Panik - lämna sidan!
Första gången

Sex första gången

Det är vanligt att ha många olika tankar och känslor om hur det är att ha sex med någon för första gången. Det viktiga är att det känns bra för alla som är med.

Två personer sitter nära varandra, småler och tänker "Shit, nu händer det!" Illustration.

Du kan ha många olika känslor inför att ha sex första gången. Kanske längtar du mycket efter det, eller är pirrig och nervös. Vissa bestämmer sig att ha sex med någon de älskar, och andra tycker att det spelar ingen roll om man är kär eller inte. Inget är rätt eller fel, det viktiga är att ni som har sex vill och är med på allt ni gör.

Sex kan vara på många olika sätt

Många börjar att ha sex med sig själva genom att onanera eller smeka olika delar av kroppen. En del har sex första gången med någon annan. Det kan handla om att onanera tillsammans, att ha munsex, smeksex, analsex eller slidsamlag.

Vissa har sett porr och de tänker att sex funkar på det sättet, men så behöver det inte vara i verkligheten. Det är viktigt att komma ihåg att du inte behöver prestera dig själv. Det handlar framförallt om lust och känsla, inte om att lyckas med eller klara av någonting.

Amin berättar om första gången han hade sex

I det här klippet från UMO-podden berättar Amin att han ville att första sexet skulle vara perfekt. Han hade planerat allt väldigt noga. I efterhand kan han skratta åt att det blev som att följa ett schema.

Här kan du lyssna på UMO-podden: Hur blir sex första gången bra?

Det kan kännas olika för olika personer

Det är vanligt att första gången du har sex blir annorlunda mot hur du tänkt dig eller hoppas på. Det kan till exempel bero på hur mycket nervös eller upphetsad du är. Det kan också bero på hur mycket du upptäcker de sköna ställen i kroppen på dig och den andra.

När du har sex med någon annan kan ni prata med varandra och känna efter vad som verkar vara skönt för er. Det är bra att följa din magkänsla och ställa frågor till den du har sex med, så att ni gör sånt som ni båda vill.

Du bestämmer över din kropp

Du ska inte behöva känna dig stressad eller tvingad till att ha sex om du hellre vill vänta. Ingen annan har heller rätt att tvinga dig att vänta om du själv vill ha sex. Du bestämmer över din kropp. Om du vill ha sex så bestämmer du och den eller de du har sex med tillsammans vad ni vill göra.

Finns det åldersgräns för sex?

Du känner själv när du är redo att ha sex. Men det finns en lag som säger att en person över 15 år inte får ha sex med någon som är under 15 år. Men i lagen står det också att ingen ska dömas om åldersskillnaden är väldigt liten och det är uppenbart att det inte handlat om något övergrepp. Läs mer om åldersgräns för sex här.

Det finns ingen mödomshinna

Det finns inget som går sönder första gången du har samlag eller för in något i slidan. Därför är det vanligast att inte blöda när du har samlag eller för in något i slidan för första gången. Om det blöder kan det bero på att du är spänd eller inte tillräckligt upphetsad.

Det går inte att se på dig om du har haft sex eller inte. Inte ens en läkare eller barnmorska kan se det.

Att kalla sig själv oskuld betyder inte att du har en hinna som täcker slidan. En del, oavsett kön, använder ordet oskuld för att säga att de inte haft sex med någon annan.

Prata med någon om sexet kändes fel

Det är bra att prata med någon som du litar på om det inte kändes bra när du hade sex första gången. Till exempel om någon gjorde någonting med dig som inte kändes bra, eller om du är orolig för att du har gjort någonting som den andra inte ville. Du kan till exempel prata med någon på en ungdomsmottagning. Läs mer här om sexualbrott.

Mer på UMO

UMO-poddenMyten om mödomshinnan

49. "Det finns ingen mödomshinna. Det är ett missförstånd att man ska blöda från slidan första gången man har slidsamlag."

Svara varandraHur gör jag med glasögonen under sex och kyssar?

Jag är en trettonårig tjej som har glasögon och har haft nästan hela livet. Jag känner mig lite obekväm utan mina glasögon eftersom dem är lika naturliga för mig som att ha kläder på mig.

Egna berättelserFörsta gången jag slickade

Hon viskade att hon inte va redo att ge oral sex men jag frågade om jag fick, hon stönade lätt ”o ja” och blev mera tänd.

Svara varandraI porr har de sex länge, men jag kommer snabbt

Jag är en kille som undrar om det är normalt att komma fort. I porren kan de hålla på hur länge som helst liksom. När jag runkar kommer jag på typ 3 minuter.

UMO-poddenHur vet jag om hon vill ha sex?

31. "Jag tvekade lite hur jag skulle fråga, men sen frågade jag bara. Hon verkade glad att jag ställde frågan".

Svara varandraHur säger jag till killen att jag måste vara våt när vi har samlag?

Jag gillar honom men hinner inte bli så våt innan vi ligger, vilket får de att göra lite ont.

Till toppen av sidan