Panik - lämna sidan!
Sex

Skydd mot graviditet

Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.

Aktuella artiklar

Så skyddar du dig mot graviditet

Innan du börjar ha samlag är det viktigt att du skaffar något skydd mot graviditet om du inte vill ha barn. Ansvaret för graviditetsskydd ligger både på dig som kan bli gravid och på dig som kan göra någon gravid. Skydd mot graviditet kallas också för preventivmedel eller preventivmetoder.

Om kondomer

En kondom är ett skydd av mycket tunn latex (gummi) som du kan sätta på en penis eller en sexleksak om du ska ha samlag. Kondom ger ett bra skydd mot både könssjukdomar och graviditet.

Akuta metoder - kopparspiral och akut p-piller

Det finns två sätt att minska risken att bli gravid även om du redan har haft ett oskyddat slidsamlag. Det ena sättet är att sätta in en kopparspiral. Det andra sättet är att ta ett akut-p-piller.

P-piller

P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag. P-piller innehåller hormoner som bland annat gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. P-piller kan även hjälpa mot mensbesvär och akne.

Mellanpiller och minipiller

Mellanpiller och minipiller är preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. De innehåller hormonet gestagen. Mellanpiller och minipiller ger ett säkert skydd mot graviditet om du tar dem som du ska.

P-ring

P-ring är ett preventivmedel som sätts in i slidan. Den innehåller hormoner som gör att du inte kan bli gravid. Själva ringen är gjord av mjuk, genomskinlig plast och är cirka fem centimeter i diameter.

P-stav

P-stav är ett skydd mot graviditet som sätts in under huden på överarmen av en barnmorska eller läkare. Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet under tre år.

P-plåster

P-plåster är ett preventivmedel som du sätter på huden och som gör att du inte blir gravid. Själva plåstret är tunt, beigefärgat och cirka fem gånger fem centimeter stort.

P-spruta

P-spruta är ett skydd mot graviditet som innehåller hormonet gestagen. Gestagenet påverkar livmoderslemhinnan och sekretet i livmoderhalsen så att du inte blir gravid. Det gör också att du inte får någon ägglossning. Samma hormon finns i minipiller och p-stav.

Hormonspiral

Hormonspiral är ett skydd som sätts in i livmodern av en barnmorska eller läkare. Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet i flera år.

Kopparspiral

Kopparspiral är ett sätt skydda sig mot graviditet. Den ger ett mycket säkert skydd. Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen men du kan få rikligare mens.

Pessar

Ett pessar är en liten skål av silikon som sätts in i slidan så att den täcker livmodertappen. För att skydda mot graviditet måste du sätta in pessaret innan samlag och använda det tillsammans med pessargel.

P-app och p-dator

P-appar och p-datorer är ett hjälpmedel för att försöka räkna ut när det är som störst risk att bli gravid. För att inte bli gravid under de dagar då appen visar att det är risk för graviditet behöver du använda ett annat skydd om du har slidsamlag, till exempel kondom.

Säkra perioder

Säkra perioder betyder att du undviker att ha oskyddat samlag dagarna före, under och efter ägglossningen. Det är en osäker metod som lätt kan leda till graviditet.

Avbrutet samlag

Avbrutet samlag innebär att penisen dras ut ur slidan innan utlösning. Utlösningen sker då utanför slidan.

Sterilisering

Sterilisering är en operation som gör att du tar bort möjligheterna att bli eller göra någon gravid. Du kan sterilisera dig både om du har äggstockar och livmoder eller om du har penis, men du måste vara minst 25 år.

Till toppen av sidan