Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag blödde när vi hade sex första gången, kan jag ha sex igen?

Fråga

Jag och min pojkvän hade samlag för första gången och efter ett tag upptäckte vi att jag börjat blöda. Jag kollade med en spegel och det såg ut som jag hade fått en spricka i underlivet.

Det gjorde inte ont när det hände och inte nu heller, men jag är lite orolig. Kommer vi någonsin kunna ha sex igen?

Svar

Ja, ni kommer att kunna ha samlag igen. Men, undvik gärna slidsamlag tills underlivet känns som vanligt igen. Under tiden kan ni ha smeksex och munsex om det känns okej för dig.

Sånt här kan hända ibland vid samlag. Det kan bli en liten spricka, men den brukar ha läkt efter en vecka.

Tvätta underlivet med ljummet vatten och oparfymerad olja en gång om dagen. Sov utan trosor på natten och lufta gärna så mycket som möjligt när du är hemma. Det gör att det läker snabbare.

Att blöda de första gångerna man har samlag beror ofta på att man är lite spänd, eller inte är tillräckligt upphetsad och våt.

Vid upphetsning blir slidan våt och vidgar sig. Det gör att till exempel en penis lätt kan föras in. Det kan bli små sprickor i slidans slemhinna om man inte är tillräckligt våt och upphetsad. Då kan det göra ont och blöda.

Tänk på att bara ha sex när du känner dig upphetsad och våt. Om det gör ont eller inte känns skönt är det alltid bäst att avbryta och pröva en annan gång istället.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

Snippan

Innehåll om snippan.

Artikel

Om sex gör ont

Sex ska inte göra ont eller kännas obehagligt. Därför ska du bara ha sex när du vill, och om det känns skönt. Det finns bra hjälp att få både för dig som har snippa och för dig som har penis.

UMO-podden

Varför får jag ont när jag har samlag?

59. "Det gjorde ont i slidöppningen och var en stark och svidande känsla".

UMO-podden

Min tjej får ont vid sex, hjälp!

58. "Ett tips är att inte ha samlag en period och istället ha andra typer av sex".

Till toppen av sidan