Panik - lämna sidan!
Kondomer och andra skydd mot könssjukdomar

Om kondomer

En kondom är ett skydd av mycket tunn latex (gummi) som du kan sätta på en penis eller en sexleksak om du ska ha samlag. Kondom ger ett bra skydd mot både könssjukdomar och graviditet.

Olika kondomer i olika färger och former
Använd kondom så slipper du oroa dig för könssjukdomar.

Du kan använda kondom som skydd mot könssjukdomar vid olika sorters sex som slidsamlag, analsamlag och om du har munsex med en penis. Vid slidsamlag skyddar den även mot graviditet.

Du som har penis kan också använda kondom när du onanerar, om du tycker att det är skönt. Det är ett bra sätt att öva på att använda kondomer.

Var kan jag få tag på kondomer?

Kondomer brukar delas ut eller säljas på ungdomsmottagningar och andra ställen där du kan testa dig för könssjukdomar.

De finns också att köpa på bland annat apotek, i matbutiker och i kiosker. En större variation av kondomer finns på nätet och i välsorterade sexbutiker.

Vad kostar kondomer?

Kondomer säljs oftast i paket med flera i. Hur mycket de kostar kan variera beroende på vilken sorts kondom du väljer och var du köper dem. På ungdomsmottagningar och på hud- och könsmottagningar brukar kondomer delas ut gratis eller säljas till ett billigare pris.

Hur säkert är kondom?

Kondom är ett säkert skydd mot både könssjukdomar och graviditet om den används på rätt sätt, under hela tiden du har samlag.

Kondomer ska förvaras i rumstemperatur och på en plats där det inte skaver mot något. Bra ställen att ha dem på är till exempel i en väska eller i en låda hemma.

Det är bra att alltid kontrollera kondomens bäst före-datum. Latexkondomer håller i fem år om de är lufttätt förpackade och om de har förvarats på rätt sätt. En kondom som är gammal eller uttorkad spricker lättare.

Om du har en kondom på ett mer utsatt ställe, som till exempel i en ficka är det bra att tiltta på den och byta ut den regelbundet. Kontrollera att kondomförpackningen ser hel ut. Känn också på kondomen inuti förpackningen. Det ska kännas som att den glider lätt. Kasta kondomen om förpackningen är skadad eller kondomen känns torr.

Fördelar

  • Lätt att få tag på.
  • Bra skydd mot könssjukdomar.
  • Säkert skydd mot graviditet som inte påverkar kroppen.

Nackdelar

  • Du måste se till att ha dem till hands när du väl vill ha samlag.
  • Du kan behöva en del övning innan den går lätt att sätta på och känns skön att använda.

Mer på UMO

Kondomer och andra skydd mot könssjukdomar

Innehåll om kondomer och andra skydd mot könssjukdomar.

Artikel innehåller video
Artikel

Så här sätter du på en kondom

För att en kondom ska ge rätt skydd är det viktigt att du använder den på rätt sätt. Här får du veta hur du sätter på en kondom.

Frågor & svar

Var kan jag få gratis kondomer?

Jag tycker att kondomer är rätt dyra. Finns det ställen som ger bort kondomer gratis? Till exempel nåt ställe på nätet där man kan beställa?

Till toppen av sidan