Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Gnidsex

Att gnida könet mot någon annans kropp kan vara skönt och upphetsande. Det brukar kallas för gnidsex eller gnuggsex. Det kan vara att ni gnider könen mot varandra, eller mot någon annan del av kroppen.

Två personer ligger i en säng och kysser och håller om varandra. Illustration.

Andra ord för gnidsex

Gnidsex kallas också för gnuggsex. Om man har kläder på sig kallas det ibland för torrsex. Om två personer med snippor lägger benen om varandra och gnider sina kön mot varandra brukar det kallas att saxa eller scissor sisters.

Hur gör man?

Gnidsex är ett vanligt sätt att ha sex på, som går att variera mycket. Du kan ha gnidsex naken eller med underkläder eller kläder på. Gnidsex kan vara att gnida könen mot varandra, eller att gnida könet eller analöppning mot någon annan kroppsdel som gör dig kåt, till exempel rumpan, låren, höften, blygdbenet eller magen.

Ofta är det skönt att gnida sina blygdläppar och klitoris mot någon annans, eller att gnida två penisar mot varandra. Eller att gnida penisen mot klitoris eller analöppningen. Den ena kan också ligga ovanpå den andra och gnida blygdläpparna och klitoris mot penisskaftet.

Sex ska kännas bra

Precis som med allt annat sex bestämmer du själv om du vill ha gnidsex eller inte. För att sex ska vara skönt och kännas bra bör du vara kåt. När man är kåt brukar man få stånd.

Det innebär att svällkropparna i penisen och klitoris i snippan fylls med blod. Snippan blir fuktigare, fukten som bildas kallas lubrikation. Från penisen kan det komma någon droppe fukt från urinröret, den kallas försats. Ibland kommer det mer än så.

När du har sex med någon annan är det viktigt att försöka ta reda på vad den personen gillar, och att själv försöka visa vad du tycker känns bra och inte. Det kan du göra genom att prata eller visa med ljud, kroppsspråk och rörelser.

Alla är olika känsliga för beröring och man kan uppleva det på olika sätt. Det som känns upphetsande för en person kan kittla eller göra ont på en annan. Säg ifrån om du tycker att det går för fort fram eller om något känns obehagligt. Du kan också visa om du tycker att det känns härligt och bra och uppmuntra det, så att den eller de andra förstår det.

Vissa funktionsvariationer och fysiska skador kan påverka din känsel eller vad du kommer åt. Pröva dig fram och försök att hitta det som känns bra för just dig. Det kan till exempel finnas sexleksaker och andra hjälpmedel som du kan använda för att göra sexet skönare.

Könssjukdomar 

Risken för att könssjukdomar överförs vid gnidsex är mindre än vid samlag.

Graviditet

Att bli gravid vid gnidsex är mycket ovanligt. Om du inte vill bli gravid, undvik att sperma kommer in i slidan.

Mer på UMO

Att ha sex

Här hittar du innehåll om att njuta av sex på olika sätt.

ArtikelDet finns ingen mödomshinna

Många tror att det finns en hinna som täcker ingången till slidan. Det är bara en myt. Det finns varken någon hinna eller något annat som går sönder första gången du har samlag eller för in något i slidan.

ArtikelHur blir sex skönt?

Sex ska vara härligt och skönt för dig och för den eller dem du har sex med. Prova er fram för att upptäcka hur ni kan göra det skönt för varandra.

Till toppen av sidan