Panik - lämna sidan!

Femidom

Femidom är ett skydd av mycket tunn plast eller latex (gummi) som du sätter in i slidan eller analen innan du ska ha samlag. Femidom skyddar mot könssjukdomar och om du har slidsamlag även mot graviditet.

En uppblåst femidom. Foto.

I ena änden sitter en stor plastring. Den ska sitta utanför slidöppningen eller analöppningen och hindra att femidomen glider in. Längst in i femidomen sitter en lite mindre, lös plastring. Det är den delen som ska sitta inne i slidan eller analen och hålla femidomen på plats.

Om du använder femidomen i analen kan du välja om du vill ha kvar den inre ringen, så att den sitter kvar bättre, eller ta bort den och använda femidomen som en stor kondom.

Om du är allergisk mot latex kan du använda femidomer som är gjorda av plast, vilket de flesta femidomer är.

Hur använder jag femidom?

Femidomen ska komma så långt in i slidan eller analen som möjligt, men den stora ringen ska sitta utanför slidan eller analöppningen. Att sätta in en femidom är inte svårt, men du kan behöva göra det några gånger för att få in tekniken.

För att sätta in femidomen pressar du ihop den inre ringen så att den blir långsmal. Sedan trycker du in femidomen med fingrarna. Om du ska ha analsamlag kan du också välja att ta bort den inre ringen, sätta femidomen på penisen som en stor kondom och på så sätt föra in den i analen.

När du för in penisen eller dildon kan det vara bra att hålla i den stora ringen eftersom den annars kan följa med in. Sen sitter femidomen bättre på plats och du behöver inte hålla i den stora ringen längre. Om den yttre ringen ändå skulle glida in, avbryt samlaget och byt till en ny femidom.

En femidom kan sättas in flera timmar innan du ska ha samlag. För att den ska skydda mot könssjukdomar och graviditet är det viktigt att den sitter i under hela samlaget.

Om det kommit utlösning i femidomen ska du snurra ihop öppningen så att sperman inte kan komma ut. Sedan drar du ut femidomen försiktigt. Du behöver inte ta ut den direkt efter utlösningen på samma sätt som du  måste med vanliga kondomer, eftersom femidomen kan sitta kvar även när penisen har slaknat.

Underlivet i genomskärning, med en femidom i slidan, från slidöppningen upp till livmodern. Illustration.

När du har samlag och använder femidom behöver du ha extra glidmedel inuti femidomen, så att det glider lätt och femidomen inte följer med när penisen förs ut och in. På utsidan av femidomen ska bara så mycket glidmedel användas som behövs för att sätta den på plats (om det behövs alls).

Glidmedel kan du köpa på ett apotek. Det finns olika typer av glidmedel: vattenbaserade, silikonbaserade eller de som är en blandning. Dessa typer av glidmedel går bra att använda tillsammans med alla typer av skydd. Däremot kan oljebaserade glidmedel, som olja eller hudkräm, kan bara användas med skydd som är gjorda av plast.

De flesta femidomer är gjorda av plast, men det finns även femidomer som är gjorda av latex. Tillsammans med skydd som är gjorda av latex ska du inte använda fettbaserade glidmedel. Fettet kan nämligen luckra upp latexskyddet och gör att det lättare går sönder.

Var kan jag få tag på femidom?

Femidom finns att köpa på nätet och i välsorterade sexbutiker.

Hur säkert är femidom?

Femidom är ett säkert skydd mot både könssjukdomar och graviditet om den används på rätt sätt, under hela samlaget och vid varje samlag.

Femidomer ska förvaras i rumstemperatur och på en plats där det inte skaver mot något. Bra ställen att ha dem på är till exempel i en jackficka eller i en väska. Dåliga ställen är exempelvis i bakfickan eller i ett soligt fönster. En femidom som är gammal eller uttorkad spricker lättare.

Fördelar

  • Bra skydd mot könssjukdomar.
  • Säkert skydd mot graviditet som inte påverkar kroppen.
  • Kan sättas in flera timmar innan du har samlag.
  • Större och därför mindre trång än en kondom.
  • Glider inte av efter samlaget även om penisen hinner slakna innan den dras ur.

Nackdelar

  • Kan vara svåra att få tag på.
  • Dyrare än kondomer.
  • Du kan behöva en del övning innan den går lätt att sätta in.
Till toppen av sidan