Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Sexleksaker

Sexleksaker är något du kan använda när du har sex både med dig själv och med andra för att göra sexet skönare. Det kan vara vanliga saker som du har hemma. Det finns också särskilda sexleksaker att köpa både i särskilda sexbutiker, på vissa apotek och på nätet.

En bild på sexleksaker som en dildo, en buttplugg, en eltandborste, en morot, en klitorisstimulerare. Illustration.

Sexleksaker finns i många olika former, utseenden och funktioner. Ibland kan sexleksaker vara till hjälp om du har en funktionsnedsättning som gör det svårare att ha sex på ett skönt sätt. Sexleksaker kan kännas olika för olika personer. Prova och se vad som känns bra för dig om du är du nyfiken. 

Martina berättar hur hon använder sexleksaker

I det här klippet från UMO-podden berättar Martina att hon tycker att orgasmen blir mer intensiv när hon använder sexleksaker.

Sexleksaker du har hemma

Det finns många saker hemma som kan funka som sexleksaker. Det går lika bra att använda dem som köpta sexleksaker om det känns skönt för dig.

Exempel på saker som du kan använda:

  • En gurka, morot, ett ljus eller skaftet på en borste kan föras in slidan, analen eller munnen. Vissa morötter kan vara böjda och funkar bra för att stimulera g-punkten.
  • En kudde kan gnuggas mot könet. Du kan också rida den.
  • En eltandborste kan stimulera klitoris ollon eller penis ollon genom vibratorn. Duschstrålen kan stimulera klitoris och penis ollon. Rikta duschmunstycket mot klitoris och inte in i slidan. Prova att reglera strålen eller skruva av munstycket för att få olika styrka.

Tips när du använder sexleksaker:

  • Tänk på att det du använder är rent, inte kan gå sönder och inte är vasst så att det kan skada underlivet.
  • Använd en kondom på sexleksaken om det är något du för in eller delar med någon annan.
  • Tänk på att sexleksaken har ett tydligt stopp om du för in det i analen, så att det inte kan åka in och bli svårt att få ut.
  • Använd inte frukt och grönsaker som du är allergisk mot. Sluta genast om du känner att det kliar eller om din kropp reagerar negativt på något annat sätt.
  • Testa att använda glidmedel när du har sex med sexleksaker, speciellt om du använder dem i analen eller om du har torra slemhinnor.

Att köpa sexleksaker

Det finns ingen åldersgräns för att få köpa sexleksaker. De går att köpa på en del apotek, i särskilda sexleksaksaffärer och på nätet. Så länge de används rätt och det känns skönt är det inte farligt.

I bildspelet nedan finns bilder på sexleksaker, klicka dig fram för att läsa mer om hur de fungerar.

Vad ska jag välja?

Fundera igenom vad du vill använda sexleksaken till och vad du brukar tycka är skönt och kanske vill stimulera extra mycket.

På nätet brukar det ofta finnas kommentarer från andra som handlat och satt betyg. I butiker för sexleksaker brukar personalen vara kunniga och kunna hjälpa dig att hitta det du vill ha.

Du kan också prata med någon på en ungdomsmottagning för att få tips.

Läs mer om var du kan få hjälp och råd om du har en funktionsnedsättning i texten Sextips vid fysiska funktionsnedsättningar.

Mer på UMO

Fråga UMOHur köper jag en sexleksak?

Väldigt pinsamt att köpa i affär och om man beställer på nätet måste man väl vara över 18? Skulle aldrig kunna fråga mina föräldrar eller syskon, det är för pinsamt.

ArtikelSextips vid fysiska funktionsnedsättningar

Sex ska vara något härligt, något som du njuter av. För att det ska bli skönt är det bra att utgå ifrån dina behov och dina förutsättningar. Här kan du som har en fysisk funktionsnedsättning som begränsar dig när du ska ha sex få tips. Du kan läsa om olika sexhjälpmedel, andra hjälpmedel och tips och trix.

Egna berättelserPappa hittade mina sexleksaker, jag skäms

Jag e en kille på 17 år och jag gillar och ha trosor på mig, vet inte varför men det är bara så. Jag har även köpt hem ett antal sexleksaker.

Till toppen av sidan