Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Sexleksaker

Du kan använda sexleksaker för att det ska bli skönare när du onanerar eller har sex med någon. Du kan köpa sexleksaker på nätet, i sexbutiker och på vissa apotek. Vissa saker du har hemma kan också funka som sexleksaker.

Eltandborste, morot, dildo, klitorisstimulerare, buttplugg och dildo.
Sexleksaker kan ha många olika former, utseenden och funktioner. Sexleksaker man köper är ofta dyra. Det är däremot gratis att till exempel använda en morot eller eltandborste, om du har det hemma.

Vad kan funka som sexleksaker?

Här är exempel på saker hemma som kan funka som sexleksaker:

Eltandborste

Vibrationerna från en eltandborste kan kännas skönt mot könet. Du kan trycka tandborstens skaft mot snippan eller penisen.

Duschen

Vattenstrålen från duschens munstycke kan kännas skönt mot snippan eller penisen. Tänk på att inte spruta in vatten i slidan. Rikta i stället duschens munstycke mot snippans yttre delar.

Saker att gnida sig emot

Du kan gnugga snippan mot en kudde, eller rida på den. Du kan också gnida könet mot armstödet på en soffa.

Saker att föra in i slidan

En gurka, en morot, ett ljus eller skaftet på en hår- eller sminkborste kan föras in i slidan. Se till att det du för in är rent, eller använd kondom på det du för in. För aldrig in något som kan gå sönder eller som är vasst, det kan skada könet.

Film: Så tillverkar du en hemmagjord sexleksak för penisen

En omslutande sexleksak är något du kan föra penisen fram och tillbaka i. Den kan också kallas fleshlight, pocket pussy eller lösvagina. Den här filmen visar hur du kan tillverka en egen sexleksak.

Att köpa en sexleksak

De går att köpa sexleksaker på nätet, i en del apotek och i särskilda affärer för sexleksaker.

Det känns väldigt pinsamt att köpa i affär och om man beställer på nätet måste man väl vara över 18?

 

 

Läs sjuksköterskans svar på frågan Hur köper jag en sexleksak?

Lufttrycksvibrator och dildo

Lufttrycksvibratorer stimulerar klitoris. De använder luft som ger tryckvågor eller sug, eller både och. Du sätter munstycket mot klitoris. De kallas också för klitorisstimulerare.
En penisformad dildo.
En dildo har formen av en stav eller en penis och kan föras in i analen, slidan eller munnen. Dildos finns i olika storlekar. De som kan vibrera brukar kallas för massagestav. Det finns dildos som är böjda för att komma åt att stimulera den så kallade g-punkten.

Buttplugg och vibrator

Buttplugg eller analplugg är en sexleksak du kan föra in analen. Den har ett tydligt stopp för att den inte ska kunna glida in helt och vara svår att få ut. Använd alltid glidmedel när du för in en buttplug.
Kollage av olika vibratorer.
Vibratorer vibrerar för att göra det skönt. Det finns många olika sorter. Så kallade klitorisvibratorer kan ha formen av ett ägg och används ofta under slidsamlag. En del vibratorer är gjorda för att stimulera prostatan via anus eller för att föra in penisen i.

Wand och strap on

En wand har ett stavformat handtag och en kula med vibrator i ena änden. Vibrationerna är ofta extra starka. Du kan till exempel använda en wand om du har svårt att få orgasm, eller om du har en fysisk funktionsnedsättning och har nedsatt känsel i penisen eller snippan. En wand kan också funka bra om du är könsstympad och vill stimulera klitoris inre delar. Du kan också använda den för massage på andra ställen på kroppen.
En dildo fastspänd på en strap on.
En strap on är en dildo som du fäster på kroppen med en sele. Du kan till exempel använda en strap on om ni är två med snippa som vill ha slidsamlag. Eller om du med snippa vill penetrera någon analt. Det kan också vara ett sätt att få ha en penis om du inte är född med det.

Penisringar, omslutande sexleksaker och runkägg

Penisringar kallas också pubesringar. De sätts runt penisroten och finns både med och utan vibrator. De utan vibrator används för att hålla kvar blodet i penisen. Det ger ett hårdare stånd. En del använder det för att behålla ståndet. Tänk på att det måste vara lätt att få på och av ringen. Det är extra viktigt för dig med nedsatt handfunktion. Penisringar bör inte användas i mer än 20–30 minuter.
Olika omslutande sexleksaker.
Både fleshlights och runkägg är gjorda för att omsluta en penis. De har en öppning där du kan föra in penisen. De brukar vara skönast att använda tillsammans med glidmedel. En fleshlight kan ibland se ut som en snippa, mun eller rumpa och en del kan vibrera. Ett runkägg har formen av ett ägg och har knottror eller räfflor på insidan.

Fem tips när du använder sexleksaker

Här är några saker som är bra att tänka på när du använder sexleksaker:

  1. Använd sexleksaker med ett tydligt stopp om du ska föra in dem i analen. Annars kan de bli svåra att få ut. Läs mer om analsex här.
  2. Rengör sexleksaken efter användning. Eller använd kondom om det är något du för in i slidan eller analen.
  3. Använd alltid kondom på sexleksaker som du delar med någon annan.
  4. Vill du använda en sexleksak i analen och sedan i slidan? Byt då kondom eller tvätta den noga innan den används i slidan.
  5. Använd glidmedel när du för in penisen i något, och när du för in något i analen.

Martina berättar hur hon använder sexleksaker

Martina tycker att orgasmen blir mer intensiv när hon använder sexleksaker.

Vilken sexleksak ska jag välja?

Fundera på vad du brukar tycka är skönt och vad du vill stimulera extra mycket. Många brukar behöva testa sig fram.

På nätet kan du ofta läsa kommentarer från andra som handlat och satt betyg. I butiker för sexleksaker kan personalen hjälpa dig att välja. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning för att få tips. Många mottagningar kan man kontakta online.

Till toppen av sidan