Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Smeksex – att pulla och runka av

Smeksex är när du använder händerna för att smeka och stimulera någons snippa eller penis, eller andra känsliga delar av kroppen. Andra ord för smeksex är petting, pulla, fingra eller runka av. Smeksex med dig själv kallas onani.

En person smeker en annans nakna axel.
Många tycker att pulla och runka av räknas som sex, men vissa kallar det för förspel. Smeksex är vanligt när man har sex första gången.

Varför är smeksex skönt?

Två nakna personer var av den ena smeker den andras kön och suger på hennes bröst. Illustration.
Du kan göra nåt annat skönt samtidigt som du smeker, till exempel kyssa eller slicka på bröstvårtorna.

Vissa ställen på kroppen är extra känsliga för beröring. Till exempel snippan, penisen, analöppningen och bröstvårtorna. Det beror på att det finns många nervändar där. Nervändarna sitter i slutet av varje nerv och gör att vi har känsel och kan känna njutning. 

När man använder händerna och fingrarna är det ofta enkelt att komma åt och stimulera kroppens känsliga delar. Många tycker det är skönt och upphetsande att bli smekta, men inte alla.

Är smeksex riktigt sex?

Många tycker att pulla och runka av räknas som riktigt sex. Men vissa kallar det för förspel, till exempel om de har slidsamlag eller analsamlag efter smeksex.

Många som har sex första gången har bara smeksex. Men smeksex är också vanligt bland de som har haft sex flera gånger. Många tycker att det är ett bra sätt att variera sexet.

Att pulla någon – fyra tips

Det finns många sätt att pulla och smeka någons snippa. Börja med att fråga om personen vill, eller börja försiktigt och var uppmärksam på signaler. Här är fyra tips:

1

Det är skönast om snippan är våt

När snippan är våt glider det lättare. Det våta kallas lubrikation och produceras när man är kåt. Ni kan också använda saliv eller glidmedel.

2

Stimulera klitoris

Använd fingrarna och smek, gnugga eller tryck på eller runt klitoris ollon. Klitoris är snippans känsligaste del och klitorisollonet är den del som är lättast att komma åt. Här kan du se bilder och läsa om snippans olika delar.

Tycker den som blir smekt att det känns för mycket att smeka direkt på klitoris? Läs nästa tips.

3

Stimulera snippans andra delar

Smek, tryck eller gnugga fingrarna eller handflatan mot venusberget, de yttre- och inre blygdläpparna, eller mot slidöppningen.

Tycker den som blir smekt att det känns för mycket? Då kan du testa att smeka utanpå trosorna.

4

Stimulera g-punkten

För in en eller två fingrar några centimeter in i slidan och tryck mot magen. Då stimulerar du slidans främre vägg. Området där är en del av klitoris och kallas ibland för g-punkten.

Jag började fingra henne. Efter en stund drog hon ner mina byxor och började runka av mig. Vi fortsatte så i några minuter tills hon kom.


/Pucas, ur berättelsen Den kvällen smekte vi varandra

Att runka av någon – tre tips

Det finns många sätt att runka av och smeka någons penis och pung. Börja med att fråga om personen vill, eller börja försiktigt och var uppmärksam på signaler. Här är tre tips:

1

Stimulera ollonet

Håll runt penisskaftet och för handen fram och tillbaka över ollonet. Ollonet är penisens känsligast del.

Är penisen omskuren kan du använda försats, saliv eller glidmedel för att handen ska glida. Har penisen förhud kan du dra den fram och tillbaka över ollonet.

2

Stimulera strängen

Smek, tryck eller gnugga mot strängen. Den sitter på ollonets undersida.  Använda försatsen, glidmedel eller saliv för att det ska glida bra och kännas skönt. Här kan du se bilder och läsa om penisens och pungens olika delar.

3

Stimulera pungen

Smek pungen eller området runt omkring med fingrarna. Eller håll handen försiktigt runt pungen. Du kan göra det samtidigt som du runkar av penisen eller gör nåt annat skönt.

Att onanera tillsammans

Att onanera bredvid varandra kan vara upphetsande. Det kan också vara bra om du vill lära dig hur den andra vill bli smekt. Eller om du vill visa hur du själv vill bli smekt.

Läs onanitips för snippan  eller onanitips för penisen om du vill ha fler tips på hur du kan smeka någons kön.

Att smeka andra delar av kroppen

Två personer kysser varandra med naken överkropp. Den enda har handen innanför den andras byxor.
Det kan vara upphetsande att bli smekt nära könet. Till exempel i ljumskarna och på området runt penisensroten eller venusberget.

Det finns många ställen på kroppen som är känsliga för beröring. Här är några exempel:

  • brösten
  • läpparna
  • insidan av låren
  • nacken
  • halsen
  • fötterna
  • händerna.

Du kan testa att smeka, massera, blåsa varm andedräkt eller dra lätt med fingertopparna över kroppens känsliga ställen.

Sex är alltid frivilligt

Du ska aldrig behöva känna dig pressad att ha smeksex, eller annat sex. Du har alltid rätt att avbryta. Sex ska vara frivilligt och något du njuter av. Du behöver alltid ha samtycke när du gör något sexuellt med någon.

Könssjukdomar

Könssjukdomar kan överföras vid smeksex, men risken är mycket mindre än vid både samlag och oralsex. För att skydda dig kan du tvätta händerna med tvål och vatten, både innan och efter att du har smeksex.

Graviditet

Att bli gravid vid smeksex är mycket ovanligt. Har du färsk sperma på fingrarna? Undvika då att föra in fingrarna i slidan. Det finns ingen risk för graviditet om du först torkar av sperman från fingrarna. 

Till toppen av sidan