Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Sex utomlands

Att ha sex i Sverige eller utomlands kan innebära samma risker när det gäller könssjukdomar vid oskyddat sex. Men det kan också vara så att landet du är i förbjuder sånt som du är van vid är okej, till exempel att ha sex med någon av samma kön eller någon du inte är gift med.

En hand som håller i ett pass och en kondomförpackning. Illustration.
Det kan vara bra att ta reda på vilka lagar och regler som gäller i landet du ska åka till innan du reser.

Ändrade vanor

När du reser kan det hända att du ändrar dina vanor från de du har hemma. När det gäller sex kan det innebära att du tar andra risker än vad du gör annars. Kanske dricker du mer alkohol när du är bortrest. Kanske erbjuder någon dig att pröva droger, eller du kanske tar mer eller andra droger än du brukar. Det kan leda till att du får mindre kontroll i sexuella situationer. Glöm inte att i vissa länder är det förbjudet att ta droger eller dricka alkohol, och det kan få allvarliga följder att bryta mot dessa lagar.

Risker för könssjukdomar utomlands

Det finns alltid en risk att du får eller ger någon en könssjukdom om du har oskyddat sex, oavsett vilket land du är i. Använder du ett skydd som kondom eller femidom när du har slid- och analsamlag blir risken mycket mindre. Det är också bra att använda kondom eller på annat sätt undvika att få sperma i munnen är du har munsex.

Det finns könssjukdomar som är vanligare i andra länder än i Sverige, men risken för att få en könssjukdom beror framför allt på om du skyddar dig eller inte när du har sex.

Olika lagar i olika länder

Lagar ser olika ut i olika länder och det kan också finnas olika lagar i olika delar av ett land. Är du i ett annat land måste du följa det landets lagar. Du kan åtalas och dömas om du bryter mot landets lagar, även om du inte är medborgare där.

Exempel på sådant som kan vara olagligt är att göra abort, att ha sex med någon du inte är gift med, eller att ha sex med någon som har samma kön som du. Du kan åtalas och dömas om det upptäckts att du brutit mot lagen.

På de flesta offentliga platser i världen är det förbjudet att ha sex. Det gäller också på stranden. Du kan dömas till böter eller andra straff om du blir upptäckt när du har sex på stranden.

Tips inför resan

Ta med skydd mot könssjukdomar och graviditet

På en del ställen kan det vara svårt att få tag på eller säkerställa kvaliteten på kondomer eller andra skydd. Särskilt om du befinner dig långt ifrån en större stad. Därför kan det vara bra att ta med dig skydd som du behöver för att göra sexet på resan säkrare.

Ta reda på vilka lagar om sex som finns

Det kan vara bra att förbereda sig inför resan genom att ta reda vad som gäller i det land som du ska åka till. Du kan till exempel söka på trovärdiga nyhetskällor på nätet, läsa reseböcker som innehåller sån information, eller fråga folk som har varit i landet.

Ta reda på vad som gäller för abort

I många länder är det förbjudet med abort, eller bara tillåtet om graviditeten beror på en våldtäkt eller om den är livsfarlig för den som är gravid. Vissa reseförsäkringar gör så att du slipper betala för att göra en abort eller resa hem för att göra den. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

Ta reda på vilka sorters mottagningar som finns

I vissa länder finns det mottagningar som liknar svenska ungdomsmottagningar. Men i många länder får du gå till någon annan vårdmottagning om du vill testa dig för könssjukdomar eller något annat som har med underlivet eller sex att göra. Det är också bra att ta reda på om det går att testa sig för könssjukdomar i det landet du besöker om du inte är gift.

Tips när du har kommit hem

Testa dig för könssjukdomar

När du är tillbaka i Sverige är det bra att testa sig för könssjukdomar om du har haft oskyddat sex.

Följ upp om du fått behandling för en könssjukdom

Även om du har testat dig och fått behandling för en könssjukdom utomlands, kan du gå till exempelvis en hud- och könsmottagning när du kommer tillbaka till Sverige. Det kan vara bra för att se att infektionen läkt ut eller för att följa upp behandlingen.

Sök hjälp om du har varit med om sexuella trakasserier eller övergrepp

Det är alltid bra att sätta ord på vad du har varit med även om det hände i ett annat land. Det kan också vara bra att testa sig för könssjukdomar eller graviditet om du utsatts för ett övergrepp som kan ha orsakat det. Ta kontakt med till exempel en ungdomsmottagning.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Innehåll om skydd mot graviditet.

Frågor & svar

Kan jag göra abort utomlands?

Jag vet inte om jag får göra abort här eftersom jag inte är medborgare? Måste jag åka hem till Sverige?

Artikel

Hitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

Artikel

Våldtäkt, sexuella övergrepp och andra sexualbrott

Att göra något sexuellt med någon som inte vill kan vara olagligt. Det är aldrig ditt fel om du utsätts och du har rätt att få stöd.

Tobak, alkohol & droger

Innehåll om tobak, alkohol och droger.

Artikel

Köpa sex

Att skaffa sex mot ersättning är förbjudet. Det gäller alla typer av sex och oavsett om betalningen är pengar, saker eller aktiviteter. Du kan få stöd och hjälp om du har köpt sex och har funderingar kring det eller om du mår dåligt över det.

Kondomer och andra skydd mot könssjukdomar

Innehåll om kondomer och andra skydd mot könssjukdomar.

Till toppen av sidan