Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Orgasm

Att komma, att det går för en eller att man får orgasm är flera namn på samma sak. Det blir skönare och skönare, känslan blir som starkast och sen släpper det.

Person ser ut att njuta med slutna ögon och halvöppen mun. Illustration.

En orgasm kan vara olika stark och kännas olika vid olika tillfällen. Ibland känns det jättemycket och ibland bara lite grann. Hur länge orgasmen varar varierar, men oftast handlar det om några sekunder.

Vad händer i kroppen?

När du är kåt ökar andningen och blodflödet i kroppen. Blodet flödar ut i könsorganen som svullnar. Musklerna runt könsorganen spänns. Ju närmare orgasmen du kommer desto mer ökar det. Det kan kännas som om hela kroppen spänns eller att du inte kan styra dina rörelser, ansiktsuttryck eller hur du låter. Du kan också sluta andas för några sekunder.

När du får orgasm drar musklerna i underlivet ihop sig i regelbundna rörelser, sammandragningar. Det kan kännas som rysningar, darrningar, att det bultar eller rycker i kroppen.

Efter orgasmen slappnar musklerna av och blodflödet blir normalt igen. Då kan du känna dig avslappnad, lugn och trött. Samtidigt frigörs en massa hormoner i kroppen och det kan också göra att du känner dig extra pigg och energisk efter att du fått orgasm.

Hur får jag orgasm?

Det finns inget recept på hur man gör för att få en orgasm som funkar för alla. Vad som gör att man blir kåt och får orgasm skiljer sig från person till person. Vissa kan känna sexuell njutning och få orgasm bara genom att fantisera, men de flesta behöver någon sorts beröring.

Lättaste sättet att få orgasm är för de flesta är att stimulera ollonet eller klitoris. När du gör något som känns riktigt skönt och fortsätter med det en stund så att det blir skönare och skönare kan orgasmen komma.

Det vanligaste är att få orgasm när man onanerar eller har sex med någon eller några andra. Hur lätt eller svårt man har att få orgasm kan skilja sig från person till person. Men rent fysiskt finns det inga skillnader som gör att det skulle vara lättare eller svårare att få orgasm för att du har penis eller snippa.

Ofta brukar det vara så att man lär sig genom att öva. Därför kan onanera vara ett bra sätt att i lugn och ro ta reda på hur du funkar, vad du tycker är skönt och vad som gör att du får orgasm. Den kunskapen kan du sen använda om du har sex med någon annan.

Martina får enklast orgasm när hon blir smekt

I det här klippet från UMO-podden berättar Martina att hon sällan får orgasm av samlag. De flesta Kyle haft sex med har fått orgasm av att han stimulerat klitoris med handen eller munnen.

Här kan du lyssna på UMO-podden: Jag får inte orgasm när vi har sex.

Att inte få orgasm

Att du inte får orgasm kan bero på en massa olika saker. Det kan bero på vilket sätt du har sex, vem du har sex med och hur relationen till den personen är, hur du mår eller vad du exempelvis varit med om tidigare i livet.

Andra saker som kan påverka är till exempel att du känner dig stressad, spänd, nervös eller trött. Det kan också bero på att du har svårt att helt fokusera på själva sexet. Att ha sex innebär att ge sig hän och att vara ”här och nu”.

Sånt som kan störa är till exempel oro för att du kanske inte kommer att få orgasm, att du tror att du kanske inte är tillräckligt bra eller snygg, eller att det inte är tillräckligt skönt för den du har sex med.

Om du bara tänker på att du ska få orgasm är det stor risk att det blir svårare eller inte händer alls. Det du ska försöka göra är i stället att inte tänka så mycket på det, även om det är lättare sagt än gjort. Att inte bry sig om att få orgasm, att få kroppen och hjärnan att acceptera att det inte spelar någon roll ökar faktiskt chanserna att få orgasm.

Vissa funktionsvariationer, skador, sjukdomar och mediciner kan också göra det svårare att få orgasm. Om du tycker att det är problem att du inte får orgasm kan du prata med någon om det, till exempel personalen på en ungdomsmottagning.

Sex är ofta skönt och härligt även om du inte får orgasm och alla som har sex får inte alltid orgasm varje gång. Det kan vara så att få orgasm är inte något som man alltid faktiskt strävar efter varje gång man har sex.

En sak som är bra att tänka på är att inte göra något bara för att du tror eller tycker att det är så man ska göra. Att göra det som känns skönast för en själv är en viktig grund för att kunna få orgasm.

Är utlösning samma sak som orgasm?

Killar får ofta utlösning i samband med att de får orgasm men orgasmen är inte samma sak som utlösningen. Utlösningen är själva sperman medan orgasmen är den sköna känslan.

Vissa gånger kan du få bara utlösning och andra gånger kan du få bara orgasm. Men oftast kommer de samtidigt.

Även tjejer kan få utlösning i samband med att de får orgasm. Då rinner eller sprutar det en vätska som kommer från urinröret. Det är en särskild vätska som kommer från körtlar som finns i underlivet. Det kallas ibland för squirt, fontänorgasm eller sprutorgasm.

Vad är multipla orgasmer?

Multipla orgasmer betyder att du får fler orgasmer efter varandra. Efter en orgasm kan vissa tycka att det känns skönt att fortsätta röra och smeka medan andra tycker att det känns obehagligt.

Om du tycker att det känns skönt kan du fortsätta att smeka dig. Då kanske du får en till orgasm, eller flera orgasmer, kort efter den första. Det brukar vara lättare för tjejer att få flera orgasmer i rad eftersom killar ofta får utlösning samtidigt som de får orgasm. Då försvinner ofta också ståndet och man brukar behöva vila ett tag innan man kan få stånd och orgasm igen.

Mer på UMO

Fråga UMOVad händer när en tjej får orgasm?

Det är så att jag inte vet riktigt när man får orgasm om man är tjej. För orgasm är väl samma sak som när man säger att man kommer? Är det då på samma sätt som för en kille?

ArtikelSvårt att få stånd

Nästan alla har svårt att få stånd någon gång. Det beror oftast på att man är nervös eller stressad. Det är sällan något fysiskt fel. Oavsett vad det beror på, finns det hjälp att få. Ofta kan samtal eller psykoterapi vara till hjälp. Ibland kan också olika läkemedel hjälpa.

Till toppen av sidan