Panik - lämna sidan!
Att ha sex

Orgasm

Orgasm får du när du är kåt och den sköna känslan blir som starkast. Du kan få orgasm när du onanerar eller har sex med någon. Orgasmer kan kännas olika starkt och pågå olika länge.

Person ser ut att njuta med slutna ögon och halvöppen mun. Illustration.
Att komma, att det går för dig eller att du når klimax är andra ord för att få orgasm.

Hur känns orgasm och vad händer i kroppen?

1

Det blir först skönare och skönare i kroppen, framför allt i penisen eller snippan. När du får orgasm drar musklerna i könet ihop sig i regelbundna rörelser, sammandragningar.

2

Det kan kännas som rysningar, darrningar eller att det bultar eller rycker i könet. Kroppen kan spännas och det kan kännas svårt att styra rörelser, ansiktsuttryck och hur man låter.

3

Känslan minskar och musklerna slappnar av. Efter orgasmen kan du känna dig avslappnad, lugn och trött. Men du kan också känna dig pigg och energisk efter att du fått orgasm.

Hur får man orgasm?

Att stimulera ollonet eller klitoris är ofta det lättaste sättet att få orgasm. När du gör något som känns skönare och skönare, och fortsätter med det en stund, då kan orgasmen komma. Men vad som gör att man får orgasm är olika för olika personer. Det finns inget sätt som funkar för alla.

Jag brukar smeka min tjej till orgasm först, sen har vi samlag och då kommer jag rätt snabbt.


/Kille 20

Läs fler svar på frågan Hur gör ni för att inte komma tidigt när ni har sex?

Svårt eller lätt att få orgasm

Hur lätt eller svårt man har att få orgasm är olika för olika personer. Vissa kan känna sexuell njutning och få orgasm bara genom att fantisera, men de flesta behöver någon sorts beröring på könet.

Det kan också variera från gång till gång hur lätt eller svårt man har att få orgasm, och det kan bero på många olika saker. Läs om att ha svårt att få orgasm här.

Är det olika lätt att få orgasm om man har snippa eller penis?

Det finns inga skillnader i kroppen som gör att det skulle vara lättare eller svårare att få orgasm för att du har penis eller snippa.

Är utlösning och orgasm samma sak?

Utlösning är sperman som kommer från penisen och orgasm är den sköna känslan. Oftast kommer utlösningen och orgasmen samtidigt. Men ibland kan du få bara utlösning och ibland bara orgasm.

Fontänorgasm

För en del kommer det utlösning från snippan samtidigt som orgasmen. Det kallas fontänorgasm, squirt eller sprutorgasm. Då rinner eller sprutar det ut vätska från urinröret. Vätskan kommer från körtlar som finns i underlivet.

En del som får fontänorgasm tycker att det känns annorlunda och extra skönt. Andra känner ingen skillnad förutom att det blir blött.

Multipla orgasmer

Att få flera orgasmer efter varandra kallas multipla orgasmer.

En del tycker att det känns obehagligt att fortsätta stimulera könet efter att de fått orgasm. Andra tycker att det känns skönt. Njuter du av att fortsätta kanske du kan få en till orgasm, eller flera orgasmer, kort efter den första.

Det är vanligare att få multipla orgasmer om du har snippa än om du har penis. Det beror på att penisen ofta slaknar efter orgasm, det gör det svårare att få orgasm igen.

Till toppen av sidan