Att sluta skada sig själv
Det går att sluta skada sig själv. Du kan hitta andra sätt att klara av jobbiga saker. Du kan också behöva professionell hjälp för att lära dig att hantera livet på ett annat sätt, och få en chans att må bättre.

Det finns nästan alltid ett syfte med att skada sig själv. Hjälper det till exempel dig att hantera jobbiga situationer, tankar och känslor? Fundera på när det brukar bli jobbigt för dig. Det kan till exempel vara när du har fått kritik, bråkat med någon eller förlorat någon som är viktig för dig.
Det säger något om vad du behöver för att må bättre. Men du behöver få det på andra sätt. I stället för att skada dig själv kan du berätta för någon hur du mår och hur jobbiga saker påverkar dig.
Här får du fler råd om vad du kan göra.
Cassandra och Lisa berättar hur de slutade med självskadebeteende
I det här klippet från UMO-podden berättar Cassandra och Lisa vad de gjorde istället för att skada sig. För Lisa funkade det att måla när de jobbiga känslorna kom. För Cassandra funkade det att sortera något.
I det här klippet från UMO-podden berättar Cassandra och Lisa vad de gjorde istället för att skada sig. För Lisa funkade det att måla när de jobbiga känslorna kom. För Cassandra funkade det att sortera något.
I UMO-podden: Självskadebeteende - hur slutar jag? berättar Cassandra och Lisa mer om hur de gjorde för att sluta skada sig.
Du är inte ditt självskadebeteende
Försök att tänka så här: Ett beteende är inte något du är. Det är något du gör. Du är värd att må bra och att sluta göra dig själv illa.
Berätta för någon hur du mår
Du ska inte vara ensam om sånt som är svårt. Först kan det vara svårt att berätta för andra hur du har det, men många tycker ändå att det är skönt att prata med någon.
Andra personer får också lättare att stötta dig om de vet hur du mår. Prata med en vuxen som du litar på. Eller skriv ett meddelande eller brev, om du tycker att det är svårt att säga det direkt.
Vem mår jag bra av att umgås med?
Har du kompisar som också skadar sig eller mår dåligt? Då kanske det skulle vara bra för er med en paus från varandra så ni inte triggar varandra att skada er själva igen. Det betyder inte att ni slutar bry er om varandra. Men det kan hjälpa dig att må bättre.
Ni kan gå tillsammans och prata med någon om ni vill ha hjälp att bestämma hur ni ska göra. Den hjälpen kan ni få på en ungdomsmottagning. Ni kan också gå till skolkuratorn om ni går i skolan.
Försök att ta hand om dig själv
Du ska ändra ett beteende och sluta med något du kanske är van att göra. Det kan vara svårt.
Det är lättare att orka med om du tar hand om dig själv. Försök att sova och äta bra, och att röra på dig lagom mycket. Undvik alkohol och andra droger, det får dig att må sämre i längden. Du behöver vara snäll mot dig själv.
Gör sånt du tycker om
När du är mitt i en jobbig period, kan det kännas som att du inte klarar av eller har lust att göra särskilt mycket. Men försök ändå att göra lite av saker som du brukar eller brukade tycka är roliga eller intressanta. Det kan få dig att må bättre.
Här kan du lyssna på UMO-podden: Självskadebeteende - hur slutar jag?
Hitta andra sätt att hantera jobbiga känslor
Det kan vara lättare att stå ut med svåra känslor om du fokuserar på något helt annat. Skriv en lista med saker du kan göra i stället för att skada dig och ta fram den när du behöver. Här är några förslag:
- Ta en dusch, se en film, ring en kompis eller gör något annat som du tror kan funka för dig.
- Var ute i naturen, många mår bra av det.
- Skriv ner vad du tänker och känner.
- Hantera starka känslor genom att till exempel andas långa djupa andetag, dansa till musik, stänka kallt vatten i ansiktet, slappna av i hela kroppen eller något annat som du tror passar just dig.

Försök att förstå vad det är du känner när du inte står ut. Är du ledsen, rädd eller skäms du för något?
Din känsla säger något om vad du behöver. Du kan till exempel behöva få gråta och få tröst, om du är ledsen. Du kan behöva få skydd eller hjälp att klara något, om du är rädd.
Öva på att stanna kvar en stund i känslan, i stället för att försöka komma bort från den på en gång. Först kan känslan bli starkare och starkare. Men efter ett tag brukar känslan minska.
Det här är något du behöver träna på för att orka stå ut längre och längre, i stället för att göra dig själv illa. Du kan behöva hjälp att öva om det är för svårt.
Sluta döma dig själv
Jobbiga känslor kan bli starkare om du tänker att de är fel eller dåliga. Tänker du så? Försök att inte vara så sträng mot dig själv. Alla känslor är okej.
Försök att inte döma dig själv om du skadar dig igen, fast du hade bestämt dig för att sluta. Du är inte misslyckad om det händer igen. Många tycker att det är svårt att sluta, och behöver försöka flera gånger innan de lyckas.
Prata eller chatta anonymt
Du kan till exempel kontakta SHEDO som stöttar personer som skadar sig själva, eller BRIS som stöttar unga med allt möjligt. Här finns listor med fler ställen du kan kontakta om du må dåligt. Du kan oftast vara anonym och det brukar inte kosta något.
Be vården om hjälp
Det är viktigt att du får hjälp om du skadar dig själv och inte kan sluta, eller om du har skadat dig och tänker på att göra det igen.
Du kan behöva samla kraft för att söka hjälp och ta emot den. Det är vanligt att vara osäker på om man verkligen vill eller kan sluta skada sig själv. Be någon du känner om hjälp att kontakta vården, om det känns svårt att göra det själv.
Du eller någon vuxen som hjälper dig kan till exempel kontakta en ungdomsmottagning, en vårdcentral, elevhälsan, barn- och ungdomspsykiatrin, bup eller en psykiatrisk mottagning.
Vad händer när jag söker hjälp?
Du får berätta varför du är där. Du kan också få prata om hur du mår och hur du har det hemma, bland kompisar, i skolan eller på jobbet.
Den du träffar kan fråga när du började skada dig, vilka fördelar och nackdelar det ger dig och vad du själv tror att det beror på. Du bestämmer själv vad du vill berätta, men det är bra att vara ärlig och säga vad du tänker och känner, för att få så bra hjälp som möjligt.
Det är okej att gråta och visa hur du verkligen mår.
Du kan få olika typer av hjälp
Vilken hjälp du får beror på hur mycket och länge du har skadat dig själv, och varför du skadar dig själv.
Att gå och prata med någon kan hjälpa dig att förstå mer om dig själv och varför vissa situationer blir svåra för dig. Du kan också få hjälp att förstå varför du fortsätter att skada dig. Du kan få hjälp att hitta andra sätt att hantera jobbiga saker som händer dig.
Du kan få prata om andra saker än att du skadar dig, till exempel om du har varit med om svåra saker tidigare i livet. Du kan få behandling för andra problem samtidigt om det behövs.
Ge inte upp om du behöver annan hjälp
Du har rätt att vara med och bestämma vilken behandling du ska få. Ställ frågor om det är något du inte förstår. Du kan också be att få informationen översatt eller nedskriven för att kunna läsa den i lugn och ro.
För att hjälpen ska funka, är det viktigt att du litar på den som ska hjälpa dig. Be att få träffa någon annan om det inte känns bra.
"Det här hjälpte mig"
Vad kan få en att sluta skada sig själv? Vad kan förändra situationen? Så här säger några personer som har slutat att skada sig:
- För mig vände det när jag återupptog mina gamla intressen och började dansa och spela piano igen.
- Jag tyckte det var bra att göra saker i nya miljöer där jag bara fick vara ”jag”, till exempel när jag gick på kurs i drejning och målning.
- Jag tyckte det vände när jag träffade min pojkvän och började umgås med personer som levde andra liv.
- Jag börjar varje dag med att se mig i spegeln och säga till mig själv att jag verkligen duger som jag är och att det här kommer att bli en kanondag!
- Jag fick ta allt större ansvar inom en organisation och det hjälpte mig verkligen vidare.
- Jag behövde hitta det som var jag, vad jag tyckte om att göra, vilken utbildning jag skulle gå, vad jag ville göra med mitt liv.