Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur skyddar jag mina ärr från solen?

Jag har nog slutat skämmas över mina självskadeärr. Men jag insåg förra sommaren att ärr som inte är så många år inte mår bra av sol. Ärren på mina armar är över ett år nu så dem får bara klara av solen för långärmat vägrar jag att ha. Men ärren på benen kommer uppleva sin första sommar i år… därför skulle jag gärna försöka skydda dem lite från solen. Problemet är bara det att jag ÄLSKAR att bada och det är inget jag tänker prioritera bort.

Jag gillar att vara lite ”tjejig” eller vad man ska säga, så helst köper jag inte badbyxor från killarnas avdelning. Någon som har en idé? Eller varit i samma situation?

Jag vill lägga till att jag alltså har slutat självskada. Till er som inte tagit er ut än vill jag bara säga att det kommer bli bättre! Det kommer inte alltid kännas såhär. Och snälla fina du, för lilla barnet du en gång var, berätta för en vuxen. Sök hjälp på umo/elevhälsan/bup/vc <3 
/17årig tjej

Svar:

 • Vad stark du är som tagit igenom dig en så svår tid❤️ Jag har nog inga andra tips än att kanske ringa 1177 eller fråga någon läkare/skolsyster. De brukar komma med bra råd ang ärr.
  /Anonym
 • Använd mycket solkräm och bada inte så länge varje gång. En liten stund om dagen helt enkelt
  /Vrg
 • Jag är 12 och har fortfarande problem. Men jag skulle säga att du antingen sätter vattentålig tejp som också funkar på hud typ eller plåster som tål vatten. Annars finns det kräm som typ hjälper. Men det gör mig glad att du slutat.
  /Störd människa
 • Jag går runt med mina ärr. Vill inte täcka mina.
  /Alex
 • Kanske bandage? Finns det kanske våträkter eller torrdräkter som täcker benen? (Btw, bra att du pratar om sådant här)
  /Random medelbra gitarrist
 • Vad bra att du har slutat självskada❤️ Jag vet inte hur många och hur stora ärr du har, men du kanske kan täcka dem värsta med hudfärgad sårtejp/plåster? Förstår att du inte vill gå i långärmat, men du kanske kan ha långbyxor iaf? Det måste inte vara jeans, det finns massor av fina somriga långbyxor i mjukare och tunnare tyg som släpper igenom luft så att det inte blir för varmt. Kram!
  /Älskar sommaren
 • Har haft svårt självskadebeteende själv i några år nu och jag försöker bli bättre, men jag kan dela några tips jag har hittat under åren. Det bästa som funkade för mig var vattensäker solkräm eftersom jag också är någon som älskar att bada och tänker bort allt annat då det blir en prioritering!! Jag brukar också använda vattensäkra patches som man kan köpa från apoteket eller beställa online. De är liksom dimmiga och funkar både som ett skydd för solen men även dimmar bort ärren lite. Hoppas det här hjälper :3
  /tjej 16!!!:3
 • Hej! Jag har varit i den situationen. Det jag gjorde var att jag köptet krämen Cicamed Scar, den fungerar superbra för att läka ärren så det inte är röda längre. Dock har jag för mig att den kostade ganska mycket. Sen när mina ärr var "vita" körde jag med solkräm högsta spf:en och smörjde in området flera gånger om dagen. Idag är mina ärr hudfärgad men syns fortfarande lite, men det är bara jag som tänker på det. 
  /Tjej 20

Mer på UMO

Egna berättelser

Ett år som självskadefri

Jag är så tacksam att jag valde att sluta skära mig för mår så mycket bättre nu ❤️

Svara varandra

Vad gör vi om vår kompis blir bortgift?

Jag och min kompis tror att våran snart 15 åriga klasskompis ska giftas bort.

Egna berättelser

Hur jag lärde mig omfamna mina ärr som en del av mig själv

Det finns dagar när jag känner mig som ett trasigt skal av den flicka jag en gång var. Jag har överlevt det ofattbara, och jag har lärt mig att omfamna mina ärr som en del av mig själv.

Frågor och svar

Vad är en remiss?

Jag har mycket finnar. Jag har varit en läkare på vårdcentralen och fått medicin där men den har inte hjälpt. Jag har hört att man kan få andra starkare mediciner om man går till en hudläkare. Men när jag läser om det står det att man måste ha en remiss för att komma dit. Vad betyder det?

Artikel

Stöd om du ofta blir arg eller känner att du tappar kontrollen

En del stödställen riktar sig speciellt till dig som lätt blir arg eller känner att du tappar kontrollen över dina handlingar ibland. Du kan oftast vara anonym.

Svara varandra

Hur stöttar jag min tjej som självskadar?

Bryr mig väldigt mycket om henne och hatar tanken att hon skadar sig själv. Vill inte göra situationen värre på något sätt.

Svara varandra

Jag mår dåligt, hur kan jag få hjälp?

Jag vill söka hjälp för mitt mående men jag kan inte prata med mina föräldrar om det och jag litar inte riktigt på psykologer.

Svara varandra

Hur ska jag dölja mina ärr?

Jag ville bara fråga om någon vet hur man kan typ täcka sina ärr. Jag vill ej att mina kompisar ska se eller ens kommentera det.

Egna berättelser

Började skriva poesi när jag mådde dåligt

På svenska lektionen hade vi börjat skriva poesi. Jag visste inte själv att jag gilla poesi så mycket men det kändes rätt när jag skrev.

Egna berättelser

Jag hade sex som självskadebeteende - nu mår jag bra

Jag låg med många killar vilket i stunden fick mig att känna mig snygg och älskvärd. Jag hade en väldigt dålig självkänsla och det blev bättre med en kille bredvid mig.

Till toppen av sidan