Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag tror min vän skadar sig själv - vad ska jag säga?

Jag tror min vän skadar sig själv. Jag har känt min vän i 4 månader och idag när vi satt och jobbade i klassrummet så råkade hennes ärm åka upp och då såg jag något som jag trodde var ett brännmärke. Jag sa ” oj har du bränt dig” och då såg hon och gömde det med sin hand och börja flamsa massa så jag fattade inte riktigt vad hon sa. Men efter en sekund insåg jag att hon kanske skadar sig själv, så jag började prata om något helt annat. Men om hon öppnar upp till mig och berättar att hon skadar sig vad ska jag säga då?
/Hjälp

Svar:

 • Sättet du beskriver, så låter det som att din vän kanske skadar sig själv. Här på denna hemsida, så finns ju innehåll om att skada sig och om man känner någon som skadar sig. Det finns då bland annat råd kring det om man skulle hamna i den situation där man själv eller någon som man känner skada sig själv. Så hade definitivt rekommenderat dig att läsa där och det kan då hjälpa med din fråga.
  /Anonym
 • Detta har hänt mig och jag försökte prata med min vän. Jag övertalade henne att hon skulle ta hjälp och prata med en vuxen, Så jag hjälpte henne att gå till våran lärare. Så säg till en vuxen så att någon som kan hjälpa vet vad som händer ( :
  /Sara
 • Har också en vän som har skadat sig (h*n har kommit ur det nu). H*n berättade för mig självmant eftersom vi känt varandra hela livet och berättar allt. Men hade jag varit du hade jag nog satt mig ner med min kompis och frågat om hon skadar sig själv. Om hon säger ja, så försök hjälp henne därifrån. Säger hon nej, finns tyvärr inte jättemycket att göra mer än att försäkra henne om att du finns där alltid.
  /Lina
 • Hej! Har samma problem, eller vet att mina kompisar gör det. Fråga helst hur hen mår och så!
  /ankan
 • Jag tycker du berättar till en vuxen. Och sen kanske ge godis, som choklad. Av choklad blir man glad.
  /jappa:))))

Mer på UMO

Att skada sig själv

Innehåll om självskadebeteende.

UMO-podden

Självskadebeteende - hur slutar jag?

44. "Jag trodde det var omöjligt att sluta, men det gick. Nu mår jag bra."

Frågor & svar

Jag tänker på självmord och skadar mig själv

Jag vet inte hur jag ska ta mig ur det här. Jag vågar inte prata med någon. Jag har försökt prata med kuratorn på min skola flera gånger, men hon verkar inte förstå att det är allvar.

Till toppen av sidan