Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur ska jag dölja mina ärr?

Hej alla hoppas ni mår bra för det första.

Jag har tidigare haft ett självskadebeteende och jag vill bara fråga om någon vet hur man kan typ täcka sina ärr på armarna. Jag vill ej att mina kompisar ska se eller ens kommentera det. På sommaren kommer dom fatta om jag bara har långärmad tröja på mig hela tiden och dom kommer undra en massa och jag tycker sånt är såå jobbigt. Det ända jag just nu vill är att få bort mina ärr på armen...😩
/Anonym

Svar:

 • Du borde inte skämmas över dina ärr. Jag själv har ett självskadebeteende. Det kan kännas jätte jobbigt att folk ser ens ärr hela tiden. Men det är inget att skämmas över även fast folk tittar eller frågar. Jobbigare är det om man försöker dölja sina ärr och sen glömmer det en dag. Jag personligen tycker det är bättre att inte dölja sina ärr.
  /tjej 14 år med ärr
 • Jag tycker verkligen inte du ska skämmas för dina ärr, jag har också haft ett självskadebeteende och har djupa ärr. Jag brukade dölja det men har genom året tyckt att de blev för jobbigt att inte kunna gå kortärmad på sommaren och liknade.

  Hoppas du mår bättre och hittat andra positiva sätt att lindra din ångest och problem. Det finns även en liten kräm på apoteket som gör att ärren läker och blir blekare, det hjälpte mina ärr väldigt bra. ❤️ Glöm inte att du är värdefull och fantastisk ❤️ kram!
  / J
 • Du ska inte skämmas över ärren. Det är inget du vill få bort. Det är du. Kommer alltid vara du. Om du tycker det är jobbigt, skulle du bara kunna skriva till dina kompisar vad du gått igenom och att du inte vill prata så mycket om det.
  /En tjej som har gått igenom samma sak
 • Det är ju svårt eftersom att ärr är ”permanenta” och inte går att att få bort lätt. Beroende på vem du är så kan du ju alltid boka en laserbehandling som minskar ärren (går ej bort helt) dock så är det rätt dyrt om jag inte har helt fel.
  /14 år med 5 operationsärr
 • Det är så jobbigt att ha ärr, speciellt på sommaren. Om du har ärr långt ner på armarna kan du alltid ha många armband. Annars typ väldigt tunna långärmade tröjor så man inte misstänker att det är något du döljer.

  Jag tror dock att det bästa du kan göra är att försöka acceptera att du har ärren och vara med människor som inte ifrågasätter eller dömmer. Även fast jag vet att det är extremt svårt och vill också gömma mina ärr ibland.
  /Anonym
 • Det kan kännas skitigt att ha armen täckt av vita sträck, tro mig, jag vet. Men du behöver inte skämmas. Jag kallar dem ofta för battle-scars, eftersom jag vid varje skada har slagits mot mig själv. Om du verkligen vill dölja dem kan du testa att ta smink på, sådan hudfärgad kräm (vet ej vad det heter eftersom jag inte sminkar mig) ovanpå. Styrka till dig!
  /En dumbom till tjej
 • Hej, vännen, Jag hoppas att du innerligt mår bra. Självskadebeteende är svårt, och när du väl har ärr så kan du stöta på sådana problem. Det finns ett par saker som du kan göra. En av dem, som jag rekommenderar, är att du ska lära dig att älska dina ärr. Det visar att du är stark, att du fortfarande är här trots att du mår psykiskt dåligt. I vårt samhälle har inte ärr normaliserats, men snart så blir de det. Om du verkligen inte kan, vilket är absolut helt okej rekommenderar jag att du försöker antingen som du sagt, ha på dig långärmat, eller så berättar du för dina vänner. Om de är dina vänner så ska de kunna vara på din sida, om inte så är den falska. Därmed fungerar smink har jag hört. Ta hand om dig vännen❤️‍🩹
  /Anonym, 14
 • Jag har också ärr och du borde verkligen inte skämmas över dem. Det känns så sjukt jobbigt på sommaren och det vet jag. Det är jättestarkt av dig att du ställer frågan och jag antar att du vill få tips och inte bara folk som säger ”du borde inte skämmas” så vad jag har gjort innan är att ha på mig en massa armband eller typ vattenfast concealer. Det lär kännas jobbigt att ha ärren men efter ett tag lär du dig leva med dem. De blir en del av den du är och du borde se det som en vinst att du klarat dig genom svåra perioder.
  /15 åring tjej med ärr lite

 • Det är inget att skämmas över utan man säger sanningen till sina vänner och säger att man inte mår så bra.
 • Du ska inte behöva lida av att tänka på det och klä dig varmt om du egentligen vill ha andra kläder. Jag vet inte hur mycket ärr du har och ju mer desto jobbigare kan jag tänka mig men ingen har rätt att lägga sig i dina ärr ändå. Vissa kan nog fråga för att de bryr sig, vissa kan fråga för att de kanske själva har, vissa för att de blir chockade och vissa för att de är respektlösa. Försök urskilja sättet de kommenterar/frågar och om du blir sårad men tror personen menar väl så säg att du inte vill prata om det och så inget mer med det. Du fixar det tror jag.
  /Clementinfrukt
 • Ärren är inget att skämmas över. Men om du verkligen vill så går det att sminka över eller sätta ett speciellt latexplåster. Jag tycker att du inte borde täcka dom för det visar hur stark du faktiskt är. ❤️
  / Nån sorts psykolog
 • Jag tycker du borde ha det du känner dig bekväm me o försöka att inte ta åt dig av andra och att inte bry dig om vad andra tycker❤️
  /tjej 17
 • Du borde inte gömma dina ärr. Alla ärr är något du borde vara stolt över.
  /Fett kåt kille
 • Hej jag går själv igenom det som du gör. Jag brukar på de synligare använda större gnuggis-tatueringar medan de mindre synliga brukar gå att täcka med vattenfast concealer eller annat smink, det finns även krämer man kan använda som gör så att ärren bleknar. Ta hand om dig❤️
  / Tjej, 16
 • Det är absolut inte ditt fel det ska du veta! Du ska inte skämmas över dina ärr det är inget konstigt med det❤️❤️
  /Hej
 • Hej,Jag känner igen mig i det och jag har antingen flera stycken armband eller så försöker jag täcka det med vattenfast foundation. Hoppas det var till någon hjälp <3
  /Anonym
 • Du ska inte skämmas! Det är du och det kommer alltid vara du, så jag tycker att du ska rocka din kropp och låta den vara som den är❤️❤️
  /tjej som
 • Asså hej jag heter Nikki, jag har också mycke ärr över armen o mina ben jag har alltiddd mjukiskläder för de känns bäst för inga ska fråga hoppas det hjälper❤️
  /Nikki
 • Hej! Jag förstår att det kan kännas obekvämt eller svårt med tanke på att det är något som kan synas eller att andra ser det. Men det är absolut inget som du ska behöva tänka på, oroa dig över eller något som andra ens ska kommentera eller tycka är konstigt. De visar att du är stark och att du har klarat dig genom flera saker. Dina kompisar eller andra ska inte fråga eller påpeka dem ens.
  /Ny här
 • Man ska absolut inte skämmas för sina ärr, men jag tycker också att det känns "tryggare" att täcka dem så jag brukar täcka mina ärr men en tuschpenna eller t.ex bläckpenna eller nått sånt. Om nån frågar vad det är så säger jag bara att jag hade tråkigt i skolan eller hemma.
  /Olliebollie
 • Åh du... stackars dig. Att ha mått dåligt är inget som du ska behöva skämmas för. Att ha ärr visar inte att man är svag utan tvärtom att man kämpat mycket! Jag förstår dock att du tkr det är jobbigt. Men kanske att du kan berätta för din närmaste vän om det här och se hur hon/han/hen reagerar.
  /Lider själv av sh
 • jag skulle snarare säga att sommaren är din bästa vän när det kommer till ärr. när du solar och sådant kommer dom tillslut börja fadea in i din naturliga hudfärg.
  /k
 • Hej! Att känna skam eller bara tycka det är extremt jobbigt över att någon ser ens ärr är så förståeligt, det har vi nog alla känt. Så jag ska på bästa sätt försöka hjälpa dig, utan att dra "visa dem, berätta för nära, skäms inte" för det måste ske när DU är redo. Det kan ta lång tid innan man accepterar att man har ärr på sin kropp, därför är det viktigt att man tar det i sin egen takt. Om du behöver ta en sommar och täcka upp ärren med smink, armband eller en långärmad tröja så är det helt okej. Jag vet hur jobbigt det är att bli påkommen när man själv är som mest instabil, en kommentar om ens ärr är ingenting man vill höra då. Detta var länge sedan och jag lever vidare mitt liv utan att reflektera över mina ärr allt för ofta. Visst kan det vara jobbigt ibland, men om jag ska vara ärlig så glömmer jag oftast att dem ens finns. Själv har jag vita ärr som sticker upp, vilket gör att oavsett hur jag sminkar så kommer det alltid vara en skugga som avslöjar. Däremot funkar armband, men även längre s.k "torgvantar" (stylish att ha inomhus med typ en t-shirt) när det är lite kyligare ute. Har du däremot släta ärr så rekommenderar jag nog smink. Finns ju färgade concealers som kan täcka missfärgningar på huden. Är ärren exempelvis röda kan du ta grön concealer och sedan ta en foundation som matchar din hudton. Vattenfasta produkter, lite setting powder och setting spray gör tricket. Efter ett tag kommer du märka att det är ganska jobbigt att gömma ärren och du kommer till slut acceptera att leva med dem. Lycka till!
  /kraam
 • Men visa att du är cool och att du är en kämpe dom kommer tro att du har brottats med en björn och du kommer få mycket respekt och alla har lite ärr.
  /Loke
 • ha en långärmad tröja eller säg att katten rev dig .
  /Alisia
 • Vattensäkert smink om det inte går att täcka med armband eller kanske rita på de så det ser ut som blommor eller nåt. Men det bästa tipset är nog att bara säga till dina vänner om de är de du tror de är kommer de att förstå puss 💋
 • Jag tycker verkligen inte att du ska skämmas över dina ärr asså. Innan dina vänner ser dina ärr så tycker jag att du kan berätta vad som har hänt och att du mår bättre just nu o att du nt gör det längre. Berätta också att du inte vill att de ska kommentera så kommer nog allt bli bra
  /Hoppas de hjälper <3
 • Jag har gått igenom samma sak och har mycket ärr på både armar och ben. I början skämdes jag väldigt mycket för dom och visade ingen. Men nu har jag acepterat att dom alltid kommer vara där. Dom är en del av mig.

  Jag har varigt inlagd på olika vårdenheter där andra har visat ärr, så även jag började göra det. Sedan ha det levt kvar efter att jag kommit ut. Jag vet att den kan låta överdrivet och fejk, men det är det INTE. Jag är seriös och har gått igenom det. Du är FANTASTISK både med eller utan ärr!! GLÖM INTE DET!!
  /EnStördJävel
 • Du kan använda dig av smink för att täcka över dem, fast det beror på hur gamla ärren är. Det kan vara lite jobbigare att försöka täcka över dem med smink om du fick dem nyss, i så fall kan du ha på dig såna arm warmers eller armband. Ta hand om ärren och behandla dem regelbundet med krämer och sånt från apoteket som kan hjälpa. Jag förstår hur du känner. Kom ihåg att ärr inte är något att skämmas över, jag vet att det känns jobbigt och det sista du vill är att folk ska se dina ärr och ifrågasätta dem. Man kan känna ångest för vad folk kommer tänka om dig och vilka sorts kommentarer man kommer att få. Men det är riktigt modigt och starkt av dig att du har kämpat emot vad det än var som gjorde att du mådde dåligt och skadade dig själv. Riktigt stolt över att du fortfarande finns och försöker ditt bästa så var inte så hård mot dig själv. Du ska själv vara stolt av dina ärr eftersom de symboliserar hur stark du är.
  /13 och vill bara hjälpa till :)
 • Det finns olika krämer som kan hjälpa att minska rodnaden som ärr skapar. Det är även viktigt att smörja in med stark solkräm på sommaren, dels för hälsan men även för att dem blir mkt rödare av solen. Annars är det bandage. Lowkey om nån frågar om bandage bara säg att du har stukat något, det gjorde jag hahha. Det var bara en som ifrågasatte hur jag stukade båda armarna från axel till hand.
  /Sage
 • Skäms aldrig över dina ärr❤️
  /Anonym
 • Hej! Du väljer hur du vill göra, dölja eller inte dölja, det är okej, det är okej om du inte känner dig redo att ha ärren synliga nu, med tid och år kommer du möjligtvis känna dig mer okej och det är okej, en del saker tar tid att känna sig okej med. Men eftersom du frågar just efter hur du kan dölja dem så har jag en mängd idéer. Det finns särskilda skönhets behandlingar för att reducera ärr. Viktigt att veta dock är att dem kan vara kostsamma. Tatueringar, behöver inte vara riktiga, kan vara sådana man kan köpa och blöter ner med en trasa för att dem ska släppa från pappret och sätta sig på armen. Eller att du själv ritar något snyggt med eyeliner och en pensel med ett litet smalt borst över ärren. Spets handledsvärmare, fast dem som inte är stickade utan snarare ett tunt tyg. Beroende på vart ärren sitter så kan du ha på dig armband som är lite åtsittande eller göra en fin rosett med ett brett band runt om. En tunn bolero, det är långärmar som bara sitter över axlar och armar som du kan ha ett linne under. Ha det gott, ta hand om dig!
  /Välmenat från 22årig tjej
Till toppen av sidan