Panik - lämna sidan!
Att prata med någon

Vem kan man prata med?

Alla har det jobbigt och behöver stöd ibland. Ofta brukar det hjälpa att prata med någon. Du kan till exempel prata med någon du känner, någon som jobbar med unga eller med en stödverksamhet på nätet.

En person som lyssnar intresserat och vänligt på en annan person. Illustration.
När du pratar med någon annan är det ofta lättare att se saker från en annan synvinkel.

Det kan vara skönt att prata av sig, eller få stöd om du är ledsen. Du kanske behöver hjälp att se saker på ett annat sätt för att lösa ett jobbigt problem.  

Det hjälper att prata med någon

Det kan vara svårt att klara av jobbiga saker helt själv. Du kan känna dig ensam, eller inte veta hur du ska lösa problemet. Då kan det kännas skönt att berätta för någon annan. Bara att sätta ord på det kan hjälpa. Det kan göra att du känner dig lugnare och mindre ensam.

Det kan också vara bra att få höra hur någon annan ser på saken. Den som lyssnar kanske kan komma med bra råd, eller se på problemet på ett annat sätt. Det brukar vara lättare att komma på lösningar tillsammans med någon annan, än att göra det helt själv.  

Du kan prata med någon du känner

Det kan kännas tryggt att prata med någon du känner. Det blir också lättare för någon att stötta dig, om de vet hur du har det.

Du kan till exempel prata med en kompis, en förälder, en släktning, en kompis förälder, en lärare, en tränare eller någon annan du litar på.

Olika personer är bra på att ge olika sorters stöd. Vissa är bra på att lyssna, andra på att ge råd. En del är bra på att komma på lösningar eller få dig att tänka på något annat en stund.

Du kan prata med någon professionell

Ibland kan du behöva få stöd av någon som har utbildning för att hjälpa andra. Till exempel någon som jobbar på elevhälsan eller en ungdomsmottagning.

Där kan du få hjälp om du inte kan eller vågar prata med någon du känner. De som jobbar på såna ställen har tystnadsplikt. De kan också hjälpa till med saker som du och dem du känner inte vet hur ni ska lösa. Det är deras jobb att hjälpa unga, och de är vana att prata om svåra saker.

En person pratar med en professionell i ett samtalsrum.
Att prata med någon som är utbildad i att prata med andra kan vara en bra hjälp. De är vana att prata om sådant som är jobbigt.

Du kan få hjälp att reda ut vad som är problemet, och vad du vill och behöver. Du kan få lära dig hur du ska göra med jobbiga känslor och tankar.

Du kan också få hjälp att förändra svåra situationer, till exempel om du har det jobbigt hemma eller i skolan.

Vissa ungdomsmottagningar kan du få stöd av genom videosamtal.

Här kan du läsa mer om att få samtalsstöd av professionella.

Du kan få stöd på telefon, chatt eller mejl

Ibland är det lättare att prata med någon du inte känner, och utan att träffas.

Person som sitter med hörselsnäckor i öronen. Illustration.
Om du hellre vill chatta eller ringa för att prata finns det flera ställen dit du kan höra av dig.

Det finns många ställen du kan ringa, mejla eller chatta med för att få stöd. Du kan oftast vara anonym och det brukar inte kosta något. Det kan vara ett bra sätt att börja våga prata om svåra saker.

Vissa ställen jobbar med särskilda frågor, till exempel ätstörningar, familjeproblem, våldtäkt, sexuella övergrepp och andra sexualbrott, hedersrelaterat våld och hot eller alkohol- och drogproblem. Andra kan du kontakta för vad som helst.

De som svarar är vana att ge stöd och råd, men beroende på vilket ställe du kontaktar kan de ha olika utbildning och erfarenhet. De kan till exempel själva ha varit med om det som du behöver prata om, eller vara utbildade för att stötta andra personer.

Här hittar du listor på ställen som ger stöd på telefon, chatt och mejl.

Du kan prata i grupper på nätet

Det finns många grupper, forum och konton på nätet som handlar om särskilda frågor. Det kan kännas skönt att prata i en grupp där det bara finns personer som är i en liknande situation som du.

Du kan känna igen dig i vad de andra i gruppen berättar, och få veta hur de har gjort för att må bättre. Det kan också kännas skönt att veta att du inte är den enda som mår som du gör.

Men tänk på att det inte alltid finns någon som är ansvarig för grupperna. Du kan heller inte veta om de andra i gruppen fotar av skärmen och sprider sånt som delats i gruppen. Använd ett anonymt konto om du berättar saker som du vill hålla hemliga.

Alla behöver stöd ibland

Du är inte den enda som har det jobbigt eller får problem. Ingen klarar allting själv. Alla behöver stöd ibland.

Det är viktigt att du känner dig lyssnad på och blir tagen på allvar när du berättar om hur du har det. Testa att prata med en annan person om det inte känns bra med den första du berättar för. Det samma gäller om du inte får den hjälp du behöver.

Ge inte upp. Ge dig själv flera chanser att berätta, och andra personer chans att hjälpa.

Mer på UMO

Att prata med någon

Innehåll om att prata med någon.

Filmer: Att besöka en ungdomsmottagning

Här kan du se filmer om hur det funkar att besöka en ungdomsmottagning. Till exempel när du har frågor om mensvärk, preventivmedel, penisen eller könsidentitet. Eller när du mår dåligt eller har problem med familjen.

Svara varandra

Mina bröder sitter inne - hur kan jag berätta för kompisarna?

För ett tag sedan blev dom häktade och nu sitter båda i fängelse. Jag mår rätt så dåligt över det. Mina kompisar börjar undra varför jag är deppig.

Egna berättelser

Var inte rädda för att boka tid!

Tänk på att de som jobbar där är vana vid att hjälpa ungdomar, bland annat med pinsamma frågor. Det är deras jobb, och jag måste säga att de gör sitt jobb förvånansvärt bra.

UMO-podden

Reportage: "Jag pratar om ångesten med en psykolog"

28. "Om jag inte hade gått och pratat med någon hade jag blivit deprimerad. Jag hade nog inte ens tagit mig upp ur sängen."

Till toppen av sidan