Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur stöttar jag min tjej som självskadar?

Hej, min flickvän har självskadebeteende och vet inte helt vad jag ska göra.

Bryr mig väldigt mycket om henne och hatar tanken att hon skadar sig själv. Läst på en del och beställt hem en bok som jag läser för att försöka bli klok vad man ska säga. Hon och jag har tidigare pratat lite om det. Vill inte göra situationen värre på något sätt.
/Pojk 16

 

Skriv ditt svar

Svar:

 • Alla behöver stöd på olika sätt när de går igenom ett självskadebeteende. Tipset jag kan ge dig är att helt enkelt visa att du finns för henne. Berätta för henne att du älskar henne. Ge henne en blomma då och då. Hålla och trösta henne efteråt om hon behöver det. Bara visa henne hur speciell hon är för dig och att du älskar henne oavsett vad.
  /Sage
 • Du borde verkligen be henne söka hjälp hos UMO nu! Kan bli illa med stora konsekvenser. Du kan finnas där för henne genom att ge stöd och berätta att hon kan prata med dig när hon vill! Dock får det inte bli att du mår dåligt så det förstör er relation, försök göra roliga saker också.
  /rådgivaren
 • Hej! Vill bara börja med att säga att du låter som en fantastisk kille som verkligen bryr sig om sin flickvän. Utifrån egna erfarenheter är det jobbigt när någon nämner mina märken eller liknande. MEN på något vis tror jag att det var det som fick mig att tänka till och allt eftersom sluta. Som du säkert vet handlar självskadebeteende beteende inte om att man gillar att skada sig eller vill ha uppmärksamhet. Många verkar tro det men det stämmer VERKLIGEN INTE!!! Det är ett sätt att hantera en psykisk smärta eller oro bakomliggande orsaker. Om det hade varit min flickvän/pojkvän hade jag talat om för hen hur värdefull hen är. Och kanske frågat om det finns något jag kan göra för att underlätta. Viktigt! Är dock att DU som närstående inte ser hens beteende som ditt ansvar. Man ska aldrig sluta med ett beteende för någon annan. Man måste göra det för en själv!
  /Tidigare drabbad av självskadebeteende
 • Jag har själv ett självskadebeteende och för mig hjälper de lite granna om det bara är någon jag älskar i närheten som vet. Men de är olika för olika personer.
  /En tjej
 • Hej. Jag har själv självskadebeteende och en väldigt omtänksam pojkvän. Det han brukar göra för att få mig att må bättre är att bara visa att han finns där och att han finns och prata med ifall jag behöver. Det är dock viktigt att inte pusha din flickvän till att sluta vilket kan leda till att hon fortsätter mer.
  /Tjej 15
 • Det jag själv vet från egna erfarenheter av att haft ett självskadebeteende är att man aldrig ska be någon att sluta för ens egna skull, för då blir det istället att man döljer det. Säg istället att du finns där och stöttar henne och att hon kan ringa när hon känner att hon vill skada sig själv då kan hon bli och tänka på annat och inte känna behovet av att skada sig själv.

 • Hej, min kompis har samma problem. Jag tycker att du kan fråga om hon kan skriva eller ringa till ungdomsmottagningen. För det kan va att hon har ångest över att hon skadar sig själv och inte vill att hennes föräldrar ska veta. 
  /Emma
 • Jag har och självskadar lite nu och jag hade/har skitsvårt att prata med andra. Det måste du acceptera och prata med henne så att ingen hör och att inte avbryta när hon pratar. Fråga om hon vill prata och det viktiga: HON MÅSTE KÄNNA ATT HON ÄR TRYGG MED DIG och att hon litar på dig lycka till!
  /Anonym
 • Min kille kom in i rummet precis inan jag skulle göra det och stoppade mig. Vi satt och pratade en lång stund och han fick mig till att be om hjälp.
  /anonym
Till toppen av sidan