Panik - lämna sidan!
Att skada sig själv

Att stötta någon med självskadebeteende

Du kan inte ensam få någon att sluta självskada. Men du kan stötta personen. Och du kan försöka peppa hen att ta hjälp. Det är viktigt att du tar hand om dig själv också, och ber om stöd om du mår dåligt av situationen.

En person skriver med en vän.
Ibland är det svårt att veta hur man ska stötta någon som mår dåligt. Det viktigaste brukar vara att visa att man bryr sig.

Tips på hur du kan stötta någon som skadar sig själv

Fråga hur personen mår

Du behöver inte ge råd eller lösningar. Det viktigaste är att lyssna och visa att du bryr dig.

Gör saker tillsammans

Fråga om ni ska ses. Säger hen oftast nej? Ge inte upp, fortsätt att fråga då och då.

Fokusera inte på skadorna

Prata om hur hen mår och har det i livet i stället.

Behandla personen som vanligt

Låt personen ta samma ansvar som tidigare. Till exempel när det gäller att passa tider eller hjälpa till med saker.

Försök att inte skuldbelägga personen

Många som skadar sig själva känner redan skuld och skam. Att få mer skuldkänslor brukar göra situationen jobbigare.

Tipsa om ställen som ger stöd

Hen kan till exempel kontakta Shedo som stöttar personer som skadar sig själva, eller Bris som stöttar unga med allt möjligt.

Här finns listor med fler ställen som ger stöd på telefon, i chatt och mejl.  

Skicka en länk med råd

Skicka personen en länk till den här texten på UMO: Att sluta med självskadebeteende.

Tips från Lisa, Cassandra och kuratorn Ellen

I det här klippet från UMO-podden ger kuratorn Ellen tre tips till dig som har en kompis med självskadebeteende. Lisa och Cassandra ger tips utifrån sina erfarenheter.

Lyssna på hela avsnittet av UMO-podden: Självskadebeteende - hur slutar jag?

Berätta för en vuxen om det behövs

Det är aldrig ditt fel om du inte kan hjälpa en person som mår dåligt. Du kan inte ensam få någon att sluta med självskadebeteende. Det är för svårt, och det är ett för stort ansvar.

Försök att uppmuntra personen att berätta för en vuxen så hen kan få hjälp att må bättre. Du kan säga att du kan följa med om hen vill. Du kan behöva berätta för en vuxen om personen inte vill be om hjälp och du är orolig för hen. Prata med någon du litar på, till exempel någon i din familj, föräldrarna till den som skadar sig, en lärare eller skolsköterskan.

Det är inte att skvallra eller svika. Du gör något bra när du berättar för en vuxen som kan ta ansvar. Även om personer som skadar sig inte förstår det just då.

Stötta personen att få mer hjälp för självskadebeteende

De flesta personer som skadar sig behöver få hjälp av andra personer. Vissa behöver också hjälp av till exempel en kurator, psykolog, sjuksköterska eller läkare.

Du kan tipsa din kompis eller den du känner om ställen där hen kan få hjälp. Du kan också erbjuda dig att boka en tid, eller följa med till första besöket om det känns bra för er båda.

Här är ställen hen kan kontakta:

Ta hand om dig själv också

Det är viktigt att du fortsätter att göra saker som du gillar och mår bra av. Du kan inte lägga all din kraft på att stötta andra.

Du kan behöva råd och stöd för att hantera situationen. Till exempel om den du vill hjälpa inte tar emot ditt stöd, blir irriterad på dig, mår sämre eller om du själv börjar må dåligt. Prata med någon du litar på eller kontakta något av ställena ovanför för att själv få stöd.

Till toppen av sidan