Om någon du känner skadar sig själv

Det kan vara svårt att veta vad man ska göra när någon annan skadar sig själv. Du kan inte själv få personen att sluta. Men du kan visa att du bryr dig och vara ett stöd på många olika sätt. Glöm inte att ta hand om dig själv också.

Det är jobbigt att se någon man bryr sig om göra sig själv illa. Du kan känna dig både orolig, rädd, ledsen och arg. Det kan vara svårt att veta vad du ska säga eller göra. Här är några tips till dig som är ung och känner någon som skadar sig själv.

Fråga hur personen mår

Lyssna om hen vill prata. Du behöver inte komma med några råd eller lösningar. Det viktigaste är just att visa att du finns där. Fråga om personen vill ha hjälp med något.

Gör saker ihop

Vad gillar ni att göra ihop? Gör någon av de sakerna. Ni kan till exempel gå en promenad, fika, spela, se på film, lyssna på musik, träna eller baka.

Tipsa om ställen som ger stöd

Tipsa om telefonnummer som man kan ringa för att prata med någon anonymt. Det finns också ställen på internet där man kan chatta, mejla eller läsa för att berätta och få stöd och hjälp. Du kan själv kontakta de ställena för att få råd om hur du kan hjälpa eller för att prata om hur du själv mår.

Sätt gränser

Säg till personen att du vill att hen slutar skada sig. Säg hur du skulle vilja att det var. Till exempel att du vill att hen ska söka hjälp om ni ska fortsätta umgås eller bo ihop. Det är okej att ställa krav, även på någon som har det jobbigt och behöver hjälp.

Fundera på vad du själv tycker är okej. Det är okej att sätta egna gränser. Du kan till exempel säga att du inte vill att personen skadar sig hemma hos dig.

Behandla personen som vanligt

Låt inte hen slippa göra vissa saker. Det brukar vara det bästa, även om du är orolig eller tycker synd om hen.

Uppmärksamma inte skadandet

Försök att inte prata om själva skadandet eller om skador på kroppen. Prata istället om hur personen mår.

Det viktigaste är att du visar att du bryr dig. Det betyder alltid mycket för någon som mår dåligt. 

Två vänner som går arm i arm, och håller shoppingpåsar i händerna.
Gör saker ihop som ni mår bra av.

Oftast behövs professionell hjälp

Du kan inte få någon annan att sluta skada sig själv. Det är ett för stort och jobbigt ansvar.

Det är den som skadar sig själv som har ansvaret för att sluta. Hen måste själv vilja sluta för att lyckas. Det kan vara svårt men det går.

Oftast behövs det hjälp från någon som är van att hjälpa unga med den här typen av problem, till exempel en psykolog eller kurator. Du kan hjälpa genom att ta reda på vilken hjälp som finns där personen bor. Det kan vara en ungdomsmottagningvårdcentralbarn- och ungdomspsykiatrin (bup) eller en psykiatrisk mottagning. Personen kan få hjälp av elevhälsan om hen går i skolan eller av studenthälsan om hen studerar och problemen har med studierna att göra. Tipsa om det du hittar. Erbjud dig att till exempel ringa för att boka tid eller att följa med på första besöket.

Du är aldrig någon ”svikare” för att du börjar prata om något du är orolig för. Eller om du berättar för någon annan för att personen ska få hjälp. Det handlar om att du bryr dig.

Tänk på dig själv

Glöm inte bort dig själv. Du förtjänar att må bra. Gör saker du själv gillar och umgås med dem du vill.

Som kompis, partner eller närstående till någon som skadar sig själv kan du känna på många olika sätt. Du kan behöva råd om hur du ska hantera situationen. Du kan själv behöva prata med någon om hur du mår. Kontakta en ungdomsmottagning, eller elevhälsan om du går i skolan. Om du studerar och problemen är relaterade till högskolan eller studierna, kontakta studenthälsan.

Till toppen av sidan