Panik - lämna sidan!
Sömn och trötthet

Sömn behövs för att må bra

Det händer många bra saker i kroppen och hjärnan när du sover. Du behöver sova för att må bra, kunna tänka klart och lära dig nya saker. De flesta behöver sova ungefär åtta eller nio timmar om dygnet. Ibland kan du behöva sova mer än vanligt.

En person som sover.
Hjärnan och kroppen behöver sömn för att funka.

Det händer bra saker när du sover

Att sova är bland det viktigaste du kan göra för att må bra. När du sover reparerar kroppen sig själv. Det bildas nya celler och olika hormoner, bland annat de som gör att du utvecklas under puberteten.  

Här är fler exempel på varför det är bra att sova:

  • Du blir gladare, piggare, starkare och orkar mer.
  • Du får lättare att komma ihåg och lära dig saker.
  • Du får lättare att koncentrera dig.
  • Du klarar stress bättre.
  • Du får mindre risk att bli nedstämd eller få ångest.
  • Du få ett bättre skydd mot sjukdomar.

Det är bäst att sova på natten

Kroppen är gjord för att sova på natten och vara vaken på dagen. Mörker gör dig trött, och dagsljus gör dig pigg. Kroppens dygnsrytm kan störas om du ofta är vaken på nätterna och sover på dagarna.

Jobbar du natt och har svårt att sova när du kommer hem från jobbet? Försök att göra det mörkt i rummet när du ska sova. Då hjälper du kroppen att ställa in sig på sömn. Vaknar du efter några timmar och ska jobba natt igen? Då kan du sova några timmar till senare på dagen. Det är också bra att vara ute någon timme på dagen när det är ljust ute. Ett annat tips är att ha solglasögon på dig på väg hem från jobbet, för att inte bli för pigg av morgonljuset. 

Man kan funka lite olika när det gäller sömn

De flesta mår bra av att sova ungefär åtta eller nio timmar om dygnet. Men olika personer behöver olika mycket sömn. Du klarar dig med mindre sömn än vanligt om det bara händer då och då.

Ibland kan du behöva sova mer än vanligt, till exempel om du är sjuk. Många behöver också sova mer när de är i puberteten, eftersom det händer mycket i kroppen då.

En del personer är morgonpigga och trötta på kvällen. För andra är det tvärtom.

Hur vet jag om jag sover lagom mycket?

Du sover troligen lagom om du känner dig pigg och funkar bra på dagarna.

Du kan bli trött både av att sova för lite, och av att sova för mycket. Du behöver vila och sova för att må bra, men du behöver också vara vaken och göra saker. Det finns även många andra saker än sömnproblem som kan göra dig trött.

Du behöver inte bli orolig om du sover dåligt ibland. Du kan känna dig lite tröttare nästa dag, men det är inte farligt. Det gör heller inget om du sover extra mycket en period när du behöver det.

Det finns hjälp om du sover för lite eller för mycket

Att sova för lite en längre tid kan till exempel göra att du känner dig trött, ledsen, irriterad, yr eller får svårt att koncentrera dig.

Att sova för mycket en längre tid kan göra att du känner dig trött, nedstämd, inte orkar göra saker och att du sover mer och mer.

Du kan behöva hjälp att må bättre om du sover för lite eller för mycket i mer än ett par veckor. 

Kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral. Du kan gå till skolsköterskan eller skolkuratorn om du går i skolan.  Då kan du få hjälp att få din sömn att funka bättre.

Mer på UMO

Sömn och trötthet

Innehåll om sömn och trötthet.

Artikel

Vad ska man äta?

Försök att äta olika sorters mat, då får du i dig den näring du behöver för att må bra.

Artikel

Vad kan jag göra om jag är stressad?

Här är tips som kan göra dig mer avslappnad och mindre stressad. Några av tipsen har du nog hört förut, medan andra kanske förvånar dig.

Till toppen av sidan