Om att skada sig själv

Att göra sig själv illa brukar vara ett sätt att försöka hantera jobbiga känslor. Det kan kännas som att det hjälper i stunden. Men det kan få dig att må ännu sämre. Det finns andra sätt att må bättre, och det finns hjälp att få.

Illustration av en person som sitter med huvudet i handen och ser ledsen ut.

Att skada sig själv kan innebära att man gör illa sin kropp på något sätt, eller att man utsätter sig för något skadligt eller riskfyllt. Det brukar vara ett sätt att försöka bli av med jobbiga tankar och känslor. Fysisk smärta kan upplevas som lättare att stå ut med än känslomässig smärta.

Många känner lättnad precis när de skadar sig. Men efteråt brukar ångesten öka. Att skada sig själv innebär nästan alltid att problemen blir större på lång sikt.

Livet kan bli bättre

När du är mitt i något jobbigt kan det vara svårt att tro att livet kan bli annorlunda. Men det kan bli bättre. Du förtjänar att må bra och det finns flera sätt att börja må bättre i stället för sämre. 

Har du tankar på att skada dig själv eller har du börjat skada dig själv? Berätta för någon hur du mår, till exempel en familjemedlem eller en kompis. Försök att göra det även om det kanske känns svårt.

Det brukar vara skönt att prata med någon om hur man mår, trots att det kan vara svårt att börja berätta. Du ska inte behöva vara ensam med det som är jobbigt. Andra kanske inte har förstått hur du mår. Utåt sett kanske allt verkar bra eller som vanligt.

Du kan också söka hjälp på till exempel en ungdomsmottagningvårdcentral eller hos elevhälsan. Du får gå till vilken ungdomsmottagning eller vårdcentral du vill i hela Sverige. Det finns bra hjälp att få.

Det går att sluta skada sig själv. Många har varit i liknande situationer och tagit sig ur dem.

Dina tankar om dig själv påverkas

Att man skadar sig själv brukar höra ihop med självkänsla. Det är vanligt att man börjar skada sig själv för att man har negativa känslor om sig själv. När du gör dig själv illa, kanske du tänker att du förtjänar det. Du kan få ännu mer negativa tankar på vad du klarar av eller är värd. Kanske känner du dig arg eller besviken på dig själv.

Det är inte ovanligt att skämmas för att man skadar sig själv.

Behovet att skada dig kan öka

Det är vanligt att det börjar med att man har det jobbigt och testar att skada sig en gång. Då kanske det blir så att man skadar sig igen nästa gång man mår dåligt.

Om det har blivit så för dig, kan det börja kännas som att du behöver skada dig mer och mer.

Efter ett tag kan det kännas som att du måste skada dig själv för att bli lugn i vissa situationer. Det blir kanske svårt att tänka sig andra sätt att hantera de jobbiga känslorna. Det kan vara svårt att sluta. Du kanske också tänker mer och mer på att skada dig.

Kompisar kan påverka varandra

Har du kompisar eller andra omkring dig som skadar sig eller mår dåligt? Det kan få dig att tänka på att också göra det. Det kan även göra det svårare att sluta, om du redan skadar dig själv.

Självklart vill man vara en bra kompis när någon mår dåligt. Men det kan också öka stressen hos dig. Fundera på hur du själv och dina kompisar mår och om ni är bra för varandra just nu. Hur känns det efter att ni har umgåtts? Känner du dig glad och bra? Känner du dig ledsen och orolig? Ni kanske behöver en paus från varandra för att må bättre. Det betyder inte att ni inte bryr er om varandra.

Varför skadar man sig själv?

Att skada sig själv kan vara ett sätt att hantera jobbiga känslor. Det är vanligt att skada sig själv för att man är nedstämd eller deprimerad, eller har det jobbigt med känslor på andra sätt. Det kan vara svårt att veta vad man ska göra av upplevelser som ångeststress, tomhet, förtvivlan, ilska eller oro. Det kan också vara ett sätt att väcka sig själv om man känner sig avstängd eller tom. Ibland vet man varför man mår dåligt, ibland inte.

Att skada sig själv kan också vara ett sätt att straffa sig själv. Ibland är det ett sätt att visa att något är fel och att man behöver en förändring och hjälp.

Det finns ofta flera anledningar till att man skadar sig själv. Även om man själv inte har satt ord på det. Ibland kanske man helt enkelt inte vet.

Att skada sig själv brukar inte betyda att man vill dö, men man kan ändå riskera sitt liv och det kan leda till självmordstankar.

Det går alltid att hitta andra sätt att må bättre, oavsett varför du skadar dig.

Till toppen av sidan