Panik - lämna sidan!

Att skada sig själv

Att skada sig själv brukar vara ett sätt att försöka hantera sånt som är jobbigt. Det kan kännas som att det hjälper i stunden, men det löser inte det som egentligen är problemet. Det finns andra sätt att hantera det som är svårt, och du kan få hjälp att må bättre.

Illustration av en person som sitter med huvudet i handen och ser ledsen ut.

Att skada sig själv kan innebära att göra sin kropp illa på något sätt.

När du är mitt i något jobbigt kan det vara svårt att tro att livet kan bli annorlunda. Men det kan det. Försök att berätta för någon du litar på hur du har det, så du kan få stöd att må bättre.

Först kan det kännas som att det hjälper

Det kan börja med att du har det jobbigt och prövar att skada dig själv. Då kanske du känner en lättnad när du gör det eller precis efteråt.

Du kan tycka att det är lättare att stå ut med fysisk smärta än med svåra känslor. Men efteråt brukar det kännas värre.

Du kommer må sämre om du fortsätter

Nästa gång du mår dåligt kanske du skadar dig själv igen, om du tyckte att det hjälpte första gången. Efter ett tag kan det kännas som att du måste skada dig själv för att bli lugn i vissa situationer. Men att skada sig själv brukar så småningom ge ångest och andra jobbiga känslor. Och då kan själva skadandet göra att du känner att du behöver skada dig mer och mer.

Varför skadar man sig själv?

Det kan finnas olika anledningar till att någon skadar sig själv, här är några exempel:

  • Det kan vara ett sätt att hantera jobbiga känslor. Du kanske är nedstämd, har ångest, känner dig stressad, arg eller orolig.
  • Det kan vara ett sätt att sätta igång känslor om du känner dig avstängd eller tom.
  • Det kan vara ett sätt att straffa dig själv. Du kanske är arg eller besviken på dig själv.
  • Det kan vara ett sätt att visa andra att något är fel. Du kanske behöver hjälp att förändra något som är jobbigt.
  • Det kan bero på att du tänker negativt om dig själv. Att skada sig kan höra ihop med låg självkänsla.
  • Du umgås med andra som mår dåligt eller skadar sig, och blir påverkad av dem.

Du kanske inte vet varför du skadar dig själv.  Men det går alltid att hitta andra sätt att må bättre, oavsett varför du skadar dig.

Du är värd att få stöd

Har du skadat dig själv eller har du tankar på att göra det? 

Du ska inte behöva vara ensam med något så jobbigt, det brukar inte vara bra att hålla känslorna inom sig själv. Prata med någon om hur du mår, till exempel någon i familjen, en vuxen i skolan eller en kompis. Andra kanske inte har förstått hur du verkligen mår.

En person som blundar håller om en annan person.

Försök att berätta även om det kanske känns svårt i början. Du har inget att skämmas för och du förtjänar att få stöd och må bra.

Andra får lättare att stötta dig om de får veta hur du har det. Och de kan hjälpa dig att få mer hjälp om du behöver.

Du kan få stöd på telefon, chatt eller mejl

Ibland är det lättare att prata med någon utan att träffas.

Du kan till exempel kontakta SHEDO som stöttar personer som skadar sig själva, eller BRIS som stöttar unga med allt möjligt. Här finns listor med fler ställen du kan kontakta om du må dåligt. Du kan oftast vara anonym och det brukar inte kosta något.

Du kan få hjälp av vården

Det kan vara svårt att sluta skada sig själv. Men det går. Du kan få hjälp av någon professionell att lära dig att stå ut med jobbiga känslor som ångest, stress, tomhet, förtvivlan och ilska. Du kan också få hjälp att förändra jobbiga tankar och beteenden.

Du kan behöva samla kraft för att söka hjälp och ta emot den. Det är vanligt att vara osäker på om man verkligen vill eller kan sluta skada sig själv. Be någon du känner om hjälp att kontakta vården, om det känns svårt att göra det själv.

Du eller någon vuxen som hjälper dig kan börja med att kontakta en ungdomsmottagning, en vårdcentral, skolsköterskan eller skolkuratorn. Du kan också kontakta barn- och ungdomspsykiatrin, bup, eller en psykiatrisk mottagning.

Du ska inte ge upp om du inte får bra stöd av den första personen som du berättar för. Prata med någon annan. Ge dig själv fler chanser att berätta, och andra personer chans att hjälpa dig.

Livet kan bli bättre

När man mår dåligt kan det vara svårt att tro på att något kommer att förändras. Men kom ihåg att det finns flera som har varit i en liknande situation som du och tagit sig ur den med hjälp av andra.

Du inte är ensam om att må dåligt och det går att sluta skada sig själv.

Till toppen av sidan