Panik - lämna sidan!
Andra du kan få hjälp av

Vårdcentral

En vårdcentral är en mottagning där kan du få hjälp med det mesta som handlar om hälsa och sjukdomar. De heter olika saker beroende på var i landet de ligger. Till exempel kallas de också husläkarmottagning och hälsocentral.

En ung person ler och pratar med en vårdpersonal.
Känner du dig sjuk, har ont, mår dåligt eller har något annat besvär? Då kan du få hjälp på en vårdcentral.

Vårdcentralen kan hjälpa dig med många olika saker

Här är några exempel:

Vårdcentralen kan skicka dig vidare till en annan mottagning eller ett sjukhus, om du behöver mer hjälp än vad de kan ge.  

Är du allvarligt skadad eller sjuk? Ring 112 eller ta dig till en akutmottagning på ett sjukhus. Ring 1177 om du är osäker på var du ska söka hjälp eller vill ha sjukvårdsrådgivning.

Vilka jobbar på vårdcentralen?

Det finns alltid sjuksköterskor och läkare på en vårdcentral. Det brukar också jobba andra där som kan hjälpa dig, till exempel kuratorer, psykologer, dietister och fysioterapeuter.

Hur bokar jag tid på en vårdcentral?

Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill. Oftast kan du boka tid genom att ringa mottagningen eller logga in på 1177.se.

Vad kostar ett besök på en vårdcentral?

Du som är under 20 år behöver oftast inte betala något. Men åldersgränsen för när det börjar kosta kan vara lite olika i olika delar av landet.

Du behöver aldrig betala för att testa dig för könssjukdomar som ingår smittskyddslagen. Alltså klamydia, gonorré, syfilis, hepatit och hiv.

Avboka tiden om du inte behöver den längre, eller om du inte kan komma. Annars kan du få betala en avgift även om du är under 20 år. Många vårdcentraler har en tidsgräns hur långt innan du måste avboka för att slippa avgift, till exempel minst 24 timmar innan.

Personalen på vårdcentralen har tystnadsplikt

Alla som jobbar inom vården har tystnadsplikt. Det betyder att de inte får berätta för andra personer att du har kontaktat dem eller vad du har sagt. Det som står i din journal är skyddat av så kallad sekretess. Det betyder att det som står där bara får läsas av personal som hjälper dig.  

Men det finns undantag från tystnadsplikt och sekretess i vården. Till exempel kan dina föräldrar eller vårdnadshavare behöva få veta vissa saker om du är under 18 år.

Undrar du hur det funkar med tystnadsplikt och sekretess i just din situation? Fråga personalen på vårdcentralen.

Mer på UMO

Svara varandra

Hur känns en gynundersökning?

Hur upplevde ni det? Tyckte ni att det var läskigt? Och vilka moment förekommer? 

Artikel

Stödställen

Har du det jobbigt eller behöver du bara få prata med någon? Då kan du kontakta ett stödställe. Du kan oftast chatta, mejla eller ringa anonymt.

Artikel innehåller video
Artikel

Läkare

Malin Cullberg berättar om sitt jobb som läkare på en ungdomsmottagning.

Svara varandra

Vad gör vi om vår kompis blir bortgift?

Jag och min kompis tror att våran snart 15 åriga klasskompis ska giftas bort.

Frågor och svar

Vad är en remiss?

Jag har mycket finnar. Jag har varit en läkare på vårdcentralen och fått medicin där men den har inte hjälpt. Jag har hört att man kan få andra starkare mediciner om man går till en hudläkare. Men när jag läser om det står det att man måste ha en remiss för att komma dit. Vad betyder det?

Svara varandra

Jag mår dåligt, hur kan jag få hjälp?

Jag vill söka hjälp för mitt mående men jag kan inte prata med mina föräldrar om det och jag litar inte riktigt på psykologer.

Egna berättelser

Tips till dig som mår dåligt eller kämpar

Våga be om hjälp om ditt ljus får syrebrist, håller på att slockna eller slocknat. Du är inte ensam, vi är många som kämpar <33

Frågor och svar

Finns det vaccin mot mpox/apkoppor?

Jag undrar om det finns vaccin mot apkoppor? Hur gör man i så fall för att vaccinera sig?

Artikel

Barnkonventionen

Barnkonventionen handlar bland annat om att unga under 18 år ska få vara trygga och kunna påverka sina liv.

Egna berättelser

Undersökning av snippan - det gick snabbt och kändes knappt

Jag satte mig i den där gynstolen med benen uppåt men det kändes inte bekvämt. Då frågade jag om jag kunde få ta min mobil så att jag kunde känna mig säkrare, och det fick jag.

Egna berättelser

Jag försökte dö, nu är jag glad att jag lever

Jag är mycket gladare nu och har vänner som jag kan prata med. Min psykolog har hjälpt mig så otroligt mycket med mina problem.

Egna berättelser

Skönt att berätta för pojkvännen och att söka hjälp

En kväll när jag sov över hos honom och vi hånglade i hans säng, berättade jag allt. Och tårarna rann ner för kinderna, samtidigt var det en lättnad och få ut allt jag hållit inom mig.

Till toppen av sidan