Vårdcentral
En vårdcentral är en mottagning där kan du få hjälp med det mesta som handlar om hälsa och sjukdomar. De heter olika saker beroende på var i landet de ligger. Till exempel kallas de också husläkarmottagning och hälsocentral.
Vårdcentralen kan hjälpa dig med många olika saker
Här är några exempel:
- Du vill få råd eller bli undersökt om du känner dig sjuk, har ont eller har skadat dig.
- Du vill testa dig för könssjukdomar.
- Du behöver ta bort stygn eller få medicin.
- Du vill få råd och tips om vad du kan göra för att må bättre, vad du ska äta, hur du kan börja röra på dig mer eller hur du slutar röka.
- Du vill få råd och samtal om du har svårt att sova, känner dig stressad, är ledsen, eller har ångest.
Vårdcentralen kan skicka dig vidare till en annan mottagning eller ett sjukhus, om du behöver mer hjälp än vad de kan ge.
Är du allvarligt skadad eller sjuk? Ring 112 eller ta dig till en akutmottagning på ett sjukhus. Ring 1177 om du är osäker på var du ska söka hjälp eller vill ha sjukvårdsrådgivning.
Vilka jobbar på vårdcentralen?
Det finns alltid sjuksköterskor och läkare på en vårdcentral. Det brukar också jobba andra där som kan hjälpa dig, till exempel kuratorer, psykologer, dietister och fysioterapeuter.
Hur bokar jag tid på en vårdcentral?
Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill. Oftast kan du boka tid genom att ringa mottagningen eller logga in på 1177.se.
Vad kostar ett besök på en vårdcentral?
Du som är under 20 år behöver oftast inte betala något. Men åldersgränsen för när det börjar kosta kan vara lite olika i olika delar av landet.
Du behöver aldrig betala för att testa dig för könssjukdomar som ingår smittskyddslagen. Alltså klamydia, gonorré, syfilis, hepatit och hiv.
Avboka tiden om du inte behöver den längre, eller om du inte kan komma. Annars kan du få betala en avgift även om du är under 20 år. Många vårdcentraler har en tidsgräns hur långt innan du måste avboka för att slippa avgift, till exempel minst 24 timmar innan.
Personalen på vårdcentralen har tystnadsplikt
Alla som jobbar inom vården har tystnadsplikt. Det betyder att de inte får berätta för andra personer att du har kontaktat dem eller vad du har sagt. Det som står i din journal är skyddat av så kallad sekretess. Det betyder att det som står där bara får läsas av personal som hjälper dig.
Men det finns undantag från tystnadsplikt och sekretess i vården. Till exempel kan dina föräldrar eller vårdnadshavare behöva få veta vissa saker om du är under 18 år.
Undrar du hur det funkar med tystnadsplikt och sekretess i just din situation? Fråga personalen på vårdcentralen.