Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur slutade ni med självskadebeteende?

Hej!
Jag undrar hur ni slutade självskada? Haft en tuff period på senare tid och lyckas inte sluta.
/Natashas_wife

Svar:

 • Jag hade mått dåligt och självskadat i flera när när jag började skriva berättelser. Det är som om att skriva berättelser har blivit min nya hobby. Liksom. Varje gång jag mår dåligt skriver jag berättelser. Och sen mår jag bättre igen! I början kändes livet hopplöst men nu känns det som om jag kan klara mig!!
 • Du kan kanske göra mer saker som får dig sluta tänka på det! Tex: Jag blir gladav att köpa små gulliga saker och av att vara med vänner! Jag gillar också att måla. Det är alltid värt att testa!
  /mel! ^^
 • Om du gillar något djur eller någon så var med den försök att göra roliga saker så att du får tänka på något annat.
  /amanda
 • Hej! Först och främst, vad modigt att du vågar berätta om detta. Jag har självskadat i väldigt många år och det som fick det att ta slut var att berätta för mamma och min syster. Jag vet att det kan vara svårt att göra det verbalt så jag skickade ett sms. När jag kände för att jag ville självskada brukade jag skicka ett sms med en tumme ner och då förstod de att jag behövde deras hjälp. I och med att jag berättade för dem fick jag hjälp hos BUP och idag är jag fri från självskadandet. Lycka till <3
  /Madde
 • Försök att tänka att det kommer att bli bättre och berätta för någon du litar på som kan hjälpa dig.
  /Thea 134
 • Jag försöker att få ut mina känslor på andra sätt istället. Som lyssna på musik eller rita, göra något jag gillar. Hejar på dig❤
  /Anonym
 • Göra sina favorit grejer som gå på promenad, prata med någon du gillar.
  /jag har varit där
 • Tack för svaren! Ska snart till BUP och det håller på att bli bättre<3
  /Natashas_wife
 • Svårt att svara på. Jag tänkte inte aktivt nu ska jag sluta skada mig själv utan jag har varit "självskadefri" ungefär ett år nu tror jag och det tror jag beror på att jag kämpar med mig själv att ta hälsosammare beslut i relationer och reflektera över hur jag kan bli bättre på olika saker.

  Det är en komplicerad process och man vet inte riktigt när den är över eller kommer tillbaka. Under månaderna jag undvek att fysiskt skada mig själv så fick jag ändå impulserna att vilja göra det men jag hade utvecklat bättre självkontroll pga viljestyrka men det är inte lätt och man kan ha viljestyrka utan att komma dit man vill. Mitt tips är att prata med en professionell.
  /hejblab
 • Håll dig nära saker som gör dig glad, dekorera rummet med bilder av viktiga personer, prova ngt nytt som du har velat, någonting som får dig att tänka på hur mycket du vill uppskatta att du lever :) ta hand om dig <3
  /14, Samma problem
 • Jag har även haft svårt att sluta, men det som funka för mig var att göra det som gjorde mig glad, vara med de som gör än glad.
  /Korv
 • Jag tror att det är jätteviktigt att hitta en variant för att få ut dina känslor på ett mindre destruktivt sätt. För mig hjälpte musik och litteratur mycket, men filmer kunde distrahera mig när jag ville skada mig som mest tills jag hade lugnat ner mig lite. Detta är såklart inte 100% att det funkar för dig men prata med folk om det och försök att få ett annat utlopp som inte skadar dig! <3
  /M
 • Jag tycker att det hjälper att distrahera sig med till exempel något kallt eller varmt mot huden. Det kan bara vara ens hand om den är kallare än till exempel ens arm eller ben. Sedan tänker jag på hur jobbigt det har varit efter att jag har skadat mig, paniken över att nån jag inte vill ska veta ska se det och hur jag ångrar det.
  /Tjej 16
 • Hitta ett sätt att distrahera dig själv! Jag brukade också självskada mig själv då jag ville stå ut med den psykiska smärtan jag kände, men insåg senare hur självskadebeteendet bara påverkade mig mycket mer på ett negativt sätt så jag försökte att sluta. Detta gjorde jag genom att distrahera mig själv, liksom hitta något jag gillar att göra, något som ger mig bekvämlighet. I detta fall var det roblox som gjorde det, då jag fick bort skadebeteende tankar genom att spela roblox de gånger jag kände mig för att skära mig.

  Jag distraherade mig själv vilket i sin tur fick mig att inte ha lust att skada mig själv då jag istället såg roblox som något att stå ut med smärtan med istället för skadebeteendet som bara ger fysisk smärta. Sedan är det även bra om du berättar det för någon som du verkligen litar på. Själv berättade jag för min bästa vän som förstod mig. Visst kan vänner inte göra något så stort åt situationen, men genom att du åtminstone berättar får du i alla fall ut något du lyckats hålla instängt.

  Tro mig, du kommer att må mycket bättre om du berättar för någon om dina tankar! Distraktionen kan vara vad som helst från att rita, till att kolla på sin favoritserie eller lyssna på musik samt sova. Lycka till, du klarar detta! 🫶🏼
  /puss
 • I de stunderna jag känner behovet av att skada mig själv brukar jag ta en isklump/isbit/isbitar och kanske lägga en tunn handduk runt om och bara hålla i den, samtidigt som jag försöker fokusera på något glatt minne jag har.
  ///28
 • Jag lyckades sluta genom att göra saker som jag tyckte var kul. det fick mig att sluta tänka på det. Jag brukade oxå sätta upp olika mål för mig själv som hjälpte mig att sluta.
  /Minna
 • Hej! Jag slutade självskada mig genom yoga. En gång om dagen med lugn yogamusik. Det fick mig och tänka på annat under en kortare period. Sen efter dey en/ett varmt bad/dusch. Så för mig hjälpte de❤️ Lycka till fina du!❤️
  /Jennie
 • Min kurator gav mig tipset att hålla två isbitar i vardera hand när man känner att man vill självskada. Har inte prövat själv, men kanske värt att testa?
  /Tjej 16
 • Lägg undan allt du kan skada dig på!
  /Kärlek till dig ❤️
 • Varje gång du känner att du vill skada dig själv så försök att göra något annat. Jag vet att det är jättesvårt men hitta något. Jag hittade stressbollar :)
  /🫙
 • Du kan ta hjälp från Bup. Du kan även tänka att du inte förtjänar att skada dig.
  /M:et
 • Distreahera mig själv med annat.
  /Jolly rancher

Mer på UMO

Att skada sig själv

Innehåll om självskadebeteende.

Artikel

Stöd och hjälp om du mår dåligt

Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd eller bara vill prata med någon. Du kan oftast vara anonym. En del har öppet dygnet runt, andra några timmar i veckan.

Tips för att må bättre

Innehåll med tips för att må bättre.

Till toppen av sidan