Panik - lämna sidan!
Kroppen

Vad ska man äta?

Hjärnan och resten av kroppen behöver mat och dryck för att du ska leva och andas. Du behöver också äta och dricka för att kunna växa, röra på dig, ha roligt, tänka och lära dig nya saker. Försök att äta olika sorters mat, då får du i dig den näring du behöver.

Avokado, olja, nötter, makrill, kiwi, morot, tomat, rädisor, bröd, potatis, ost, bönor, linser, ägg, mjölk och fler exempel på mat. Illustration.
Lättaste sättet att få i dig den näring du behöver är att äta en blandning av olika sorters mat.

Nästan all mat är bra mat, men vissa saker bör du inte äta för mycket av. Det är okej att dricka läsk eller äta godis eller chips ibland. Men det är inte bra att göra det varje dag, eller att bli mätt på sånt i stället för mat.

Alla behöver få i sig energi och näring, men olika personer kan behöva äta olika mycket. Till exempel kan någon som rör på sig mycket behöva äta mer än någon som mest sitter stilla.

Det finns många åsikter om mat

Det finns många åsikter och dieter som handlar om vad man ska äta och inte. Men mycket av det som står i tidningar och på nätet finns det inte bevis för. Det räcker till exempel inte med att en studie eller en forskare kommer fram till något för att det ska vara sant.

Du kan till exempel fråga en dietist eller läsa på sajter som du vet kontrollerar fakta noga, om du vill vara säker på att få bra information.

Mat ger dig kraft och ork

Du behöver energi och näring för att leva, växa och må bra. Det är mat och dryck som ger dig det. Du behöver äta för att kroppen ska funka, för att du ska kunna röra på dig och hålla dig frisk. Du behöver också mat för att kunna tänka, koncentrera dig och lära dig saker. Utan energi och näring kan till exempel inte hjärtat, hjärnan, tarmarna och lungorna fungera.

Ät frukost, lunch och middag varje dag. Det flesta behöver också äta ett eller ett par mellanmål. För en del räcker det med ett mindre mellanmål som till exempel en frukt. Andra behöver äta ett större mellanmål som en tallrik fil med flingor och en smörgås.

Ät olika sorters mat så får du bra energi och näring

All mat och dryck bortsett från vatten, innehåller energi i olika mängder. Men all mat innehåller inte de näringsämnen som hjärnan och kroppen behöver för att funka.

Det finns ingen enskild mat som innehåller alla näringsämnen du behöver. Därför behöver du äta en blandning av olika sorters mat. Försök att äta frukt och grönsaker, fett, kolhydrater, och proteiner varje dag. 

Kiwi, äpple, tomat, morot, rädisor, blåbär. Illustration.

Frukt, bär och grönsaker

Ät frukt, bär och grönsaker varje dag, gärna till varje måltid. Till exempel tre frukter, en morot och en tomat.

Fett

Alla behöver få i sig fett för att leva.

Avokado, olja, nötter, makrill. Illustration.

Försök att äta mer av sånt fett som finns i till exempel i lax, makrill, olivolja, rapsolja, solrosfrön, avokado, nötter och mandlar. Sånt fett brukar kallas för omättat fett.

Försök att äta mindre av så kallat mättat fett. Det finns till exempel i korv, bacon, grädde, kakor, choklad, chips och ostbågar.

Bröd, potatis, pasta. Illustration.

Kolhydrater

Kolhydrater är ett samlingsnamn för mat och dryck som består av fibrer, stärkelse eller socker. De behövs för att du ska få i dig tillräckligt med energi och näring.

Välj gärna kolhydrater med fibrer och fullkorn. Då får du i dig bra näring som gör dig mätt länge. Du kan till exempel välja fullkorn ibland när du äter bröd, flingor, gryn, och pasta. Potatis och rotfrukter innehåller också bra näring och fibrer.

Ät mindre av kolhydrater som är i form av socker, till exempel läsk, godis, kakor och bullar. 

Proteiner

Exempel på proteiner, fisk, mjölk, bönor, ost, ägg, bönor och linser. Illustration

Proteiner finns till exempel i fisk, ägg, ärter, bönor, linser, kött, kyckling, mjölk, ost, quorn och tofu.

Brukar du äta kött eller korv varje dag? Byt gärna ut det mot protein från till exempel fisk, fågel, ägg, bönor eller linser några dagar i veckan.

Salta mindre

Kroppen behöver salt, men många äter för mycket salt. Den som lagat eller tillverkat maten har oftast redan saltat, så undvik att salta extra innan du smakat.

Det kan vara bra att veta att det ofta finns mycket salt i chips, ostbågar och andra snacks. Det finns också mycket salt i färdigmat, restaurangmat, korv, bacon och ost.

Vill du veta mer?

Du kan läsa mer om mat och olika näringsämnen på Livsmedelsverkets sajt. Här är några exempel på vad du kan få veta mer om:

Tycker du att det är krångligt med mat?

Känner du dig stressad över vad du ska äta eller inte, och tycker att det är krångligt att äta så att du får i dig det du behöver? Kom ihåg att det allra viktigaste är att du försöker äta alla måltider varje dag.

Tar tankar på att äta nyttigt upp för mycket av din tid och energi? Det kan vara ett tecken på att du har eller håller på att få en ätstörning. Du behöver berätta om det för någon så du kan få stöd och hjälp. Kontakta till exempel elevhälsan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral. Dessa ställen kan också hjälpa till om du vill ha bra matråd som funkar för dig.

Mer på UMO

Kroppen

Innehåll om kroppen.

Artikel

Kropp och utseende

Vem bestämmer vad som är snyggt och hur påverkas du av olika utseendeideal?

Artikel

Kroppen är fantastisk!

Vad är bra med din kropp? När funkar den bra? När njuter du av den? Vad är du stolt över? Läs vad andra tycker om med sina kroppar. Kanske känner du igen dig i något.

Puberteten

Innehåll om puberteten.

Till toppen av sidan