Panik - lämna sidan!
Självmordstankar

Till dig som har tankar på att ta ditt liv - självmord

Ibland kan det känns som att man inte orkar leva vidare. Även om det är väldigt jobbigt att känna så är det bra att veta att det inte är ovanligt eller konstigt. Känns det så för dig finns det hjälp att få. Livet förändras med tiden och kan bli bra på sätt man inte tror innan man får hjälp.

En ung person som säger till en äldre person: Det känns så mörkt och tungt i mig. Den äldre svarar: Vad bra att du berättar.
Det är vanligt att ha självmordstankar och känna att ingen kommer förstå. Många tycker att det är svårt att prata om att de mår dåligt och inte orkar leva. Men det är inget att skämmas över, försök att prata med någon ändå.

Att ha självmordstankar

När man mår dåligt kan man ibland få tankar på att vilja dö. Tankarna på att vilja dö kan vara både flyktiga och mer ihållande. Det är inte ovanligt eller konstigt att känna att man inte orkar mer och att det skulle vara en lättnad att bara försvinna. Samtidigt kan tankarna ge skuldkänslor som gör att man mår ännu sämre. 

Berätta om dina tankar

Det kan vara svårt att själv ta sig ur självmordstankar. Berätta för någon om dina tankar och hur du mår, även om det känns svårt. Det är viktigt för att du ska kunna få hjälp att må bättre.

När du pratar med någon kan du också hitta nya sätt att se på problemen. Den du berättar för kan också hjälpa dig att kontakta någon annan för att få mer hjälp.

Toves berättar om sin vän som tog sitt liv. Han kände sig dum för att han inte kunde lösa sina problem själv. Psykologen Ronja jämför depression med cancer, i båda fallen behöver man hjälp för att bli frisk.

Det finns bra hjälp att få

Här är ställen du kan kontakta om du mår dåligt och har tankar på att ta ditt liv.

Personalen på de här ställena är vana att hjälpa personer som mår dåligt och har självmordstankar. Via dem kan du till exempel få samtalsstöd med någon professionell, som en psykolog eller kurator. Du kan också få behandling mot ångest, nedstämdhet, depression eller sömnproblem om du behöver det.

Få stöd på telefon eller nätet

Ibland kan det kännas lättare att prata utan att ses. Här är några ställen som du både kan ringa och chatta med om du mår dåligt.

Det finns också många digitala ungdomsmottagningar. Dem kan du kontakta oavsett var i landet du bor.

Här finns fler ställen som kan ge stöd när du mår dåligt.

Till slut blev det bara för mycket för mig så när jag var 13 år gammal försökte jag ta självmord. 3 år senare kan jag säga att jag är jävligt glad att jag lever. 

Person som går framåt och haren skateboard under armen. Illustration

Du kommer att må bättre

Det går att ta sig igenom svåra saker med rätt hjälp och stöd. De allra flesta som tidigare har tänkt att de inte vill leva eller som till och med gjort självmordsförsök har senare berättat att de känner att de mår bra och att de är glada att de lever.

Det kan vara svårt att tro på att du kommer må bättre när du mår dåligt. Det kan kännas som att det alltid kommer att vara så här. Men både du och den situationen du är i förändras. Även känslor förändras. Till och med om du har haft starka dödstankar, kan du en dag känna att du mår bra och att livet är spännande och roligt igen. Och att du verkligen vill vara med och se vad som händer.

Saker du kan göra för att må bättre

  • Försök att vara vaken på dagarna och sova på nätterna. Det är bra att vara ute i dagsljus en stund varje dag.
  • Försök att röra på dig, äta bra och sova bra. Det hjälper mot ångest och depression.
  • Gör saker du brukade tycka om att göra. Även om det just nu känns meningslöst och du inte känner för att göra något.
  • Umgås med personer som inte är nedstämda. Prata eller chatta inte för mycket med andra som tänker på självmord, det kan få dig att må sämre.
  • Undvik alkohol och andra droger. Det gör ångest, depression och självmordstankar värre, även om du tycker att det hjälper för stunden.

Andra känslor kan påverka självmordstankar

När du har självmordstankar är det också vanligt att ha problem med andra saker. Här kan du läsa mer om det:

Aktuella artiklar

Svara varandra

Hur tog ni er ur dåligt mående?

Har ni varit deprimerade och hur tog ni er ur det? Hur berättade ni för era kompisar?

Egna berättelser

Jag hade planer på självmord men kompisarna hjälpte mig!

Hon skrev att hon var gravid med mitt barn och skickade bilder på graviditetstestet. Hon sågar mig till grunden, säger att hon tänker behålla barnet, och att jag inte kommer kunna vara där och se mitt barn växa upp.

Egna berättelser

Jag försökte dö, nu är jag glad att jag lever

Jag är mycket gladare nu och har vänner som jag kan prata med. Min psykolog har hjälpt mig så otroligt mycket med mina problem.

Egna berättelser

Min vän mådde dåligt, nu finns han inte mer

Jag visste inte att min bästa kompis mådde dåligt. Så jag vill bara påminna alla om att fråga era vänner hur de mår och ta vara på tiden.

UMO-podden

Tips till dig med självmordstankar

57. "Det är en vanligt att tro att alla kommer få det bättre om man inte finns. Det är normalt att tänka så men det är inte sant".

UMO-podden

När en vän tagit sitt liv

56. "Jag har haft väldigt mycket skuldkänslor. Om jag vetat hur illa det var hade jag kanske kunnat göra nåt mer".

Frågor och svar

Jag har väntat länge på asylbesked, och snart orkar jag inte mer

Jag har väntat länge på att få veta om jag får stanna i Sverige. Jag tänker på det varje dag. Jag är så trött på att vänta.

Egna berättelser

Självmord är inte lösningen!

När man själv står där på gränsen, på väg att ta sitt eget liv, då glömmer man det. Man glömmer allt. Så var det iallafall för mig.

Frågor och svar

Jag tänker på självmord och skadar mig själv

Jag vet inte hur jag ska ta mig ur det här. Jag vågar inte prata med någon. Jag har försökt prata med kuratorn på min skola flera gånger, men hon verkar inte förstå att det är allvar.

Till toppen av sidan