Panik - lämna sidan!
Självmordstankar

Att ha självmordstankar

Ibland kan livet kännas hopplöst och det kan vara svårt att tro att det kommer att bli bättre. Berätta för någon om du känner att du inte orkar leva. Prata med någon du litar på, sök vård eller kontakta en stödjour. Det är vanligt med självmordstankar och det finns bra hjälp att få.

En ung person som säger till en äldre person: Det känns så mörkt och tungt i mig. Den äldre svarar: Vad bra att du berättar.
Känner du dig ensam och tror att ingen kan förstå hur du har det? Försök att prata med någon ändå.

Det är vanligt att tro att inget kommer att bli bättre när man mår dåligt. Allt kan kännas meningslöst. Men att tänka på självmord behöver inte vara samma sak som att verkligen vilja dö. Ibland kan tankar på självmord göra att det känns lättare för stunden. Men i längden behöver man oftast andra sätt att hantera jobbiga känslor.

Det går att hitta andra lösningar än självmord. Många som har haft självmordstankar mår bättre och känner glädje igen efter ett tag.

Berätta för någon hur du mår

Ta det på allvar om du har tankar eller planer på att ta ditt liv. Berätta för någon, du ska inte vara ensam med såna tankar.

Det brukar vara svårt att hitta lösningar själv när man mår dåligt. Men du kan hitta nya sätt att se på problemen, och få hjälp att hantera dem om du pratar med någon annan. Det är bra att be om stöd så fort som möjligt för att komma ur negativa tankar.

Vet du inte vem du ska prata med? Det kan finnas många personer runt omkring dig som vill stötta dig utan att du vet det. Till exempel någon i din familj eller släkt, en kompis, en kompis föräldrar eller någon i skolan. Försök att vara tydlig med att du vill ha hjälp. Till exempel kanske du behöver sällskap om du har svårt att vara ensam eller behöver hjälp att kontakta vården.

Det finns också ställen du kan ringa, mejla eller chatta med om det känns lättare att börja med att berätta för någon du inte känner.

Få hjälp av vården

Många inom vården är vana att träffa unga som mår dåligt och det finns bra hjälp att få. Du kan till exempel bli bättre av samtalsstöd med någon professionell. Du kan också få behandling mot ångest, nedstämdhet eller sömnproblem om du behöver det.

Har du redan kontakt med någon i vården? Då kan du berätta hur du mår för den personen. Annars kan du kontakta någon av de här mottagningarna:

Sök vård direkt om det är akut

Du ska söka vård direkt om du mår så dåligt att du inte står ut och har allvarliga planer på att ta ditt liv.

Ring 112 eller kontakta en psykiatrisk akutmottagning. På 1177.se kan du söka efter psykiatriska akutmottagningar för barn och unga och för vuxna.

Ring telefonnummer 1177 om du vill få hjälp med var du ska söka vård.

Få stöd på telefon eller nätet

Ibland kan det kännas lättare att prata utan att ses. Här är några jourer som du kan kontakta om du mår dåligt:

Råd om du har självmordstankar

 • Försök att berätta för någon hur du mår även om det känns svårt.
 • Be någon om hjälp att kontakta vården om du inte orkar göra det själv.
 • Försök att vara vaken på dagarna och sova på nätterna. Det är bra att vara ute i dagsljus en stund varje dag.
 • Försök att röra på dig, äta bra och sova bra. Det hjälper mot ångest och depression.
 • Gör saker du brukade tycka om att göra. Även om det just nu känns meningslöst och du inte känner för att göra något.
 • Umgås med personer som inte är nedstämda. Prata eller chatta inte för mycket med andra som tänker på självmord, det kan få dig att må sämre.
 • Undvik alkohol och andra droger. Det gör ångest, depression och självmordstankar värre, även om du tycker att det hjälper för stunden.

Du kommer kunna må bättre

Person som går framåt och haren skateboard under armen. Illustration

Det kan vara svårt att tro på att läget kommer att förändras när du mår dåligt. Det kan kännas som att det alltid kommer att vara så här.

Men både du själv och tillvaron ändras hela tiden. Till och med om du har haft starka dödstankar, kan du en dag känna att livet är spännande igen. Och att du verkligen vill vara med och se vad som händer.

Det går att ta sig igenom svåra livskriser med rätt hjälp och stöd. Många som tidigare har tänkt på självmord har berättat att de så småningom har lärt sig att tänka på ett nytt sätt som gör att de känner att livet är bra igen.

Självmordstankar kan bero på olika saker

Vem som helst kan få problem eller hamna i en situation som känns omöjlig att ta sig ur. Då kan döden kännas som en möjlig väg bort.

Det går inte alltid att förklara vad självmordstankar beror på. Men här är några exempel på vad som kan göra att du får såna tankar:

 • Du har känt dig nedstämd, varit deprimerad eller haft ångest under en lång tid.
 • Du har många problem, känner dig ensam eller misslyckad.
 • Du har hamnat i en kris eller har sorg.
 • Du har blivit utsatt för sexuella övergrepp, mobbning, våld eller andra kränkningar.
 • Du grubblar över vem du är, oroar dig för framtiden eller är osäker på vad du vill.
 • Du behöver stöd kring något annat, till exempel en ätstörning eller adhd.

Mer på UMO

Självmordstankar

Här hittar du information om självmordstankar.

Egna berättelserPsykologen kom hem till mig

Jag ska inte ljuga, veckorna efter att mina föräldrar fick veta om mina självmordstankar låg jag mest i min säng och hade megaångest, men det blev bättre.

Egna berättelserStay alive!

Hur jobbigt det än känns är självmord inte ett alternativ. Det är en permanent lösning till ett temporärt problem, det kommer bli bättre och du skulle vara saknad.

UMO-poddenMår jag tillräckligt dåligt för att få hjälp?

01. "Jag sökte hjälp på en ungdomsmottagning när jag mådde dåligt, men det var nära att jag la på luren innan de svarade."

Fråga UMOJag har väntat länge på asylbesked, och snart orkar jag inte mer

Jag har väntat länge på att få veta om jag får stanna i Sverige. Jag tänker på det varje dag. Jag är så trött på att vänta.

Till toppen av sidan