Panik - lämna sidan!
Fråga

Vad ska jag göra om jag inte blöder vid första samlaget?

Fråga

Jag är en tjej som är 20 år och ska gifta mig om några månader. Jag har inte legat med en kille men jag har använt en dildo. Nu är jag rädd att jag inte kommer blöda vid vårt första samlag. Vad ska jag göra?

Svar

Jag tycker inte att du ska göra något särskilt alls. Så länge det inte innebär att du känner dig rädd eller hotad. Tveka då inte att omgående ta kontakt med polisen eller med socialtjänsten där du bor.

Det kan vara bra att veta att de allra flesta tjejer inte blöder första gången de har sex. Om de trots alls blöder beror det ofta på att de inte varit tillräckligt upphetsade och våta och/eller att de varit nervösa och spänt sig. 

Ingen kan varken se eller känna om du har haft sex med någon, eller onanerat med en dildo. Inte ens en läkare eller barnmorska kan vid en gynekologisk undersökning se det. Underlivet fortsätter att vara precis som förut.

Det finns inte någon mödomshinna eller någon annan hinna som täcker slidöppningen. Om det fanns det så skulle ju till exempel mensblodet inte ha någonstans att rinna ut. Det finns bara en slidöppning och hur den ser ut varierar, oavsett om man haft sex eller inte.

Skulle du vilja prata med någon om det här så går det alltid bra att ta kontakt med till exempel en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller vårdcentral.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Till toppen av sidan