Jag är rädd att inte blöda vid första samlaget!
Fråga
Jag är en tjej som är 19 år och som ska gifta mig om några månader. Nu är jag rädd att jag inte kommer blöda vid vårt första samlag. Jag har inte legat med någon kille men jag har onanerat med fingrarna och använt en dildo. Vad ska jag göra?
Svar
För att kunna svara på din fråga vill jag börja med att skriva några viktiga fakta om snippan.
Det är få som blöder första gången de har samlag. Det beror på att det inte finns något som täcker ingången till slidan och som kan gå sönder. Det som ibland kallas för mödomshinna är en myt. Slidan förändras inte om du onanerar med fingrarna i slidan, eller använder en dildo eller annan sexleksak. Den förändras inte heller om du har samlag, eller använder tampong.
Att blöda från slidan vid samlag brukar bero på att man inte är tillräckligt upphetsad och våt. Man kan alltså blöda även om man haft samlag tidigare.
Det är också omöjligt för någon att se eller känna på din kropp om du har haft sex med någon eller onanerat. Varken en läkare, barnmorska, partner, prästfru eller någon annan kan göra det eftersom slidan fortsätter att vara precis som tidigare.
Trots det finns det de som skriver intyg att en person inte har haft sex. Att skriva ett sånt intyg är olagligt. Det går inte heller att lita på eftersom ingen alltså kan se om du haft sex.
Du skriver inte varför du känner dig rädd för att inte blöda. Jag tycker att du ska ta kontakt med en ungdomsmottagning, eller skolsköterska eller skolkurator om du går i skolan. Då kan du berätta vad du är rädd för och få råd utifrån din situation. De är vana att prata med unga om såna här saker och kan hjälpa dig.
Du kan också prata med någon annan vuxen som du litar på, till exempel en lärare, tränare eller en kompis förälder så kan hen hjälpa dig att hitta annan hjälp om du behöver det.
Det finns även organisationer som hjälper unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Du kan kontakta dem till exempel via telefon eller chatt utan att berätta vem du är. Här kan du hitta organisationer som ger stöd vid hedersrelaterat våld och förtryck.
Är det akut och du känner dig hotad eller rädd? Ta kontakt med socialtjänsten eller polisen. De kan ge dig hjälp på en gång.
Med vänliga hälsningar
Anna-Lena Näsström, barnmorska på Origo - Stockholms läns Resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld