Panik - lämna sidan!
Fråga

Är sex lika skönt för killar och tjejer?

Fråga

Jag undrar om sex känns likadant för tjejer och killar. Är det lika skönt för båda?

Svar

Jag skulle kunna svara på din fråga på två sätt. Antingen ”ja, sex är lika skönt för både killar och tjejer” eller ”det är det nog ingen som riktigt vet”. Jag ska förklara vad jag menar.

Både killar och tjejer njuter av sex, kan få orgasm och känner sexlust. Så på det sättet är det ingen skillnad mellan killar och tjejer.

Men om något är precis lika skönt för två personer är svårt att säga. Tänk dig att två personer äter en maträtt som båda tycker om. Tycker då båda att det smakar precis lika gott? Kanske gör de det, kanske inte. Men ändå tycker båda om maten, och det är det viktigaste.

För att sex ska bli skönt kan man behöva visa vad man gillar, och också lyssna på vad den andra tycker är skönt. För alla gillar inte samma saker.

Ett sätt att visa vad du gillar är att berätta när den andra gör något som känns bra. Du kan säga till exempel ”jag gillar verkligen när du gör så där”. Du kan också föreslå saker och säga ”är det okej för dig att smeka mig här?”, eller ”kan du göra så här, det tycker jag är så skönt”.

Du kan också fråga vad den andra gillar, till exempel ”är det något särskilt som du vill att jag gör?” eller ”känns det här bra?”.

Framför allt tänker jag att upplevelsen av sex är olika vid olika tillfällen. Ibland är det jätteskönt och andra gånger kanske bara helt okej. Så är det för alla.

Vänliga hälsningar
Johan Nilsson, sjuksköterska

Mer på UMO

ArtikelSexlust och att vara kåt

De allra flesta föds med en kropp som kan känna lust och kåthet. Lusten kan kännas i hela kroppen. Det kan kännas som om det pirrar och pulserar i könet och andra ställen i kroppen.

ArtikelHur blir sex skönt?

Sex ska vara härligt och något som både du och den eller de du har sex med njuter av. Du kan behöva prova dig fram för att upptäcka hur du kan göra för att ni ska njuta. Till exempel var på kroppen beröring eller smekningar känns skönt och vad ni kan göra.

ArtikelUMO frågar: Vad tycker du är skönt när du har sex?

Olika personer njuter av olika saker. Vad tycker du är skönt när du har sex med någon? Här kan du läsa andras tips och dela med dig av dina egna.

Till toppen av sidan