Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

På vilka sätt kan man bli av med sin oskuld?

Fråga

På vilka sätt kan man förlora sin oskuld? Är det bara samlag som räknas?

Svar

Det finns egentligen inget rätt svar på hur man kan förlora oskulden eftersom olika personer kan mena olika saker när de säger det.

Många brukar säga "bli av med oskulden" när de menar "ha samlag med någon för första gången". Då menar de oftast slidsamlag eller analsamlag där en penis förts in i slidan eller i analöppningen.

Men många säger också att de ”blivit av med oskulden” när de haft munsex, smeksex, gnidsex eller när en sexleksak förts in i slidan eller analöppningen.

På UMO.se brukar vi skriva om ”att ha haft sex” eller ”inte ha haft sex” istället för att använda ordet oskuld. Det är för att det ska kännas mer öppet för alla typer av sex, och mellan alla kön.

Ingenting händer med kroppen när du "förlorar", "tappar" eller "blir av med" oskulden eller har sex första gången. Ibland finns det föreställningar om att slidan förändras på något sätt, eller att en hinna spricker. Men så är det inte.

Det finns ingen som kan se på din kropp om du haft samlag eller någon annan typ av sex eller inte. Inte ens en läkare eller barnmorska kan se det.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

UMO-poddenHur blir sex första gången bra?

04. "När jag hade sex första gången upptäckte jag att könet inte alls såg ut som jag trott, då blev jag jättechockad."

ArtikelSex första gången

Det är vanligt att ha många olika tankar och känslor om hur det är att ha sex med någon för första gången. Det viktiga är att det känns bra för er som är med.

Egna berättelserSex första gången - på mystoan i skolan

Vi började hänga då och då. Första gången vi hängde var jag väldigt nervös men de gick bra han var jätte rolig och skön att vara med.

SexHans första sex - med mig i bilen

Jag andas tungt och känner ett pirr genom hela kroppen. Min klitoris nås av ett pirr och jag ger ifrån mig ett stön.

Svara varandraSka jag ha sex med min kompis?

Min killkompis vill ha sex med mig. Och jag vill typ ha det med honom också. Jag är den som är oskuld av oss två och vet inte om jag vill förlora den till detta.

Till toppen av sidan