Panik - lämna sidan!
Fråga

På vilka sätt kan man bli av med sin oskuld?

Fråga

På vilka sätt kan man bli av med sin oskuld?

 

 

Svar

Många brukar säga "bli av med oskulden" när de menar "ha samlag med någon för första gången". Den vanligaste typen av samlag är med penis i slidan, men det kan också vara med penis i analen.

En del kan också använda ordet oskuld när de menar att de inte haft någon annan typ av sex för första gången. Till exempel munsex och smeksex.

Det är bara du själv som vet om du haft sex eller inte. Det finns ingen som kan se på dig om du haft sex eller inte. Det finns inte heller någon som kan se om du haft sex vid en undersökning.

Ordet oskuld används alltså oftast som ett uttryck för att inte haft sex med någon, och att du blir av med oskulden när du haft sex första gången. Men samtidigt bygger begreppet oskuld ofta på att det är en viss typ av sex du ska ha. Att det ska vara just ett samlag där en penis förs in i slidan.

För att det ska bli mer öppet för alla typer av sex, och mellan alla kön, tycker jag att man istället skulle säga haft sex eller inte. Istället för att prata om oskuld.

Det är också viktigt att veta att det är ingenting som händer med kroppen när du "förlorar", "tappar" eller "blir av med" oskulden. Ibland finns det föreställningar om att slidan förändras på något sätt, eller att en hinna spricker, och att det är då själva oskulden försvinner. Men inget sånt händer.

Det är alltså inget som försvinner när du har sex första gången. Däremot kan du få nya erfarenheter och sköna upplevelser.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

UMO-poddenHur blir sex första gången bra?

04. "När jag hade sex första gången upptäckte jag att könet inte alls såg ut som jag trott, då blev jag jättechockad."

ArtikelSex första gången

Det är vanligt att ha många olika tankar och känslor om hur det är att ha sex med någon för första gången. Det viktiga är att det känns bra för alla som är med.

Till toppen av sidan