Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

På vilka sätt kan man bli av med sin oskuld?

Fråga

På vilka sätt kan man förlora sin oskuld? Är det bara samlag som räknas?

Svar

Det finns egentligen inget rätt svar på hur man kan förlora oskulden eftersom olika personer kan mena olika saker när de säger det.

Många brukar säga "bli av med oskulden" när de menar "ha samlag med någon för första gången". Då menar de oftast slidsamlag eller analsamlag där en penis förts in i slidan eller i analöppningen.

Men många säger också att de ”blivit av med oskulden” när de haft munsex, smeksex, gnidsex eller när en sexleksak förts in i slidan eller analöppningen.

På UMO.se brukar vi skriva om ”att ha haft sex” eller ”inte ha haft sex” istället för att använda ordet oskuld. Det är för att det ska kännas mer öppet för alla typer av sex, och mellan alla kön.

Ingenting händer med kroppen när du "förlorar", "tappar" eller "blir av med" oskulden eller har sex första gången. Ibland finns det föreställningar om att slidan förändras på något sätt, eller att en hinna spricker. Men så är det inte.

Det finns ingen som kan se på din kropp om du haft samlag eller någon annan typ av sex eller inte. Inte ens en läkare eller barnmorska kan se det.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

UMO-podden

Hur blir sex första gången bra?

04. "När jag hade sex första gången upptäckte jag att könet inte alls såg ut som jag trott, då blev jag jättechockad."

Artikel

Sex första gången

Förlora oskulden, tappa oskulden eller sexdebut. Olika personer säger olika om att ha sex första gången. Tänk på att sex inte alltid blir som man tänkt. Och det är alltid okej att pausa eller avbryta.

Artikel

Det finns ingen mödomshinna

Många tror att det finns en hinna som täcker ingången till slidan. Men det är bara en myt. Det finns ingen mödomshinna, och det är inget som spräcks eller går sönder första gången du har samlag.

Egna berättelser

Sex första gången - på mystoan i skolan

Vi började hänga då och då. Första gången vi hängde var jag väldigt nervös men de gick bra han var jätte rolig och skön att vara med.

Till toppen av sidan