Fråga

Varför är jag alltid kåt?

Fråga

Jag är 15 år och typ alltid kåt, men varför är jag det?

Svar

Det är vanligt att lätt bli sexuellt tänd, att ofta fantiserar om sex och kanske onanera.

Du är i tonåren och då är det extra vanligt att ofta tänka på sex och att kan känna sig sexuellt tänd i många olika situationer. Det brukar bli lite mindre ju äldre man blir, även om de flesta människor tänker på sex varje dag.

En anledning till att man blir mer kåt i tonåren har att göra med hormoner. I puberteten ökar halten könshormon, och det påverkar både kroppen och psyket.  Bland annat blir man sexuellt tänd lättar och får stånd eller blir våt lättare.

I tonåren förändras man mycket och upptäcker nya sidor hos sig själv. Bland annat sin sexualitet. Eftersom det är nytt och ovant kan det bli mer spännande, och det kan göra att man blir ännu mer kåt.

Jag vet inte om du bara är nyfiken på orsakerna till att du är kåt eller om du tycker att det är ett problem för dig. Om du upplever att det är ett problem för dig, till exempel för att det påverkar ditt liv på ett negativt sätt, kan du söka hjälp. Du kan exempelvis ta kontakt med en ungdomsmottagning och prata med en kurator eller psykolog där.

Men om det inte påverkar din vardag alltför mycket och du lyckas koncentrera dig på annat i livet som också är viktigt, då tycker jag du ska vara nöjd och glad att du kan känna kåthet. För många är sex och kåthet en viktig del av livet.

Med vänliga hälsningar
Mikael Cleryd, psykolog

Till toppen av sidan