Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför är jag alltid kåt?

Fråga

 Jag är 15 år och typ alltid kåt, varför är jag det?

Svar

Det är vanligt att lätt bli kåt, ofta fantisera om sex och kanske onanera.

Du är i tonåren och då är det extra vanligt att ofta tänka på sex och att bli kåt i många olika situationer. Det brukar bli lite mindre ju äldre man blir, även om de flesta tänker på sex varje dag.

En anledning till att man blir mer kåt i tonåren har att göra med hormoner. I puberteten ökar mängden könshormon, och det påverkar både kroppen och hjärnan.  Bland annat blir man lättare kåt och får stånd eller blir våt lättare.

I tonåren förändras man mycket och upptäcker nya sidor hos sig själv. Bland annat sin sexualitet. Eftersom det är nytt och ovant kan det bli mer spännande, och det kan göra att man blir kåt oftare.

Jag vet inte om du bara är nyfiken på orsakerna till att du ofta är kåt eller om du tycker att det är ett problem för dig. Om du upplever att det är ett problem, kan du söka hjälp. Du kan exempelvis ta kontakt med en ungdomsmottagning och prata med en kurator eller psykolog där. De är vana att prata med unga om såna här saker.

Men jag tycker att du ska vara nöjd och glad att du kan känna kåthet om det inte påverkar dig alltför mycket och du lyckas koncentrera dig på annat i livet som också är viktigt. För många är sex och kåthet en viktig del av livet.

Med vänliga hälsningar
Mikael Cleryd, psykolog

Mer på UMO

Artikel

Hitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Till toppen av sidan