Panik - lämna sidan!
Kärlek & vänskap

Kyssar, hångel och strul

Många tycker om att kyssas och hångla, eller längtar efter att få göra det. Samtidigt kan det kännas lite nervöst inför första kyssen eller hånglet. Hur gör man egentligen?

Två personer hånglar.
Det finns inga regler för hur man pussar, kysser eller hånglar. Pröva er fram vad som känns skönt och bra.

Pussar

Att pussa är att trycka läpparna mjukt mot någons läppar eller något annat ställe på kroppen. Munnen är stängd när man pussar. Ofta gör man ett litet smackljud. 

Kyssar

Att kyssa någon är att låta läpparna och tungan röra någon annans läppar och tunga. Ibland kan kyssar beskrivas som att man smakar på varandra. Det är vanligt att en kyss börjar med att man pussas. Du kan sära lite på läpparna och sticka ut tungspetsen lite, om du vill kyssas. Nudda den andras läppar, så märker du om hen också särar på läpparna så att tungorna kan mötas.

Ni bestämmer själva hur mycket ni ska sära på läpparna och hur långt ni ska sticka in tungorna. Det brukar oftast lösa sig av sig själv när man väl kysser varandra. Men här kommer några tips:

  • Börja försiktigt, tryck inte in tungan och rör runt den hårt i den andras mun direkt.
  • Vicka lite på huvudet, för att komma åt varandras munnar bra. Näsorna kan krocka om ni kysser varandra rakt framifrån.
  • Det kan vara lättast att andas med näsan när du kysser någon.
  • Det går jättebra att kyssas med tandställning eller piercing.

Man kan också kyssa varandra på kroppen. Du och den du kysser bestämmer tillsammans vilka ställen på kroppen ni vill kyssa eller bli kyssta på.

Två personer som kysser varandra. Illustration.

Sugmärken

Ibland suger man lite på huden när man kysser varandra. Det kan bildas ett rött eller lila märke på huden om du suger i några sekunder. Det kallas för sugmärke, och beror på att små blodkärl går sönder under huden, som vid ett blåmärke. Sugmärken brukar försvinna av sig själv efter två till tre dagar.  

Kramar och smekningar

Det kan kännas skönt att känna på någon annans kropp, till exempel genom att kramas eller smeka varandra. Man kan kramas och smekas med kläder eller utan kläder.

Hångel

Att kyssa, krama och smeka varandra kan kallas för att hångla. Att smeka och pussa på kroppen också kan vara hångel. Eller att trycka och gnida sig mot varandra.

Strula

Att strula kan vara samma sak som att hångla. Men det kan också betyda andra saker. En del tycker till exempel att strula är att flirta, och en del tycker att det betyder att man har sex.
 
Den man strulade med kan kallas för "ett strul".  

Du kan hångla och strula på olika sätt

Hångel och strul kan vara lugnt och stilla, eller hårt och hetsigt. Man kan ta på olika delar av varandras kroppar, utanpå eller innanför kläderna. Det brukar ändras under tiden man gör det. Det kan också vara olika från gång till gång, eller bli olika med olika personer. Man kan hångla och strula i olika ställningar, till exempel stående, sittande eller liggande.

Alla smakar och luktar olika

Alla personer smakar och luktar olika. Hur du smakar och luktar kan bero på vad du har ätit, hur du har tvättat dig, hur kläderna luktar och på andra saker. Du luktar till exempel annorlunda i munnen när du är förkyld.

Hur du känner smak och lukt förändras också med tiden. Du kan till exempel tycka att en lukt eller smak är obehaglig, men ett år senare tycka att den är helt okej.

Kyssar och hångel brukar kännas skönt

De flesta tycker att det är skönt att vara nära någon och att bli kysst eller smekt. Din hud, tunga och läppar reagerar och skickar signaler till hjärnan att det känns skönt och pirrigt. Du kan också bli kåt.

Kyss, hångla och strula bara om du själv vill

Känn efter själv om du tycker att det är skönt att kyssas, hångla och strula, eller om du hellre vill känna närhet på andra sätt.

Det är viktigt att både du själv och den du hånglar med vill göra det, för att det ska kännas skönt och härligt.

Du har alltid rätt att säga ifrån om något inte känns bra, eller om du vill sluta.

Det går inte att bli gravid eller få könssjukdomar av hångel

Det kan inte bli någon graviditet av hångel. Du kan inte heller få någon sexuellt överförbar infektion av att hångla eller strula med kläderna på. Det är alltså ett både skönt och säkert sätt att vara nära någon.

Mer på UMO

Kärlek & vänskap

Innehåll om kärlek och vänskap.

Frågor & svar

Jag är den enda som inte har strulat och jag känner mig barnslig

På kvällarna sitter jag hemma med mamma och pappa och kollar på film. Jag gillar fortfarande barnfilmer. Vad ska jag göra?

Egna berättelser

Mitt första hångel

Allt började med att jag och min tjej hade varit tillsammans i ca 1,5 vecka innan det ”magiska” hände.

Artikel

Sexlust och att vara kåt

De allra flesta föds med en kropp som kan känna lust och kåthet. Lusten kan kännas i hela kroppen. Det kan kännas som om det pirrar och pulserar i könet och på andra ställen.

Frågor & svar

Jag får stånd när jag kramar tjejer, hjälp!

Jag försöker göra så att de inte ska märka det. Finns något jag kan göra, eller får jag helt enkelt vänta tills jag blir äldre?

Frågor & svar

Kan man kyssas om man har munherpes?

Har hört att viruset kommer vara i kroppen hela livet, betyder det att jag inte kan kyssas under resten av livet?

Till toppen av sidan