Pussar, kyssar och hångel

Många tycker om att pussas, kyssas och hångla, eller längtar efter att få göra det. Samtidigt kan det kännas lite nervöst inför första kyssen eller hånglet. Hur gör man egentligen när man hånglar?

En person som pussar en annan person på kinden. Illustration.

Det finns inga regler för hur man kysser, pussar eller hånglar. Om du testar dig fram och gör på ett sätt som känns bra för dig själv, känns det oftast bra för den du kysser eller hånglar med också.

Pussar

Om du pussar någon så trycker du läpparna mot någon annans läppar eller mot något annat ställe på hens kropp. Ofta gör man ett litet smackljud samtidigt. Om du pussar någon är munnen stängd.

Kyssar

Om du kysser någon så kan dina läppar och tunga röra vid och smeka den andra personens läppar och tunga. Ibland kan kyssar beskrivas som att man smakar på den andra personen. Ett vanligt sätt att börja kyssas är att pussas. Om ni då vill kyssas kan ni sära lite på läpparna och sticka ut tungan en liten, liten bit så att den nuddar den andres läppar. Då märker ni om den andra personen också särar på läpparna så att tungorna kan mötas.

Ni bestämmer själva hur långt ni ska sticka in tungan och hur mycket ni ska sära på läpparna. Det brukar oftast lösa sig av sig själv när man väl kysser varandra. Men här kommer några tips:

  • Börja försiktigt så ni inte trycker in tungan och rör runt den hårt i den andres mun på en gång.
  • Vicka lite på huvudet för att komma åt. Om ni kysser varandra rakt framifrån är det annars lätt att näsorna krockar.
  • Det kan vara lättast att andas med näsan när ni kysser varandra. Pröva er fram till vad som känns skönt.

Det går jättebra att kyssas med tandställning eller piercing.

Ni kan också kyssa varandra på kroppen. Var på kroppen du kysser eller vill bli kysst bestämmer du själv tillsammans med den som du kysser eller blir kysst av.

Två personer som kysser varandra. Illustration.

Kramar och smekningar

Det kan kännas skönt att känna på någon annans kropp, till exempel genom att kramas eller smeka varandra. Man kan kramas och smekas både med och utan kläder.

Hångel

När ni kysser, pussar, kramar och smeker varandra kan det kallas för att ni hånglar. Att kyssas och kramas samtidigt kan alltså vara hångel. Smek och pussar på kroppen också kan vara hångel. Att hångla kan också vara att trycka och gnida sig mot varandra.

Det finns många olika sätt att hångla på. Till exempel lugnt och stilla eller hårt och hetsigt. Man kan ta på olika delar av varandras kroppar, utanpå eller innanför kläderna. Ofta ändras hånglet under tiden man gör det. Det kan också vara olika från gång till gång eller från person till person. Man kan också hångla i olika ställningar, till exempel stående, sittande eller liggande.

Strul

En del kallar hångel för att man strular. Men strul kan också betyda andra saker. En del tycker till exempel att strula är att flirta eller ha sex med någon eller några andra. En person man gjort detta med kan också kallas för ”ett strul”.

Vad gör kyssar och hångel skönt?

Att vara nära och bli smekt av någon gör att huden, tungan och läpparna reagerar och skickar signaler till hjärnan att det känns skönt och pirrigt. Det kan också göra att du blir kåt. För att det ska kännas skönt och härligt att hångla är det viktigt att både du själv och den du hånglar med vill göra det.

Smak och lukt

Alla smakar och luktar olika. Hur man smakar och luktar förändras också, och kan bero på vad man ätit, hur man tvättat sig, hur kläderna luktar och mycket annat. När man är förkyld kan man till exempel lukta annorlunda i munnen är annars.

Kyss och hångla bara om du själv vill det

Olika personer tycker olika mycket om att kyssas och hångla. Lyssna på dig själv om du tycker att det är skönt att kyssas eller hångla eller om du hellre vill känna närhet på andra sätt. Det finns inga rätt eller fel.

Du har alltid rätt att säga ifrån om något inte känns bra medan du kysser eller hånglar, eller om du vill sluta.

Kan man bli gravid eller få könssjukdomar av hångel?

Det går inte att bli gravid av hångel. Du kan inte heller få någon könssjukdom. Hångel är alltså ett både skönt och säkert sätt att vara nära någon.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan