Om könssjukdomar

Det är vanligt att någon gång få en könssjukdom. Det kan vara bra att prata med någon, om du har fått en könssjukdom och funderar mycket. Du behöver inte betala något för behandlingen, om du fått en könssjukdom som ingår i den så kallade smittskyddslagen.

Två personer ser bekymrade ut och tänker "Bara jag i hela världen". Illustration.

Om du har haft oskyddat sex och misstänker att du fått en könssjukdom är det bra att gå och testa sig på till exempel en ungdomsmottagning eller en vårdcentral.

Vad händer när du fått reda på att du har en könssjukdom?

Du blir kontaktad av någon på mottagningen om du har en könssjukdom. Tillsammans bokar ni en tid för att träffas. Vid besöket pratar ni om könssjukdomen och om du behöver någon behandling. Vilken behandling du får beror på vilken könssjukdom du har.

Du får alltid medicin utan att behöva betala för det om könssjukdomen finns med i smittskyddslagen. Det görs också alltid en så kallad smittspårning.

Smittskyddslagen finns för att undvika att könssjukdomar sprids vidare. En smittspårning betyder att du får berätta vilka du haft sex med, när det var, och om du vet kontaktuppgifter till den eller dem du haft sex med. Det är för att också de ska få komma och testa sig och få behandling om de har fått könssjukdomen. Personalen har tystnadsplikt. Det betyder att ingen av dem som blir kontaktade får veta att det är du som uppgett deras namn.

Du måste också skydda andra från att smittas, till exempel genom att använda kondomfemidom eller slicklapp när du har samlag eller munsex. Det säkraste sättet att skydda andra från att smittas är att inte ha sex under tiden man får behandling.

Om det behövs måste du också komma tillbaka för att lämna ett nytt prov efter behandlingen för att se att sjukdomen försvunnit.

Hur kan det kännas att få veta att du har en könssjukdom?

Ingen reaktion är fel eller konstig, om du fått en könssjukdom. Alla reagerar olika och det kan också skilja sig beroende på vilken könssjukdom du fått.

Om du har ett förhållande och ni har kommit överens om att inte ha sex med andra kanske du känner dig sviken. Du kanske tror att den eller dem du är ihop med har haft sex med andra i alla fall, men så behöver det inte vara. Flera könssjukdomar kan man ha haft under en längre tid utan att veta om det.

Om du funderar mycket kring könssjukdomen är det bra att prata med någon om det. Det kan vara en kompis, någon i familjen eller någon annan som står dig nära.

Du kan även kontakta en ungdomsmottagning. Personalen där kan hjälpa till om det känns jobbigt. De är vana vid frågor och funderingar kring könssjukdomar. Av dem kan du också få råd och tips på hur du kan ha sex på ett säkrare sätt.

Det kan också vara skönt att veta att många könssjukdomar är väldigt vanliga. Även om du känner dig ensam i din situation så är du alltså inte det. Troligen har någon eller flera du känner varit med om samma sak.

Till toppen av sidan