Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

Könssjukdomar - sexuellt överförda infektioner

Sexuellt överförda infektioner som också kallas för könssjukdomar är sjukdomar som överförs vid sex. Det kan vara till analen, slidan eller munnen.

Två personer ser bekymrade ut och tänker "Bara jag i hela världen". Illustration.
Det är vanligt att någon gång få en könssjukdom. Du kan inte ha könssjukdomar om du inte har haft sex.

På UMO kan du läsa om hur sexuellt överförda infektioner överförs och hur du kan ha sex på ett säkrare sätt. Läs mer här.  

Hur vet jag om jag har fått en könssjukdom?

Det kan vara svårt att veta om du har fått en könssjukdom när du har haft sex. Vissa sjukdomar ger symtom men inte alltid och inte alla. För att veta säkert är det bäst att testa dig om du har haft oskyddat sex, eller tror att du kan ha fått en könssjukdom även om du inte fått några symtom.

Bra att få behandling snabbt

Det finns behandling för alla könssjukdomar. De flesta könssjukdomar är vanliga och ofarliga om du får behandling för dem. Ju tidigare får du behandling desto bättre är det.

Det är också viktigt att använda skydd så att du inte sprider könssjukdomar vidare innan du har fått behandling. Skydda dig, till exempel genom att använda kondom eller femidom när du har samlag eller munsex. Prata med nån som jobbar på en ungdomsmottagning eller en hud- och könsmottagning om du är orolig eller vill boka tid för att testa dig. Läs mer här hur testet går till.

Mer på UMO

Könssjukdomar

Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner.

UMO-poddenReportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

UMO-poddenHur är det att leva med hiv?

51. "Jag tänkte att jag kanske hade klamydia eller nåt, inte att jag hade hiv."

ArtikelSekretess och tystnadsplikt

Det är viktigt att du vågar berätta för personal i vården hur du mår och har det. Därför får personal inte berätta saker om dig för vem som helst.

Frågor & svarKan jag smitta någon med HPV?

Jag har mycket ångest för att jag skulle kunna smitta andra tjejer som jag har sex med, kan jag det? Är det farligt för min egen del?

Till toppen av sidan