Panik - lämna sidan!

Könssjukdomar - sexuellt överförda infektioner

Sexuellt överförda infektioner som också kallas för könssjukdomar är sjukdomar som överförs vid sex. Det kan vara till analen, slidan eller munnen. Det är vanligt att någon gång få en könssjukdom. Du kan inte ha könssjukdomar om du inte har haft sex.

Två personer ser bekymrade ut och tänker "Bara jag i hela världen". Illustration.

På UMO kan du läsa om hur sexuellt överförda infektioner överförs och hur du kan ha sex på ett säkrare sätt. Läs mer här.  

Hur vet jag om jag har fått en könssjukdom?

Det kan vara svårt att veta om du har fått en könssjukdom när du har haft sex. Vissa sjukdomar ger symtom men inte alltid och inte alla. För att veta säkert är det bäst att testa dig om du har haft oskyddat sex, eller tror att du kan ha fått en könssjukdom även om du inte fått några symtom.

Bra att få behandling snabbt

Det finns behandling för alla könssjukdomar. De flesta könssjukdomar är vanliga och ofarliga om du får behandling för dem. Ju tidigare får du behandling desto bättre är det.

Det är också viktigt att använda skydd så att du inte sprider könssjukdomar vidare innan du har fått behandling. Skydda dig, till exempel genom att använda kondom eller femidom när du har samlag eller munsex. Prata med nån som jobbar på en ungdomsmottagning eller en hud- och könsmottagning om du är orolig eller vill boka tid för att testa dig. Läs mer här hur testet går till.

Till toppen av sidan