Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

Mykoplasma

Mykoplasma är en könssjukdom som framför allt överförs när du har slidsamlag. Du kan ha mykoplasma utan att märka det, men det kan svida när du kissar och du kan få flytningar.

En person som sitter och ser fundersam ut. Illustration.
Mykoplasma behandlas med antibiotika.

Hur överförs mykoplasma?

Mykoplasma är en bakterie som framför allt finns i slemhinnorna i slidan och urinröret. Bakterien överförs från en person till en annan genom att slemhinnor kommer i kontakt med varandra när man har sex. Bakterien kan också överföras med sperma och slidsekret. Det är vanligast att få eller ge någon mykoplasma genom slidsamlag.

Det är inte helt känt hur lätt bakterien kan föras över genom andra typer av sex, som till exempel smeksex eller analsamlag.

Hur vet jag att jag har mykoplasma?

Det är inte alltid du märker att du har mykoplasma. Ofta läker infektionen ut av sig själv. Det som kan märkas är:

  • Det svider när du kissar.
  • Du får flytningar från penisen.
  • Du får annorlunda flytningar från slidan.
  • Du får mellanblödningar.
  • Det gör ont i nedre delen av magen.
  • Det gör ont i pungen.

Testa dig om du tror att du har mykoplasma

Testa dig på en ungdomsmottagninghud- och könsmottagning, sex- och samlevnadsmottagning eller vårdcentral om du har haft oskyddat samlag och har ett eller flera av de symtom som står ovan.

Testet innebär oftast att du får lämna ett urinprov. Du kan också få lämna ett sekretprov. Ibland får du ta sekretprovet själv med en tops inne på toaletten på mottagningen. Ibland tar läkaren eller barnmorskan provet.

Provet tas på det ställe där slemhinnorna har kommit i kontakt med varandra till exempel från slidan, analöppning eller munnen. Var det är beror på hur du har haft sex och var du kan ha blivit smittad.

Mottagningen kontaktar dig om du har mykoplasma

Visar testet att du inte är smittad kommer mottagningen troligen inte att kontakta dig. Fråga gärna när du är där och gör testet.

Du blir alltid kontaktad av någon på mottagningen om testet visar att du har mykoplasma. Tillsammans pratar ni om könssjukdomen och vilken behandling du eventuellt kommer att få.

Hur blir jag av med mykoplasma?

Mykoplasma med symtom behandlas med antibiotika. Du kan också ha mykoplasma som inte ger symtom.  Då behöver den inte alltid behandlas. Diskutera med en läkare om du vet att du har mykoplasma men inte fått symtom av den.

Antibiotikan skrivs ut på recept av en läkare. Oftast får du en sorts antibiotika som du tar i fem dagar. Du bör inte ha sex under tiden du tar antibiotikan, eftersom det fortfarande finns en risk att mykoplasma kan föras vidare. Efter behandlingen får du ibland lämna ett till prov för att vara säker påä du inte har mykoplasma längre.

Obehandlad mykoplasman kan sprida sig till äggledarna eller bitestiklarna. Det kan göra det svårare att få till en graviditet. Läs mer om inflammationer i äggledarna och bitestiklarna på 1177.se.

Mykoplasma ingår inte i Smittskyddslagen. Det betyder att du måste betala för behandlingen själv. Du behöver inte heller göra en smittspårning.

Hur skyddar jag mig mot mykoplasma?

Du kan skydda dig mot mykoplasma genom att använda kondom om du har slidsamlag, analsamlag eller använder en dildo tillsammans med någon annan.

Risken att få andra könssjukdomar är större om du har mykoplasma, än om du inte har det. Det beror på att slemhinnor som redan är infekterade är mer mottagliga för andra infektioner.

Mer på UMO

Könssjukdomar

Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner.

Frågor & svarVad är den gulaktiga vätskan från penisen?

Varje morgon när jag vaknar så har det runnit ut nåt gult i kalsongerna. Det luktar inget, det kliar inte och jag har inte heller ont. Vad kan det vara?

Penisen och pungen

Här hittar du innehåll om penisen och pungen.

Snippan

Här hittar du innehåll om snippan.

Till toppen av sidan