Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

Mykoplasma

Mykoplasma är en könssjukdom som framför allt överförs när du har samlag. Du kan ha mykoplasma utan att märka det, men det kan också svida när du kissar och du kan få flytningar.

En person som sitter och ser fundersam ut. Illustration.
Mykoplasma behandlas med antibiotika.

Hur överförs mykoplasma?

Mykoplasma är en bakterie som framför allt finns i slemhinnorna i slidan och urinröret. Bakterien överförs från en person till en annan genom att slemhinnor kommer i kontakt med varandra vid sex. Bakterien kan också överföras via sperma och slidsekret. Det är vanligast att få eller ge någon mykoplasma vid samlag.

Mykoplasma smittar inte via kläder, handdukar eller på toaletter, eftersom bakterien inte överlever i luften.

Det är inte helt känt hur lätt bakterien kan föras över genom andra typer av sex, som till exempel smeksex eller analsamlag.

Hur vet jag att jag har mykoplasma?

Det är inte alltid du märker att du har mykoplasma. Det som kan märkas är:

Testa dig om du tror att du har mykoplasma

Testa dig för könssjukdomar på en ungdomsmottagninghud- och könsmottagning, sex- och samlevnadsmottagning eller vårdcentral om du har haft oskyddat samlag.

Testet innebär oftast att du får lämna ett urinprov. Du kan också få lämna ett sekretprov. Ibland får du ta sekretprovet själv med en tops inne på toaletten på mottagningen. Ibland tar läkaren eller barnmorskan provet.

Provet tas från det ställe där slemhinnorna har kommit i kontakt med varandra, till exempel från slidan, analöppningen eller munnen. Var det är beror på hur du har haft sex och var du kan ha blivit smittad.

Mottagningen kontaktar dig om du har mykoplasma

Mottagningen kontaktar dig om testet visar att du är smittad. Då får du behandling med antibiotika. Om provet visar att du inte har mykoplasma kan du bli kontaktad, men det är inte säkert. Det är olika från mottagning till mottagning. Fråga hur du får provsvaret när du testar dig.

Hur blir jag av med mykoplasma?

Mykoplasma med symtom behandlas med antibiotika. Du kan också ha mykoplasma som inte ger symtom.  Då är det inte säkert att du behöver behandlas. Mykoplasma kan ibland läka av sig själv.  Diskutera med en läkare om du vet att du har mykoplasma som inte ger besvär.

Antibiotika skrivs ut på recept av en läkare. Ha inte sex med någon under tiden du tar antibiotika, eftersom det finns risk att mykoplasma kan föras vidare även under behandlingen. Efter behandlingen får du ibland lämna ett till prov för att vara säker på du inte har mykoplasma längre. Det kallas kontrollprov.

Obehandlad mykoplasma kan sprida sig till äggledare eller bitestiklar. Det kan göra det svårare att få till en graviditet. Läs mer om inflammationer i äggledarna och bitestiklarna på 1177.se.

Mykoplasma ingår inte i Smittskyddslagen. Det betyder att du måste betala för behandlingen själv om du är över 18 år. Det görs inte heller någon smittspårning.

Hur skyddar jag mig mot mykoplasma?

Du kan skydda dig mot mykoplasma och andra könssjukdomar genom att använda kondom om du har slidsamlag, analsamlag eller använder en dildo tillsammans med någon.

Risken att få andra könssjukdomar är större om du har mykoplasma än om du inte har det. Det beror på att slemhinnor som redan är infekterade är mer mottagliga för andra infektioner.

Mer på UMO

Könssjukdomar

Innehåll om könssjukdomar.

Frågor & svar

Vad är den gulaktiga vätskan från penisen?

Varje morgon när jag vaknar så har det runnit ut nåt gult i kalsongerna. Det luktar inget, det kliar inte och jag har inte heller ont. Vad kan det vara?

Penisen och pungen

Innehåll om penisen och pungen.

Snippan

Innehåll om snippan.

Till toppen av sidan