Mykoplasma

Mykoplasma är en könssjukdom som framför allt överförs när du har slidsamlag. Du kan ha mykoplasma utan att märka det, men det kan svida när du kissar och du kan få flytningar. Mykoplasma behandlas med antibiotika.

En person som sitter och ser fundersam ut. Illustration.

Hur överförs mykoplasma?

Mykoplasma är en bakterie som framför allt finns i slemhinnorna i slidan och urinröret. Bakterien överförs från en person till en annan genom att slemhinnor kommer i kontakt med varandra när man har sex. Bakterien kan också överföras med sperma och slidsekret. Det är vanligast att få eller ge någon mykoplasma genom slidsamlag.

Det inte helt känt hur lätt bakterien kan föras över genom andra typer av sex, som till exempel smeksex eller analsamlag.

Hur vet jag att jag har mykoplasma?

Det är inte alltid du märker att du har mykoplasma. Det som kan märkas är:

  • Det svider när du kissar.
  • Du får flytningar från penisen.
  • Du får annorlunda flytningar från slidan.
  • Du får mellanblödningar.
  • Det gör ont i nedre delen av magen.
  • Det gör ont i pungen.

Testa dig om du tror att du har mykoplasma

Testa dig på en ungdomsmottagninghud- och könsmottagning, sex- och samlevnadsmottagning eller vårdcentral om du tror att du har mykoplasma.

Testet innebär oftast att du får lämna ett urinprov. Du kan också få lämna ett sekretprov. Ibland får du ta sekretprovet själv med en tops inne på toaletten på mottagningen. Ibland tar läkaren eller barnmorskan provet.

Provet tas på det ställe där slemhinnorna har kommit i kontakt med varandra till exempel från slidan, analöppning eller munnen. Var det är beror på hur du har haft sex och var du kan ha blivit smittad.

Mykoplasma kan göra det svårt att få barn

Det verkar som att mykoplasma kan orsaka inflammationer i äggledarna och bitestiklarna. Det kan i sin tur leda till att du kan få svårt att bli eller göra någon gravid.

Hur blir jag av med mykoplasma?

Du behöver få behandling med antibiotika om du har mykoplasma. Antibiotikan skrivs ut på recept av en läkare. Oftast får du en sorts antibiotika som du tar i fem dagar. Du bör inte ha sex under tiden du tar antibiotikan, eftersom det fortfarande finns en risk att mykoplasma kan föras vidare. Efter behandlingen får du ibland lämna ett till prov för att vara säker på du inte har mykoplasma längre.

Hur skyddar jag mig mot mykoplasma?

Du kan skydda dig mot mykoplasma genom att använda kondom om du har slidsamlag, analsamlag eller använder en dildo tillsammans med någon annan.

Risken att få andra könssjukdomar är större om du har mykoplasma, än om du inte har det. Det beror på att slemhinnor som redan är infekterade är mer mottagliga för andra infektioner.

Mer på UMO

Till toppen av sidan