Panik - lämna sidan!
Sex

Könssjukdomar

Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner.

Aktuella artiklar

Könssjukdomar - sexuellt överförda infektioner

Sexuellt överförda infektioner som också kallas för könssjukdomar är sjukdomar som överförs vid sex. Det kan vara till analen, slidan eller munnen.

Klamydia

Klamydia är en vanlig könssjukdom som orsakas av bakterier. Klamydia överförs framför allt om du har samlag utan kondom. De vanligaste är att du inte har några symtom alls. Om du har utsatts för smitta eller har symtom är du skyldig att inte föra smittan vidare tills du har testat dig och vet om du har klamydia.

Kondylom

Kondylom är en sexuellt överförbar virusinfektion. Kondylom är vanligt och överförs lätt vid sex. Kondylom ger vårtor som kan klia och svida, men de är inte farliga och de försvinner ofta av sig själv. Det finns behandling som du kan få om vårtorna inte försvinner av sig själv.

Gonorré

Gonorré är en infektion som kan överföras vid sex. Det är viktigt att du får behandling om du har gonorré så att sjukdomen inte överförs vidare till andra. Gonorré kan också göra det svårt att få barn, risken för det minskar om du får behandling snabbt. Det kostar ingenting att testa sig för gonorré och behandlingen är gratis.

Mykoplasma

Mykoplasma är en könssjukdom som framför allt överförs när du har slidsamlag. Du kan ha mykoplasma utan att märka det, men det kan svida när du kissar och du kan få flytningar.

HPV

HPV är ett mycket vanligt virus. Det finns fler än tvåhundra olika typer av HPV. Vissa sorter kan göra att du får vårtor på händerna, fötterna eller i underlivet. Några få sorter kan leda till cellförändringar på livmodertappen som kan behöva tas bort. Det finns vaccin mot vissa sorter av HPV.

Herpes i underlivet

Herpes är väldigt vanligt. Herpes beror på ett virus som kan ge blåsor och sår i underlivet. Viruset överförs framför allt vid sex. Du kan inte bli av med viruset, men symtomen kan lindras med mediciner.

Hiv

Hiv är ett virus som försämrar immunförsvaret.

Att leva med hiv

Det kan kännas jobbigt att få veta att man har hiv eftersom det inte går att bota. Men de flesta blir lugnare när de får veta hur bra mediciner det finns nuförtiden

Flatlöss

Flatlöss är små, små djur som ofta sprids mellan personer som har sex eller nära kontakt på annat sätt. Det brukar klia mycket att ha flatlöss. Du blir av med flatlöss genom att använda ett särskilt schampo eller en kräm.

Hepatit

Hepatit är en sjukdom som skadar levern. De flesta som får hepatit blir bra igen men en del behöver behandling för att bli friska.

Skabb

Skabb är ett litet djur som gör gångar i hudens yttersta lager och lägger ägg där. Det är inte farligt att få skabb, men det kan vara jobbigt eftersom det ofta kliar mycket. Du blir av med skabb genom att smörja in dig med ett särskilt medel.

Syfilis

Syfilis är en ovanlig men allvarlig könssjukdom som orsakas av bakterier. Syfilis ger inte alltid symtom, och du kan överföra det till andra utan att själv ha symtom. Det bästa sättet att skydda sig mot syfilis är att använda kondom.

Att testa sig

Du bör testa dig om du har haft oskyddat sex. Du kan ha blivit smittad av en könssjukdom. Hur det går till att testa sig beror på vilken könssjukdom du testar dig för.

Smittskyddslagen

Det finns en särskild lag som är till för att minska spridningen av allvarliga sjukdomar, till exempel vissa sexuellt överförbara infektioner. Du måste testa dig om du kan ha fått en av de sjukdomarna, men du behöver inte betala för att göra det.

Till toppen av sidan