Gonorré

Gonorré är en könssjukdom som framför allt överförs genom slidsamlag, analsamlag och munsex. Sjukdomen behandlas med antibiotika. Ju snabbare du får behandling desto mindre är risken att du överför gonorré till någon annan. Snabb behandling minskar också risken för att du ska få svårt att bli gravid eller att göra någon annan gravid.

En person som sitter på en toalett och håller sig runt benen. Illustration.

Hur överförs gonorré?

Det vanligaste sättet att få gonorré är genom slidsamlag och analsamlag utan kondom. Du kan också få det av att ha munsex. Du kan få en gonorréinfektion i munnen eller ögonen om du får sperma eller slidsekret där.

Gonorré kan överföras med fingrar, om det finns sperma eller slidsekret på fingrarna och att fingrarna sedan rör vid en slemhinna. Men den risken är väldigt liten, eftersom gonorrébakterien dör snabbt i kontakt med luft.

Du får inte gonorré genom att ta i hand eller genom att till exempel använda samma handduk eller toalett som någon som har gonorré.

Gonorré är en bakterie som gör att slemhinnor blir infekterade. Bakterien finns framför allt i slemhinnorna i slidan, urinröret och analöppningen. Bakterien överförs genom att slemhinnor kommer i kontakt med varandra när du har sex med någon annan. Den kan också överföras med sperma och slidsekret från en person som har gonorré.

Hur märker jag att jag har gonorré?

Du kan ha gonorré utan att du märker det, eftersom gonorré inte alltid ger några symtom. Men det vanligaste är att du får ett eller flera av följande symtom:

  • Det svider när du kissar.
  • Det kommer flytningar från penisen eller slidan.
  • Det kommer flytningar från analöppningen.
  • Du har mellanblödningar.
  • Det gör ont i pungen.
  • Ögonen blir röda och svullna om du har fått sperma eller slidsekret där.

Gonorré i svalget ger oftast inte några symtom.

Om du får symtom brukar de oftast komma inom en vecka efter att du fick gonorré, men symtomen kan även komma senare.

Testa dig om du tror att du har gonorré

Testa dig så fort som möjligt om du har haft oskyddat sex med någon som du tror kan ha gonorré. Du ska också testa dig om du har ett eller flera av symtomen på gonorré.

Du kan testa dig på en ungdomsmottagningen hud- och könsmottagning eller en vårdcentral. Det är gratis att testa sig för gonorré.

Hur och var på kroppen testet tas, beror på hur du har haft sex. Antingen får du lämna ett urinprov eller ett prov direkt från flytningarna om du har sådana.

Det är viktigt att du får behandling

Du kan få en inflammation i äggledarna, bitestiklarna eller prostatan om gonorrén sprider sig. Det kan göra det svårare för dig att få barn i framtiden om du skulle vilja ha det. Risken att det ska bli svårt för dig att få barn ökar för varje gång du får gonorré.

Risken att du även får andra könssjukdomar är också större om du har gonorré och har oskyddat sex. Det beror på att slemhinnor som redan är infekterade är mer mottagliga för andra infektioner.

Hur blir jag av med gonorré?

Gonorré behandlas med antibiotika. Du behöver få behandlingen så snabbt som möjligt. Då minskar risken att sjukdomen gör det svårare för dig att få barn eller att du överför sjukdomen till någon annan.

Behandlingen är gratis.

Ungefär två veckor efter att du har behandlats, får du lämna ett nytt prov för att vara säker på att du inte har gonorré längre.

Du ska inte ha sex med någon annan under tiden som du behandlas för gonorré, eftersom det fortfarande finns en risk att du överför sjukdomen till andra då. Du ska alltså inte ha sex med någon annan förrän du vet att du är smittfri.

Om du lever i en relation med en eller flera personer är det viktigt att även den eller de testar sig och får behandling direkt. Det kallas för partnerbehandling. Det görs för att ni inte ska överföra gonorrén fram och tillbaka mellan varandra. Det innebär att din eller dina partner får antibiotika oavsett om de har gonorré eller inte.

Gonorré ingår i smittskyddslagen

Vissa sjukdomar är viktiga att spåra så att de inte förs vidare till någon annan. De ingår i smittskyddslagen. Det innebär att du är tvungen att testa dig om du vet eller misstänker att du har en sådan sjukdom.

Visar testet att du har gonorré, måste du berätta vem eller vilka du har haft sex med det senaste året.

Personalen på mottagningen kontaktar sen den personen eller de personerna och berättar att de också måste testa sig. Det är viktigt att hitta och behandla alla som kan ha fått gonorré, så att sjukdomen inte överförs till fler personer.

De som blir kontaktade av personalen på mottagningen får aldrig reda på vem som har gett personalen deras namn.

Hur skyddar jag mig mot gonorré?

Kondom är det bästa skyddet mot gonorré. Använd kondom om du har slidsamlag eller analsamlag. Det är viktigt att kondomen är hel och att den är på under hela samlaget.

Kom ihåg att också använda kondom eller slicklapp om du delar sexleksaker som en dildo eller en vibrator med någon annan. En slicklapp är en tunn gummiduk som läggs över könsorganet eller ändtarmsöppningen.

Det är också bra att använda kondom eller slicklapp om du har munsex.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan