Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

Gonorré

Gonorré är en infektion som kan överföras vid sex. Det är viktigt att du söker vård och får behandling så snart som möjligt om du har gonorré. Då minskar risken att infektionen orsakar skador eller att du sprider den vidare till andra. Gonorré kan göra det svårare för både tjejer och killar att få barn i framtiden. Att testa sig och få behandling för gonorré kostar ingenting.

En person som sitter på en toalett och håller sig runt benen. Illustration.
Det kostar ingenting att testa sig för gonorré och behandlingen är gratis.

Hur märker jag att jag har gonorré?

Du kan ha gonorré utan att du märker det, eftersom gonorré inte alltid ger några symtom. Du kan också ha olika symtom beroende på hur du har haft sex. De vanligaste symtomen på gonorré är dessa:

  • Det svider när du kissar.
  • Du som har haft slidsamlag kan få flytningar från penisen eller snippan.
  • Du som har haft analsamlag kan få flytningar från analöppningen.
  • Du har mellanblödningar.
  • Det gör ont i pungen.

Det finns också mer ovanliga symtom. Du kan då få ett eller flera av följande symtom:

  • Du får feber.
  • Du får ont i nedre delen av magen.
  • Du blir svullen eller får ont i en led, som till exempel ett knä.
  •  Ögonen blir röda och svullna. Det kan hända om du har fått sperma eller slidsekret där.

Sök vård så snart som möjligt om du har något eller några symtom på gonorré.

Det vanligaste är att symtomen kommer inom en vecka efter att du blev smittad, men de kan också komma senare.

Du kan få gonorré i svalget om du har haft oralsex, men det ger oftast inte några symtom.

Hur överförs gonorré?

Gonorré är en bakterie som gör att slemhinnor blir infekterade. Bakterien sätter sig framför allt i slemhinnorna i snippan, urinröret och analöppningen.

Det vanligaste är att gonorré överförs genom slidsamlag eller analsamlag utan kondom, men du kan också få gonorré om du har oralsex.

Det finns en liten risk att du överför infektionen med dina fingrar om det finns sperma eller slidsekret på dem, men oftast dör bakterien snabbt i kontakt med luft.

Du kan inte få gonorré genom att ta någon i hand eller använda samma handduk eller toalett som någon som har gonorré.

Hur testar jag mig för gonorré?

Det är viktigt att du testar dig om du har haft oskyddat sex med en ny eller tillfällig partner, eller om du tror att du kan ha fått gonorré.

Du kan testa dig på en ungdomsmottagningen hud- och könsmottagning eller en vårdcentral. Det kostar ingenting att testa sig för gonorré.

Hur testet går till beror på hur du har haft sex. Det kan till exempel vara ett urinprov eller ett prov från flytningar om du har såna. Berätta för personalen på mottagningen eller vårdcentralen om du haft olika sorters sex, så att du kan ta rätt sorts tester. Det är viktigt för att kunna upptäcka infektionen.

Mottagningen kontaktar dig om du har gonorré

Du som har gjort testet på en mottagning blir kontaktad om testet visar att du har gonorré.

Du blir inte alltid kontaktad av mottagningen om testet visar att du inte har gonorré. Fråga gärna när du är där och gör testet.

Hur blir jag av med gonorré?

Gonorré behandlas med antibiotika. Behandlingen kostar ingenting.

Vänta med att ha all typ av sex med någon annan tills behandlingen är över, eftersom det finns en risk att du överför sjukdomen annars. Det gäller även om du använder kondom eller något annat skydd.

För att veta säkert att du inte längre har gonorré får du lämna ett nytt prov ungefär två veckor efter behandlingens slut. Du kan ha sex med andra igen om provet visar att du är fri från gonorré.  

Den eller de du har haft sex med behöver också testa sig och få behandling. Det kallas för partnerbehandling. Det betyder att hen får behandling med antibiotika oavsett om hen har gonorré eller inte. Det görs för att ni inte ska överföra sjukdomen fram och tillbaka mellan varandra.

Vad händer om jag inte behandlar gonorré?

Du kan få en inflammation i äggledarna, bitestiklarna eller prostatan om gonorrén sprider sig. En sådan inflammation kan göra att det blir svårare för dig att få barn i framtiden, om du skulle vilja ha det. Risken för detta ökar för varje gång du får gonorré. Om du har oskyddat sex samtidigt som du har gonorré är också risken större att du får andra könssjukdomar. Det beror på att slemhinnor som redan är infekterade är mer mottagliga för andra infektioner.

Hur skyddar jag mig mot gonorré?

Kondom är det bästa skyddet mot gonorré. Använd kondom om du har slidsamlag eller analsamlag. Det är viktigt att kondomen är hel och att den är på under hela samlaget. Tänk också på att tvätta sexleksaker om du använt såna tillsammans med någon annan. 

Gonorré ingår i smittskyddslagen

Vissa sjukdomar är viktiga att spåra så att de inte förs vidare. De ingår i smittskyddslagen. Gonorré är en sån sjukdom. Det innebär att du är tvungen att testa dig om du vet eller misstänker att du har gonorré.

Visar testet att du har gonorré, måste du berätta vem eller vilka du har haft sex med det senaste året.

Personalen på mottagningen kontaktar sen den personen eller de personerna och berättar att de också måste testa sig. Det är viktigt att hitta och behandla alla som kan ha fått gonorré.

De som blir kontaktade av personalen på mottagningen får aldrig reda på vem som har gett personalen deras namn.

Mer på UMO

Könssjukdomar

Innehåll om könssjukdomar.

UMO-podden

Reportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

Artikel

Köpa medicin på nätet?

Det finns många sajter som säljer mediciner och andra preparat. Men alla sajter är inte säkra att köpa ifrån. Handla bara från godkända sajter. Då du kan vara säker på att inte få i dig något som kan skada dig.

Penisen och pungen

Innehåll om penisen och pungen.

Snippan

Innehåll om snippan.

Till toppen av sidan