Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

Hiv

Hiv är ett virus som försämrar immunförsvaret. Det vanligaste sättet att få hiv är genom oskyddat samlag. Därför är kondom bästa sättet att undvika att hiv förs vidare.

En person som sitter och håller i en kondom. Illustration.
Testa dig om du kan ha fått hiv. Det finns bra mediciner som hindrar att du blir allvarligt sjuk. Ju tidigare du får behandling, desto bättre.

Vad är hiv?

Hiv är en förkortning för humant immunbristvirus. Det kommer av att hiv är ett virus som påverkar kroppens försvar mot infektioner, det så kallade immunförsvaret.

De flesta med hiv kan vara friska och leva lika länge som alla andra om de får medicin. Utan mediciner blir immunförsvaret så dåligt att man efter några år kan få en eller flera allvarliga sjukdomar.

Aids är ett samlingsnamn för de sjukdomar man kan få om man inte tar medicin mot hiv. Läs mer om hiv och aids på 1177.se.

Hur överförs hiv?

Hiv kan bara överföras genom blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk. Så här kan hiv överföras:

  • Oskyddade slidsamlag och analsamlag.
  • Oskyddat munsex med någon som har penis. Framför allt om det kommer sperma i munnen.
  • Sprutor som delas med andra personer, till exempel för att spruta in narkotika i blodet.
  • Under graviditet, förlossning och amning.

Du får inte hiv av att ha sex med någon som har så kallad välinställd behandling. Välinställd behandling betyder att nivåerna av virus är så låga att de inte syns på blodprov.

Hur skyddar jag mig mot hiv när jag har sex?

Det är alltid viktigt att skydda sig mot hiv och könssjukdomar. När det gäller att skydda sig mot just hiv är det olika beroende på hur du har sex och med vem. Läs mer om olika sätt att ha sex.

Tänk så här:

1

Ska du ha munsex med någon med slida?

Då behöver du inte använda skydd mot hiv.

2

Ska du ha sex med någon du vet har välinställd behandling mot hiv?

Då behöver du inte använda skydd mot hiv.

3

Är du osäker på om en person har hiv eller välinställd behandling?

Använd kondom om ni har slidsamlag, analsamlag eller munsex med penis. Använd också kondom om ni ska dela på en dildo eller en annan sexleksak. Eller tvätta sexleksaken innan och efter ni använder den.

Fakta om hiv

Sjuksköterskan Pernilla svarar på frågor om hiv. Hon berättar hur hiv kan överföras, hur behandling funkar och vad aids är.

Om du har stor risk att få hiv

Det finns förebyggande medicin som gör risken att få hiv mycket mindre. Den kallas PrEP. Den är bra att ta om man har större risk att få hiv, till exempel om man är kille och brukar ha sex med killar utan att använda kondom.

Kontakta till exempel en ungdomsmottagning, vårdcentral, mottagning för sexuell hälsa eller hud- och könsmottagning om du undrar om du har hög risk. Då kan du också få hjälp att få sån medicin om det behövs.  

Jag har haft sex utan kondom, vad ska jag göra?

Är du osäker på om personen du hade sex med har hiv utan välinställd behandling? Då ska du testa dig för hiv. Längre ner finns mer information om att testa sig.

Vet du att personen du hade sex med har hiv? Sök vård så fort du kan om det finns en risk att hen inte har välinställd behandling. Det finns en medicin som minskar risken att du får hiv om du får den inom 36 timmar. Medicinen kallas PEP. Kontakta en infektionsmottagning på ett sjukhus, en jouröppen mottagning eller en akutmottagning. Ring 1177 för att få hjälp med var du ska söka vård.

När kan jag testa mig?

Du kan testa dig tidigast en vecka efter tillfället då du skulle ha kunnat få hiv.

Du kan behöva lämna ett nytt blodprov om testet visar att du inte har hiv. Det kan ta sex till åtta veckor innan hiv syns i testet.

Du får göra ett nytt test för säkerhets skull om testet visar att du har hiv. Läs mer: Att leva med hiv.

Måste jag berätta vilka jag har haft sex med om jag får hiv?

Du som får hiv måste berätta vilka personer du har haft sex med. De personerna måste också testa sig enligt smittskyddslagen.

Mottagningen kontaktar personerna du berättar om, men de säger inte att det är du som har sagt deras namn. Läs mer: Hur går smittspårning till?

Hur märks hiv?

Oftast märker man ingenting när man först får hiv.

En del personer får symtom som liknar en vanlig influensa två till tre veckor efter att de har fått hiv. Det kallas för tidiga symtom. De tidiga symtomen brukar gå över efter några veckor. Sedan kan det ta flera år innan man märker att immunförsvaret har försämrats.

Läs mer om symtom på hiv på 1177.se.

Mer på UMO

Könssjukdomar

Innehåll om könssjukdomar.

Frågor & svar

Kan man få hiv av någon som aldrig haft sex?

Jag är en kille på 15 år som har en fråga. Jag tänkte bara kolla om man kan få hiv om man bara har haft sex med en person och den inte heller har haft sex med någon annan?

UMO-podden

Reportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

Frågor & svar

Jag är orolig för att få hiv

Hur smittar det och hur kan jag veta om jag har fått hiv?

Till toppen av sidan