Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Hur stor är risken för sterilitet efter klamydia?

Fråga

Jag har haft klamydia tre gånger. Första gången hade jag det i 1,5-2 månader innan jag fick behandling. Jag minns att jag hade väldigt ont i magen ett par gånger under den tiden. Kanske feber också, jag minns inte. Men mycket sveda när jag kissade. Misstänker därför att jag fick en äggledarinflammation.

De andra två gånger hade jag inga symtom, men fick snabb behandling. Hur stor risk är det att jag blir steril?

Svar

De allra flesta kan bli gravida även om de råkat ut för klamydia både en eller flera gånger. Det går inte att svara säkert på hur det kan vara för just dig. Men ofta går det som sagt väldigt bra att bli gravid. Även om det skulle vara så att den ena eller båda äggledarna har blivit påverkade av en äggledarinflammation.

Ju snabbare du får behandling desto mindre är risken för komplikationer som till exempel äggledarinflammation. Om jag förstår din fråga rätt så har du fått ganska snabb behandling alla tre gånger som du haft klamydia. Det är väldigt bra och betyder att det borde vara liten risk att det påverkat dina äggledare.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

ArtikelKlamydia

Klamydia är en vanlig könssjukdom som orsakas av bakterier. Klamydia överförs framför allt om du har samlag utan kondom. De vanligaste är att du inte har några symtom alls. Om du har utsatts för smitta eller har symtom är du skyldig att inte föra smittan vidare tills du har testat dig och vet om du har klamydia.

Graviditet

Här hittar du innehåll om graviditet.

ArtikelSå här sätter du på en kondom

För att en kondom ska ge rätt skydd är det viktigt att du använder den på rätt sätt. Här får du veta hur du sätter på en kondom.

Till toppen av sidan