Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur stor är risken för sterilitet efter klamydia?

Fråga

Jag har haft klamydia tre gånger. Första gången hade jag det i 1,5-2 månader innan jag fick behandling. Jag minns att jag hade väldigt ont i magen ett par gånger under den tiden. Kanske feber också, jag minns inte. Men mycket sveda när jag kissade. Misstänker därför att jag fick en äggledarinflammation.

De andra två gånger hade jag inga symtom, men fick snabb behandling. Hur stor risk är det att jag blir steril?

Svar

Det går inte att svara säkert på hur det blir för just dig när det kommer till graviditet. Det man kan säga är ändå att de allra flesta kan bli gravida även om de haft klamydia en eller flera gånger.

Risken för att äggledaren eller äggledarna ska skadas och få en ärrbildning ökar ju fler gånger du har haft klamydia och om infektionen varit svår. I ditt fall låter det som om en av gångerna var mer besvärlig med magont. Även om du den gången fått en äggledarinflammation är det inte säkert att den skadats och du kan fortfarande ha en helt fungerande äggledare på andra sidan. Ju snabbare behandling du får desto bättre är det vilket är viktigt att tänka på framöver om du får besvär igen.

Idag finns också många olika sätt att få hjälp på för att bli gravid. Jag hoppas att denna information kan minska din oro.

Med vänliga hälsningar
Kristina Lewis
, läkare, specialist på hud- och könssjukdomar

Mer på UMO

Artikel

Klamydia

Klamydia är en vanlig könssjukdom som orsakas av bakterier. Klamydia överförs framför allt om du har samlag utan kondom. Det är vanligt att klamydia inte ger några symtom alls. Du som tror att du kan ha fått klamydia är skyldig att inte föra smittan vidare. Det gäller tills du har testat dig och vet säkert att du inte har klamydia längre.

Graviditet

Innehåll om graviditet.

Artikel innehåller video
Artikel

Så här sätter du på en kondom

För att en kondom ska ge rätt skydd är det viktigt att du använder den på rätt sätt. Här får du veta hur du sätter på en kondom.

Till toppen av sidan