Herpes i underlivet

Herpes är väldigt vanligt. Herpes beror på ett virus som kan ge blåsor och sår i underlivet. Viruset överförs framför allt vid sex. Du kan inte bli av med viruset, men symtomen kan lindras med mediciner.

En person som håller sig för ansiktet och ser ledsen ut. Illustration.

Herpes i underlivet, eller genital herpes som det också heter, är en könssjukdom som kan ge små blåsor och sår på eller runt könsorganen. Herpes är mycket vanligt, ungefär var tredje person har herpes i underlivet, men alla har inte symtom.

Herpes försvinner inte, utan finns kvar i kroppen hela livet om du har fått det. Du märker inte av det så länge du inte har några symtom.

Hur märker jag att jag har herpes?

Om du får besvär av underlivsherpes brukar det börja med att huden känns öm och det kan svida eller sticka. Sen får du ofta små blåsor. Blåsorna är vitaktiga i färgen och vätskefyllda, när de spricker blir de till sår. Ibland blir de sår direkt, eftersom blåsorna spricker så snabbt.

Det brukar ta från någon dag till några veckor från det att du får herpes tills du får blåsor. Om det är första gången du får herpes kan du få feber och känna dig allmänt dålig.

Herpes kan sitta var som helst i underlivet:

 • i och kring slidan
 • på penisen eller pungen
 • kring analöppningen
 • i urinröret
 • på skinkorna och låren.

Många får bara blåsor en gång, andra får det flera gånger. Om du får flera perioder med blåsor efter den första gången brukar de vara lindrigare. Det är vanligt att få blåsor när du är stressad eller har någon infektion i kroppen, till exempel är förkyld.

Vad gör jag om jag tror jag har herpes?

Gå till en ungdomsmottagninghud- och könsmottagning, gynekologisk mottagning eller vårdcentral för en undersökning, om du tror att du har fått herpes. Den som undersöker brukar snabbt kunna se om det är herpes du har, men ibland tar hen också ett prov från blåsorna med en bomullspinne.

Hur blir jag av med herpes?

Det går inte att bli av herpes, men det finns medicin som gör att perioderna med blåsor inte blir lika jobbiga och går över snabbare. Medicinen är receptbelagd och skrivs ut av en läkare.

Bäst effekt ger medicinen om du börjar ta den när de första symtomen kommer, helst redan innan du får blåsorna.

Hur överförs herpes?

Herpes i underlivet överförs framför allt genom sex. Risken att få eller ge någon herpes är störst när du eller någon annan har blåsor eller sår, men herpes kan överföras även när du inte har några symtom.

Herpesviruset dör snabbt utanför kroppen. Därför kan du inte få herpes av att använda samma toalett, dela handduk eller bada i samma badkar som någon som har herpes.

Munherpes kan överföras till slidan eller penisen genom munsex. Du kan också få underlivsherpes i munnen, men det är ovanligt.

Om du är gravid och har herpes

Herpes kan överföras till barnet om du är gravid och har blåsor och sår under förlossningen. Du kan få medicin så att du kan bli bra till förlossningen, om du har tecken på herpes under den sista delen av graviditeten. Om det behövs kan barnet förlösas med kejsarsnitt.

Prata med din barnmorska om du får herpes för första gången under graviditeten eller om du har besvär ofta av underlivsherpesen.

Hur kan jag undvika att få eller ge någon herpes?

Det här kan du göra för att minska risken att få eller ge någon herpes:

 • Använd kondom om du har slidsamlag eller analsamlag.
 • Använd kondom om du har munsex med någon som har penis.
 • Använd slicklapp om du har munsex med någon som har slida.
 • Använd kondom om du använder sexleksaker som till exempel en dildo tillsammans med någon annan och tvätta den efter att du har använt den.
 • Var extra noga med att skydda dig när du har blåsor, sår eller andra tecken på sjukdomen, om du själv har herpes.
 • Var också noga med att tvätta händerna efter att du har varit på toaletten eller om du har rört vid blåsorna. Använd gärna handsprit. Annars kan du få en infektion i ögonen om du råkar gnugga dig där.
 • Var noga med att inte ta på blåsorna om du ska ha smeksex med någon annan. Du kan överföra herpes till någon annan genom till exempel smeksex om du nyligen har tagit på blåsorna.

Om du har herpes och har sex med någon som redan har herpes av samma typ som du, behöver inte den personen oroa sig för att själv få det eller för att få en period med blåsor och sår.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan