Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

Herpes i underlivet

Herpes är väldigt vanligt. Herpes beror på ett virus som kan ge blåsor och sår i underlivet. Viruset överförs framför allt vid sex. Du kan inte bli av med viruset, men symtomen kan lindras med mediciner.

En person som håller sig för ansiktet och ser ledsen ut. Illustration.
De flesta som får herpes i underlivet har inga eller så lindriga symtom att de inte märker av det.

Hur märker jag att jag har herpes?

Besvären brukar börja med att huden känns öm och det kan svida eller sticka. Sen får du ofta små blåsor som spricker och då blir det sår. Ibland spricker blåsorna så snabbt att det bildas sår direkt. Blåsorna är vitaktiga i färgen och fyllda med vätska.

Oftast tar det någon dag från det att du har fått herpes tills du får blåsor men det kan också ta flera veckor. Du kan få feber och känna dig allmänt sjuk om det är första gången du får herpes. 

Blåsorna kan finnas på flera ställen i underlivet. Här är några exempel:

 • I och kring slidan
 • På penisen eller pungen
 • Kring analöppningen
 • I urinröret
 • På skinkorna och låren.

Många får bara blåsor en gång, andra får det flera gånger. Om du får flera perioder med blåsor brukar inte de vara lika jobbiga som den första. Det är vanligt att få en ny period med blåsor om du är stressad eller har en infektion i kroppen, till exempel om du är förkyld.   

Vad gör jag om jag tror jag har herpes?

Kontakta en ungdomsmottagninghud- och könsmottagning, gynekologisk mottagning eller vårdcentral för en undersökning, om du tror att du har fått herpes.  

Den som undersöker dig brukar snabbt se om det är herpes. Ibland behöver hen ta ett prov från blåsorna med hjälp av en bomullspinne.

Medicin hjälper mot blåsorna

Herpes i underlivet beror på ett virus som gör att du får blåsor. Det går inte att bli av med viruset, men det finns medicin som gör att perioderna med blåsor inte blir lika jobbiga och går över snabbare. Du behöver ett recept för att få medicinen, det kan du få av en läkare.

Medicinen ger bäst effekt om du tar den redan i början när du känner av symtom, helst innan du får blåsor.  

Hur överförs herpes?

Herpes i underlivet överförs framförallt genom sex. Risken att sjukdomen överförs är störst om du eller någon du har sex med har blåsor eller sår. Men den kan också överföras om man inte har några symtom.

Munherpes kan överföras till slidan eller penisen om du har munsex. Du kan också få underlivsherpes i munnen men det är ovanligt.

Du kan inte få herpes genom att använda samma toalett, dela handduk eller bada i samma badkar som någon som har herpes. Det beror på att viruset som orsakar herpes dör snabbt utanför kroppen.

Om du är gravid och har herpes

Herpes kan överföras till barnet om du är gravid och har blåsor eller sår under förlossningen. Du kan få medicin så att du kan bli av med blåsorna till förlossningen om du har symtom på herpes under den sista delen av graviditeten. Ibland kan barnet behöva födas med kejsarsnitt.

Prata med din barnmorska om du får herpes för första gången under graviditeten eller om du ofta får besvär med herpes i underlivet.  

Hur kan jag undvika att få eller ge någon herpes?

Det här kan du göra för att minska risken att herpes överförs:

 • Använd kondomom du har slidsamlag eller analsamlag.
 • Använd kondom om du har munsex med någon som har penis.
 • Använd slicklappom du har munsex med någon som har snippa.
 • Använd kondom om du använder sexleksaker som till exempel en dildo tillsammans med någon annan och tvätta den efteråt.
 • Var extra noga med att skydda dig när du har blåsor, sår eller andra tecken på sjukdomen.
 • Var också noga med att tvätta händerna efter att du har varit på toaletten eller om du har rört vid blåsorna. Använd gärna handsprit. Du kan få en infektion i ögonen om du råkar gnugga dig där annars.
 • Var noga med att inte ta på blåsorna om du ska ha smeksex med någon annan. Du kan överföra herpes till någon annan genom till exempel smeksex om du nyligen har tagit på blåsorna.

Om både du och den du har sex med har herpes av samma sorts herpes behöver ni inte vara oroliga för att smitta varandra eller för att någon av er ska få en ny period med blåsor.

Mer på UMO

Könssjukdomar

Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner.

ArtikelHitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

Frågor & svarKan man få könsherpes på munnen och munherpes på könet?

I mitt fall fick jag munsex av en person och nu har ett prov visat att jag har herpes på könet. Och hur ska jag göra nu när jag har en ny partner?

Frågor & svarKan man kyssas om man har munherpes?

Har hört att viruset kommer vara i kroppen hela livet, betyder det att jag inte kan kyssas under resten av livet?

Frågor & svarVad kan jag göra mot min herpes?

Jag får panik. Orkar verkligen inte med att få blåsor så här ofta.

Till toppen av sidan