Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur går smittspårning till?

Fråga

Jag är så rädd för att fått klamydia eller hiv. Men om jag testar mig, vad händer om det visar att jag har en sjukdom? Berättar de för alla jag har haft sex med, och att det var jag som sa vilka de var?

Svar

Om du har testat dig och testet visar att du har klamydia eller hiv, kontaktas personer som du har haft sex med. Men den som kontaktar dem nämner aldrig ditt namn.

Klamydia och hiv är exempel på sjukdomar som ingår i smittskyddslagen, och därför behöver smittspåras. Det innebär att ta reda på vem sjukdomen kan ha kommit från, och vilka fler som kan ha fått den. Om du har klamydia eller hiv är du skyldig att berätta för den som gör smittspårningen vilka du har haft sex med. Hur långt tillbaka i tiden du behöver berätta, beror bland annat på vilken sexuellt överförbar infektion det handlar om.

Den som smittspårar tar kontakt med dem du har haft sex med för att de också ska testa sig. Du får kontakta personerna själv om du vill, men du behöver ändå berätta för den som smittspårar så att hen kan kolla upp att de verkligen har testat sig sig. 

Det är viktigt att du testar dig om du har haft sex och kan ha fått klamydia eller hiv. Klamydia är ganska vanligt. Hiv är ovanligare. Det finns bra behandling att få, så det bästa är att du tar kontakt med en hud- och könsmottagning, ungdomsmottagning eller vårdcentral genast för att lämna ett test. 

Med vänliga hälsningar

Josefin Andersson, barnmorska 

Mer på UMO

Artikel

Klamydia

Klamydia är en vanlig könssjukdom som orsakas av bakterier. Klamydia överförs framför allt om du har samlag utan kondom. Det är vanligt att klamydia inte ger några symtom alls. Du som tror att du kan ha fått klamydia är skyldig att inte föra smittan vidare. Det gäller tills du har testat dig och vet säkert att du inte har klamydia längre.

Artikel

Hiv

Hiv är ett virus som försämrar immunförsvaret.

UMO-podden

Reportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

Artikel

Att testa sig för könssjukdomar

Du bör testa dig om du har haft oskyddat sex. Hur det går till beror på vilken könssjukdom du testar dig för.

UMO-podden

Hur är det att leva med hiv?

51. "Jag tänkte att jag kanske hade klamydia eller nåt, inte att jag hade hiv."

Till toppen av sidan