Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

Att testa sig

Det är viktigt att du testar dig för könssjukdomar om du har haft oskyddat sex och tror att du kan ha blivit smittad av någon könssjukdom. Hur det går till att testa sig beror på vilken könssjukdom du testar dig för. Du behöver inte testa dig om du aldrig har haft sex med någon.

En hand ställer in ett urinprov i en lucka. Illustration.
Du kan ha fått en könssjukdom fast du känner dig frisk. Inte alla könssjukdomar syns eller känns. En del könssjukdomar kan dröja flera månader, och ibland till och med år från det att du fick dem tills att du märker något.

När bör jag testa mig?

Du bör testa dig om du har haft oskyddat sex med någon som skulle kunna ha en könssjukdom. Särskilt om du får annorlunda flytningar eller att det svider när du kissar. Du kan oftast testa dig redan en vecka efter att ni hade sex.

Många testar sig också när de blir ihop med någon och vill slippa använda skydd mot könssjukdomar. Då är det viktigt att veta att ingen av er har en könssjukdom.

Ibland måste du testa dig

Du är skyldig att testa dig om du blir kontaktad av en mottagning som säger att du måste testa dig enligt smittskyddslagen.

Det kan bero på att någon du har haft sex med har någon av de sjukdomar som ingår i smittskyddslagen, klamydia, gonorré, hiv, syfilis eller hepatit. Det behöver inte betyda att även du har fått sjukdomen, men du måste ändå testa dig för att få veta om det är så och så att du i så fall kan få behandling och minska risken att sjukdomen sprids till fler.

Var kan du testa dig?

Du kan testa dig på flera ställen och på olika sätt:

  • På en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral.
  • På vissa orter finns också särskilda mottagningar där män som har sex med män kan testa sig.
  • Du som har snippa kan också gå till en barnmorskemottagning eller privat gynekologisk mottagning.
  • I de flesta regioner går det att beställa hem ett klamydiatest och gonorrétest gratis på nätet genom 1177.se. Klamydiatest finns också att köpa på apotek.
  • Du kan ringa till sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 för att få reda på vart du kan gå och testa dig där du bor.

Hur går testet till?

Att testa sig för könssjukdomar går snabbt och är enkelt. Hur själva testet går till beror på vad du testar dig för och på vilket sätt du har haft sex. Hur provtagningen går till kan också vara lite olika på olika mottagningar.

Det vanligaste är att få lämna ett urinprov eller slidprov. Ibland får du göra både och. Det är viktigt att du inte har kissat en timme innan du lämnar ett urinprov. Prover kan också tas från olika ställen på kroppen med en tunn provtagningspinne som ser ut som en tunn tops. Var provet tas beror på hur du har haft sex och kan ha blivit smittad. Till exempel snurras provtagningspinnen försiktigt mot slemhinnan i slidan, halsen, eller längst ut i analöppningen. Det kan låta obehagligt men brukar gå snabbt och inte kännas så mycket. De här proverna kan tas även om du har mens.

Ibland får du lämna ett blodprov. Det tas genom ett stick med en tunn nål i ett av armveckens blodkärl.

I vissa fall undersöker läkaren eller sjuksköterskan dig genom att titta på ditt könsorgan.

När får du svar?

På de flesta prover får du svar inom en vecka. Du kan komma överens med mottagningen om hur du vill få ditt besked. Till exempel att de ringer dig.

Det kan vara jobbigt att vänta på ett provsvar. Det är vanligt att vara orolig eller känna att väntetiden är lång. Det är bra att prata med någon om dina tankar och känslor om du mår dåligt.

Du kan till exempel kontakta en ungdomsmottagning. Personalen där kan hjälpa till om det känns jobbigt och är vana vid frågor och funderingar kring könssjukdomar.

Mottagningen kontaktar dig om du har en könssjukdom

Visar testet att du inte är smittad kommer mottagningen troligen inte att kontakta dig. Fråga gärna när du är där och gör testet.

Du blir alltid kontaktad av någon på mottagningen om testet visar att du har en könssjukdom. Tillsammans bokar ni en tid för att träffas. Vid besöket pratar ni om könssjukdomen och om du behöver någon behandling. Vilken behandling du får beror på vilken könssjukdom du har.

Du får alltid medicin utan att behöva betala för det om könssjukdomen ingår i smittskyddslagen. Personalen gör också en så kallad smittspårning. Det betyder att du får berätta vem eller vilka du har haft sex med. De frågar om du har telefonnummer till personerna eller om det finns andra sätt för kliniken att kontakta dem. Det är för att de också ska få komma och testa sig och få behandling om det behövs. Personalen har tystnadsplikt, så de berättar inte för personerna att det var du som gav dem deras namn. Smittskyddslagen finns för att könssjukdomar inte ska spridas lika mycket.

Ibland måste du lämna ett nytt prov efter behandlingen för att se att sjukdomen försvunnit.

Tänk på att andra kan smittas men även du själv kan smittas igen medan du får behandling. Vänta därför helt med att ha sex tills behandlingen är färdig.

Det är bra att prata med någon om hur du känner

Alla reagerar olika och det kan också skilja sig beroende på vilken könssjukdom du har.

Ingen reaktion eller känsla är fel om du fått en könssjukdom. Du kanske känner att det är skamligt eller äckligt. Du kanske känner dig ensam eller att du är sviken om du har ett förhållande och ni har kommit överens om att inte ha sex med andra. Du kanske tror att den eller dem du är ihop med har haft sex med andra i alla fall, men så behöver det inte vara. Flera könssjukdomar kan man ha haft under en längre tid utan att veta om det.

Det är bra att prata med någon om du funderar mycket kring könssjukdomen. Det kan vara en kompis, någon i familjen eller någon annan som står dig nära.

Det kan också vara skönt att veta att många könssjukdomar är väldigt vanliga. Troligen har någon eller flera du känner varit med om samma sak.

Vad kostar det att testa sig?

För de könssjukdomar som ingår i smittskyddslagen kostar det aldrig någonting att testa sig, oavsett hur gammal du är om du gör det på en vårdcentral eller ungdomsmottagning.

Att testa sig för andra könssjukdomar kan kosta olika beroende på var du bor och vilken mottagning du går till. Ofta brukar man testa sig för flera sjukdomar samtidigt. Då räcker det med att en av dem ingår i smittskyddslagen för att du ska slippa betala.

Mer på UMO

Könssjukdomar

Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner.

UMO-poddenReportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

Fråga UMOBehöver jag testa mig efter munsex?

Jag undrar om jag borde testa mig efter att ha haft oralsex? Jag har inte fått några symtom, men jag vill ju liksom vara säker.

Fråga UMORäcker det att testa sig för klamydia?

Eller behöver jag testa mig för andra könssjukdomar? Jag har inga besvär och inget ser konstigt ut.

ArtikelSekretess och tystnadsplikt

Det är viktigt att du vågar berätta för personal i vården hur du mår och har det. Därför får personal inte berätta saker om dig för vem som helst.

UMO-poddenHur är det att ha hiv?

51. "Jag tänkte att jag kanske hade klamydia eller nåt, inte att jag hade hiv."

Till toppen av sidan