Panik - lämna sidan!

Flatlöss

Flatlöss är små, små djur som ofta sprids mellan personer som har sex eller nära kontakt på annat sätt. Flatlöss är ofarliga, men de kliar mycket. För att bli av med flatlöss använder du särskilda schampon eller krämer.

En person som kliar sig mellan benen och ser irriterad ut. Illustration.

Flatlusen är knappt en millimeter. Den trivs bäst i könshår, men kan även finnas i annat hår på kroppen, som under armarna, i ögonbrynen, ögonfransarna och i skägg och mustasch. Det kan vara jobbigt att få flatlöss eftersom de ofta kliar mycket.

Hur överförs flatlöss?

Det vanliga är att flatlöss sprids när du har sex med någon. Men de kan också överföras när du har nära kontakt på annat sätt, till exempel om du sover i samma säng eller använder samma handduk som någon som har flatlöss.

Flatlöss kan överleva ungefär ett dygn utanför kroppen.

Hur märker jag att jag har flatlöss?

Det brukar ta ungefär en månad från det att du har fått flatlöss till att de har blivit så många att du märker dem, men det kan gå snabbare också.

Oftast märker du att du har flatlöss för att det kliar väldigt mycket. Ibland kan du också se dem eller deras ägg. Äggen är vita och ser ut som pyttesmå droppar som sitter fastklistrade längst ner vid hårstråna.

Vad gör jag om jag tror att jag har flatlöss?

Gå till en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral för en undersökning om du tror att du har flatlöss. Den som undersöker dig kan se direkt om det är flatlöss du har genom att titta i könshåret.

Försök att låta bli att klia, även om det är svårt, annars kan du få sår som blir infekterade. Istället kan du använda kylbalsam eller någon kräm som minskar klådan. Det finns att köpa receptfritt på apotek.

Hur blir jag av med flatlöss?

Det finns speciella krämer och schampon som tar död på flatlössen och deras ägg. Dem kan du köpa på ett apotek utan recept, men du ska bara använda de receptfria medlen om du är säker på att det är flatlöss du har.

Innan du använder produkterna är det viktigt att du läser bruksanvisningen som följer med. För att flatlössen inte ska finnas kvar i kläder, lakan och handdukar måste de tvättas i maskin i minst 60 grader, så att lössen dör.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan