Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kan test för könssjukdomar visa att jag tagit droger?

Fråga

Om jag går till en ungdomsmottagning för att testa mig för könssjukdomar genom urinprov eller blodprov, kan det testet visa att jag har tagit droger? Personalen har väl tystnadsplikt, eller har de rätt att kontakta föräldrar?

Svar

Nej, det går inte att se om du tagit droger när du testar dig för könssjukdomar. 

Det stämmer att personalen har tystnadsplikt. De kontaktar inte föräldrarna när du testar dig för könssjukdomar. Det gäller oavsett vad provsvaret visar. På ungdomsmottagningar tas inte heller drogtester.

Däremot kontaktas föräldrar eller vårdnadshavare om du lämnar ett drogtest någon annanstans, är under 18 år och provet visar att du har använt droger.

När du lämnar prover har du också alltid rätt att veta vilka analyser som kommer att göras på provet, alltså vad provet gäller. Om det är ett drogtest har du rätt att få veta vilka droger du kommer att testas för.

Det görs undantag om du inte går att kontakta, för att du är påverkad eller medvetslös. Då tas prover direkt, för att du ska få rätt vård. 

Johan Nilsson, sjuksköterska

Mer på UMO

UMO-podden

Reportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

Artikel

Att bli av med alkohol- eller drogproblem

Dricker du för mycket eller för ofta? Eller använder du droger? Det går att förändra, och det finns bra hjälp att få. Börja med att berätta för någon, även om du inte tror att du har så stora problem.

Egna berättelser

Så började och slutade jag med droger

När jag går till affären ser jag alltid folk som missbrukar droger och alkohol. Detta är något som jag har vuxit upp med från en tidig ålder, det har på något sätt normaliserats.

Egna berättelser

Jag testade LSD och snedtrippade

När jag började få en snedtripp gick allt jätte långsamt o allt ljud ekade o tillslut visste jag inte var jag va eller vad jag hette.

Egna berättelser

Kontaktpersonen hjälpte mig att sluta

Jag började röka när ja var 12. Jag började skolka och hade 70 % frånvaro. Jag började dricka och hålla på med andra saker också. Eftersom jag mådde så dåligt under den här perioden så blev det så.

Till toppen av sidan