Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad kan svedan och flytningarna från penisen bero på?

Fråga

Sen en vecka tillbaka svider det när jag kissar och en stund efteråt. Det började med att det kliade i urinröret. Jag har också fått lite vita flytningar från penisen, de luktar inte nåt.

Jag har haft oskyddat sex och testat mig efteråt. Jag hade inte klamydia. Nu har jag en tjej, som också testat sig för klamydia. Det är efter senaste gången vi hade sex som jag fick besvär.

Ska jag vänta och se om symtomen försvinner eller testa mig för något?

Svar

Klåda i urinröret, sveda när man kissar och flytningar från urinröret är tecken på en infektion. För att få svar på vad symtomen beror på ska du gå och undersöka dig igen, så fort som möjligt. Det finns risk att infektionen sprider sig till prostatan eller bitestiklarna om du väntar. Då kan du få feber och känna dig sjuk.

En bitestikelinflammation brukar ge smärta och svullnad i ena sidan av pungen. Blir prostatan inflammerad kan du få ont i nedre delen av magen och ryggen, i ljumskarna och könsorganen.

Den vanligaste sexuellt överförbara infektion som kan ge sådana besvär som du beskriver är klamydia. Men du kan få liknande besvär av andra smittsamma infektioner också, till exempel gonorré och mykoplasma.

Kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral eller en hud- och könsmottagning för att få hjälp. Du kan också ringa 1177 för att få veta vart du kan testa dig.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan