Fråga

Vad kan svedan och flytningarna från penisen bero på?

Fråga

Jag har sen en vecka tillbaka sveda när jag kissar och en stund efteråt. Det började med att det kliade i urinröret. Jag har också fått lite vita flytningar, som inte luktar.

Jag har haft oskyddat sex och testat mig efteråt - ingen klamydia. Nu har jag en tjej, som också testat sig för klamydia. Det är efter senaste gången vi hade sex som jag fått besvär.

Har läst om urinrörskatarr med mera. Ska jag vänta och se om symtomen försvinner eller testa mig för något?

Svar

Klåda i urinröret, sveda när man kissar och flytningar från urinröret är tecken på en infektion. För att få svar på vad symtomen beror på ska du gå och undersöka dig igen, så fort som möjligt. Det finns risk att infektionen sprider sig till prostatan eller bitestiklarna om du väntar. En bitestikelinflammation brukar ge smärta och svullnad i ena sidan av pungen. 

Den vanligaste sexuellt överförbara infektion som kan ge sådana besvär som du beskriver är klamydia. Men du kan få liknande besvär av andra smittsamma infektioner, som till exempel gonorré och mykoplasma.

Du kan också ha fått en infektion i urinröret. Det brukar också ge sådana symtom som du beskriver och kallas ospecifik uretrit eller urinrörskatarr. Då går det inte att avgöra vad som orsakar besvären.

För att få hjälp kan du kontakta en ungdomsmottagningvårdcentral eller en hud- och könsmottagning. Du kan också ringa 1177 Vårdguiden på telefon för att få veta vart du kan testa dig.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan