Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

Klamydia

Klamydia är en vanlig könssjukdom som orsakas av bakterier. Klamydia överförs framför allt om du har samlag utan kondom. Det vanligaste är att du inte har några symtom alls. Om du har utsatts för smitta eller har symtom är du skyldig att inte föra smittan vidare tills du har testat dig och vet om du har klamydia.

Person med glasögon och röd tröja funderar.
Du kan få flytningar och det kan svida om du har klamydia. Men det är inte säkert att du har några symtom alls.

Hur överförs klamydia?

Klamydia sprids framför allt genom oskyddat slidsamlag eller analsamlag, men även vid annan intim kontakt.

Klamydia överförs i första hand när slemhinnor kommer mot varandra men också genom sperma och slidsekret. Bakterien sätter sig i slemhinnorna i slidan, urinröret eller analöppningen.

Forskarna vet ännu inte om klamydia kan överföras från munnen till könsorganet eller tvärtom. Men eftersom andra könssjukdomar kan överföras till svalget är det viktigt att skydda sig även vid munsex.

Klamydia överförs inte via kläder, handdukar eller på toaletter, eftersom bakterien inte överlever i luften.

Hur märker jag att jag har klamydia? 

Oftast ger klamydia inga symtom alls. Därför kanske du inte märker om du har fått det. Om du får symtom brukar de komma ungefär en till två veckor efter att du blev smittad. Men de kan komma mycket senare också.

Ett vanligt symtom är att det svider när du kissar. Tjejer kan få blodblandade flytningar och ont i nedre delen av magen. Killar kan få flytningar från urinröret och ont i pungen.

Du kan få flytningar från analöppningen om du har haft analsamlag. 

Vad gör jag om jag tror att jag har klamydia?

Gör ett klamydiatest för att ta reda på om du har klamydia. Du ska inte testa dig innan det har gått en vecka från dagen du tror att du kan ha blivit smittad. Om du testar dig för tidigt efter att du har haft oskyddat sex kan det hända att testet inte hittar bakterien.

Får du reda på att den du har haft samlag med har klamydia, måste du alltid testa dig.

Du kan göra testet på en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral. Det går också att göra ett test hemma ifall du har haft slidsamlag. På en del ungdomsmottagningar kan man hämta ett test för att ta med sig det hem. Har du haft munsex eller analsamlag behöver du testa dig på en mottagning. Hemtesterna bara visar om du har klamydia i snippan eller penisen.

Hemtest för klamydia kan du beställa på nätet eller köpa på ett apotek. Om provet visar att du har klamydia, ta med dig provsvaret och sök vård för att få behandling.

Det kostar inget att testa sig om du går till en mottagning eller beställer hemtest från din region. 

Hur går det till att testa sig för klamydia?

Hur och var du tar testet, beror på hur du har haft sex. Du som har penis får lämna ett urinprov. I vissa regioner lämnar alla urinprov. Du som har snippa får lämna ett prov från slidan. Provet tar du själv med en bomullspinne som du snurrar lätt mot slidväggen en bit in i slidan. Det gör inte ont att ta slidprovet.

Om du har analsamlag tas ett prov från analöppningen. Även detta prov tar du själv med en bomullspinne.

Du blir kontaktad av mottagningen där du lämnade provet inom en vecka om provet visade att du har klamydia. Då får du behandling med antibiotika. Om provet visar att du inte har klamydia, kan du bli kontaktad av mottagningen efteråt men det är inte säkert. Det är olika från mottagning till mottagning. Fråga gärna när du är där hur det går till.

Klamydia kan göra det svårare att skaffa barn

Det finns risk för att äggledarna eller bitestiklarna blir inflammerade om man har klamydia och inte får behandling. Det kan göra att det senare kan bli svårare att skaffa barn.

Ju tidigare du får behandling, desto mindre är risken att klamydia leder till inflammationer och svårigheter att få barn.

Hur blir jag av med klamydia?

Klamydiainfektioner behandlas med antibiotika. Antibiotikan tar du som tabletter. Klamydian försvinner om du tar tabletterna som du ska och följer de råd du har fått. Du betalar inget för antibiotikabehandlingen. 

Under tiden som du äter antibiotika ska du inte ha sex. Det finns en risk att du fortfarande smittar under den tiden. Efter behandlingen kan du ha sex. 

Hur skyddar jag mig mot klamydia?

För att skydda dig mot klamydia ska du använda kondom eller femidom om du har slidsamlag eller analsamlag. Kondom är också bra om du använder sexleksaker. Tvätta även sexleksakerna efter att de har använts.

Det är också bra att använda kondom om du har munsex med någon som har penis, eller slicklapp om du har munsex med någon som har slida.

Smittspårning görs för att klamydia inte ska spridas vidare

För att försöka förhindra att vissa typer av sjukdomar sprids finns en särskild lag, smittskyddslagen.

Du måste följa lagen om du vet eller tror att du har klamydia. Det innebär att du är tvungen att gå och testa dig om någon du har haft sex med har klamydia eller om du tror att du kan ha det. En så kallad smittspårning görs om det skulle visa sig att du har klamydia. Då behöver du berätta för någon på mottagningen vilka du har haft sex med.

Dessa personer kontaktas sen av dig eller av mottagningen, för att också de personerna ska komma och testa sig. Anledningen är att det är viktigt att få tag på och behandla alla som kan ha fått klamydia, så att sjukdomen inte sprids vidare. De som blir kontaktade av mottagningen får aldrig reda på att det är du som har uppgett deras namn. 

Mer på UMO

Könssjukdomar

Innehåll om könssjukdomar.

UMO-podden

Reportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

Artikel

Köpa medicin på nätet?

Det finns många sajter som säljer mediciner och andra preparat. Men alla sajter är inte säkra att köpa ifrån. Handla bara från godkända sajter. Då du kan vara säker på att inte få i dig något som kan skada dig.

Artikel

Att logga in på 1177.se

Du kan göra olika vårdärenden om du loggar in på 1177.se. Du kan till exempel boka tid, be om nytt recept och beställa klamydiatest.

Frågor & svar

Hur stor är risken för sterilitet efter klamydia?

Jag har haft klamydia tre gånger. Första gången hade jag det i 1,5-2 månader innan jag fick behandling. De andra två gånger hade jag inga symtom, men fick snabb behandling. Hur stor risk är det att jag blir steril?

Frågor & svar

Kan jag få en könssjukdom utan att ha haft sex?

Kan man till exempel få klamydia om man inte har haft sex med någon?

Till toppen av sidan