Panik - lämna sidan!

Klamydia

Klamydia är en vanlig könssjukdom. Klamydia överförs framför allt om du har samlag utan kondom. De vanligaste symtomen är att det svider när du kissar eller att du får flytningar. Men ofta får du inga symtom alls. Klamydia behandlas med antibiotika.

En person som håller i ett urinprov. Illustration.

Hur överförs klamydia?

Klamydia är en bakterie som sprids framförallt genom oskyddat samlag, antingen slidsamlag eller analsamlag.

Bakterien sätter sig oftast i slemhinnorna i slidan, urinröret och analen. Klamydia smittar mellan personer när slemhinnorna kommer mot varandra. Men också genom sperma och slidsekret.

Det är ovanligt att få klamydia i halsen om du har munsex. Forskarna vet ännu inte om klamydia kan överföras från munnen till könsorganet eller tvärtom. Men om du vill vara säker på att inte bli smittad ska du skydda sig även när du har munsex.

Klamydia smittar inte via kläder, handdukar eller på toaletter, eftersom bakterien inte överlever i luften.

Hur vet du att du har klamydia? 

Oftast ger klamydia inga symtom alls. Därför kanske du inte märker om du har fått det. Om du får symtom brukar de komma ungefär en till två veckor efter att du blev smittad. Men de kan komma mycket senare också.

De vanligaste symtomen är att det svider när du kissar, eller att du får flytningar. Tjejer kan få blodblandade flytningar och ont i nederdelen av magen. Killar kan få flytningar från urinröret och ont i pungen.

Du kan få flytningar från analöppningen om du har haft analsamlag. 

Om du tror att du har klamydia

För att ta reda på om du har klamydia gör du ett klamydiatest.

Testet kan du göra på en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral. Det går också att göra ett test hemma. Då du beställer du klamydiatestet på nätet eller köper på ett apotek.

Att testa sig kostar ingenting om du går till en mottagning eller beställer testet från din regions sida på nätet.

Hur och var du tar testet, beror på hur du har haft sex. Om du har haft slidsamlag får du oftast lämna ett urinprov. Tjejer får också lämna ett prov från slidan. Det kan du göra själv med en bomullspinne som du snurrar lätt mot slidväggen en bit in i slidan. Det gör inte ont att ta slidprovet.

De tester som du kan göra själv hemma visar bara om du har klamydia i slidan eller penisen, alltså om du har haft slidsamlag. Har du haft analsamlag eller munsex behöver du gå till en mottagning för att testa dig.

Provet tas från ändtarmen med en bomullspinne om du tror att du har blivit smittad av klamydiabakterier genom analsex.

 

Det kan hända att testet inte hittar bakterien om du testar sig för tidigt efter att du haft oskyddat sex. Därför ska du vänta minst en vecka med att testa dig om du haft oskyddat sex.

Får du reda på att den som du har haft samlag med har klamydia, ska du testa dig direkt.

När du har gjort testet kan det ta från ett par dagar till lite mer än en vecka innan du får svar. Du får behandling med antibiotika om testet visar att du har klamydia.

Du kan även köpa klamydiatest på ett apotek. Då gör du testet själv hemma och skickar in ditt prov. Visar provet att du har klamydia skriver du själv ut en remiss och söker vård för att få behandling.

Risk att det blir svårare att bli gravid

Det finns risk för att äggledarna och bitestiklarna blir inflammerade du har klamydia och inte får behandling. Det kan göra att du senare kan får det svårare att skaffa barn.

Ju tidigare du får behandling, desto mindre är risken att klamydia leder till inflammationer och svårigheter att få barn.

Att bli av med klamydia

Klamydiainfektioner behandlas med antibiotika. Antibiotikan tar du som tabletter. Tar du tabletterna som du ska och följer de råd du fått, försvinner klamydian.

Du får antibiotikan på det ställe där provet tagits, till exempel på ungdomsmottagningen. Om du har gjort ett test hemma kan du kontakta samma mottagningar.

Antibiotikabehandlingen kostar inget.

Under tiden som du äter antibiotika ska du inte ha sex. Det är för att det finns en risk att du smittar eller blir smittad av klamydia igen. Efter behandlingen kan du ha sex som vanligt.

Efter behandlingen får du ibland lämna ett kontrollprov för att vara säker på att du inte har klamydia.

Smittspårning

För att försöka förhindra att vissa typer av sjukdomar sprids finns en särskild lag, smittskyddslagen.

En så kallad smittspårning görs om det skulle visa sig att du har klamydia. Den gör du tillsammans med en barnmorska, läkare eller kurator. Då måste du berätta hur eller av vem du tror att du kan ha smittats. Du måste också berätta om du kan ha spridit sjukdomen vidare till någon eller några.

De som blir kontaktade får aldrig reda på vem som gett mottagningen deras namn om du inte själv vill.

Smittspårning görs för att alla som kan vara smittade ska få reda på att de måste testa sig. Och om de har fått sjukdomen kan de få behandling, så att den inte sprider sig vidare.

Barnmorskan eller kuratorn på mottagningen kan prata med den som kan vara smittad om du själv inte vill göra det.

Att skydda sig mot klamydia

För att skydda sig mot klamydia ska du använda kondom om du har slidsamlag och analsamlag. Kondom är också bra om du använder sexleksaker som en dildo. Eller också kan du tvätta sexleksakerna efter att de har använts.

Det är också bra att skydda sig med kondom eller slicklapp om du har munsex.

Mer på UMO

Könssjukdomar

Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner.

UMO-poddenReportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

ArtikelKöpa medicin på nätet?

Det finns många sajter som säljer mediciner och andra preparat. Men alla sajter är inte säkra att köpa ifrån. Handla bara från godkända sajter. Då du kan vara säker på att inte få i dig något som kan skada dig.

ArtikelAtt logga in på 1177.se

När du loggar in på 1177.se kan du göra vårdärenden på nätet. Du kan till exempel kontakta en ungdomsmottagning, boka en tid, be om nytt recept, beställa ett klamydiatest eller läsa din journal.

Fråga UMOHur stor är risken för sterilitet efter klamydia?

Jag har haft klamydia tre gånger. Första gången hade jag det i 1,5-2 månader innan jag fick behandling. De andra två gånger hade jag inga symtom, men fick snabb behandling. Hur stor risk är det att jag blir steril?

Fråga UMOKan jag få en könssjukdom utan att ha haft sex?

Kan man till exempel få klamydia om man inte har haft sex med någon?

Till toppen av sidan