Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag är orolig för att få hiv

Fråga

Jag är orolig för att få hiv. Hur smittar det och hur kan jag veta om jag har fått hiv?

Svar

Hiv är ett virus som kan överföras när man har sex. Risken att bli smittad är störst om du har oskyddat slidsamlag eller analsamlag med någon som har hiv. Du kan också få hiv om du har munsex med någon som har hiv, framför allt om du får sperma i munnen.

Hiv kan även överföras genom blod, till exempel om du använder samma sprutor som någon som lever med hiv. Ett barn kan få hiv under graviditeten om mamman har hiv. Barnet kan också få hiv genom bröstmjölken under amning.

Det finns ingen risk att du får hiv genom att ha sex med någon som har hiv, om personen tar sin medicin mot hiv som hen ska.

Testa dig om du tror att du har fått hiv. Det kan du göra på en ungdomsmottagning, en hud- och könsmottagning eller en vårdcentral. Du kan testa dig tidigast en vecka efter tillfället du kan ha smittats. Du kan behöva lämna ett nytt blodprov om testet visar att du inte har hiv. Det kan ta sex till åtta veckor innan hiv syns i testet.

Du får göra ett nytt test för säkerhets skull om testet visar att du har hiv.

När du testar dig för hiv tar läkaren eller sjuksköterskan ett blodprov från din arm. Du får oftast svar efter ungefär en vecka, ibland tar det kortare tid.

Det kostar inget att testa sig för hiv. Du kan testa dig anonymt, utan att berätta vem du är.

Om testet visar att du har hiv, måste du berätta för vårdpersonalen vem du är. Då får du medicin mot hiv. Ingen annan kommer att få veta att du har hiv, om du inte själv vill berätta det.

Med vänliga hälsningar
Pernilla Albinsson, sjuksköterska

Mer på UMO

UMO-podden

Hur är det att leva med hiv?

51. "Jag tänkte att jag kanske hade klamydia eller nåt, inte att jag hade hiv."

Artikel

Att testa sig för könssjukdomar

Du bör testa dig om du har haft oskyddat sex. Hur det går till beror på vilken könssjukdom du testar dig för.

UMO-podden

Reportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

Till toppen av sidan