Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

Hepatit

Hepatit är en sjukdom som skadar levern. De flesta som får hepatit blir bra igen men en del behöver behandling för att bli friska.

En person som tittar neråt och ser ledsen ut.
Hepatit kallas ibland för gulsot eftersom huden och ögonvitorna kan bli gula.

Olika sorters hepatit

Hepatit är en inflammation i levern som kan bero på virus. Levern behövs till exempel för att smälta maten och rensa kroppen från alkohol, mediciner och andra skadliga ämnen. Hepatit gör att levern skadas och det kan göra att du blir väldigt sjuk. Det finns olika sorters hepatit som orsakas av virus. De vanligaste är hepatit A, hepatit B och hepatit C.

Hepatit kan spridas på olika sätt beroende på vilken sorts hepatit det är:

  • Hepatit A sprids genom mat och dryck.
  • Hepatit B och C sprids genom blod och sex.

Många som får hepatit blir bra igen men en del kan få kronisk hepatit, då kan man behöva medicin för det.

Hur märker jag att jag har hepatit?

Det brukar ta några månader innan man får symtom och märker att man har fått hepatit. Det är olika från person till person hur det märks, en del märker inte av sjukdomen alls.

Oftast börjar det med symtom som är vanliga vid flera olika sjukdomar. Det kan till exempel vara ont i huvudet, feber, ont i kroppen och trötthet. Du kan också må illa.

Efter några dagar till ungefär en vecka kommer det symtom som är typiska för hepatit. Då kan huden bli gul och ögonvitorna gulaktiga. Det kan se ut som att du har en solbränna med gulröd underton om du har ljus hy. Det syns mindre om du har mörk hy. Bajset kan också bli ljust, nästan grått och kisset kan bli mörkt.

Det är vanligt att symtomen med feber och illamående blir bättre när man börjar bli gul.

Gul hy och gulaktiga ögonvitor försvinner ofta efter två till tre veckor, men du kan ändå känna dig trött under lång tid, ibland flera månader.

Vad gör jag om jag tror att jag har hepatit?

Du måste testa dig så fort som möjligt om du tror att du har fått hepatit. Det står i smittskyddslagen. Kontakta en vårdcentral eller en infektionsklinik om du tror att du kan ha fått hepatit. Infektionskliniker finns på de större sjukhusen. 

Det är viktigt att du söker vård direkt om du tror att du kan ha blivit smittad med hepatit B, till exempel om du har haft samlag med någon som har sjukdomen. Då kan du få vaccin som gör att du inte blir sjuk. Vaccinet ska tas så fort som möjligt, helst inom 24 timmar från att du tror att du har blivit smittad.   

Hur blir jag av med hepatit?

Det är olika hur behandlingen ser ut beroende på vilken sorts hepatit du har:

  • Hepatit A går över av sig själv men om du mår mycket dåligt kan du behöva vård på sjukhus under några dagar.
  • Hepatit B går oftast över av sig själv. Det är ovanligt men hepatit B kan finnas kvar i kroppen resten av livet. Då kallas det för kronisk hepatit B. Ofta beror kronisk hepatit på man har smittas av viruset som barn. Det är ovanligt i Sverige men händer i en del länder där hepatit är vanligt. Du behöver gå på kontroller hos läkare och en del kan behöva medicin.
  • Hepatit C kan bli kronisk. Men det finns bra behandling som gör att de flesta blir friska. Behandlingen består av tabletter som du tar under åtta till tolv veckor. Därför är det viktigt att du söker vård och får behandling om du behöver.

Om du får kronisk hepatit

Kronisk hepatit ger oftast inga symtom men din lever kan skadas på många års sikt.

Du kan leva nästan som vanligt om du har kronisk hepatit, men det finns en risk att du kan smitta andra. Du kommer därför att få regler att följa så du kan göra det du brukade göra utan att sprida hepatit vidare. Du kommer också få information om hur du ska skydda din lever, till exempel hur mycket alkohol den tål och vilka värktabletter du kan använda.

Du behöver också gå till läkare en gång om året för att kontrollera levern och för att se om du behöver behandling.   

Det kan kännas jobbigt och skrämmande att få veta att man har en kronisk sjukdom. Det kan vara bra att prata med någon du litar på om du känner dig ledsen eller orolig.

Skydda dig själv och andra från hepatit

Det finns vaccin mot hepatit A och B. Ofta får du vaccin av sjukvården om du lever nära någon som har akut hepatit A. Vaccin mot hepatit B kan vara bra om du umgås nära någon som har det. Då behöver du oftast inte betala för vaccinet. Alla som vill vaccinera sig mot hepatit A och B kan göra det men då behöver man betala själv.

Hepatit A överförs främst med mat och vatten. Det innebär att du ska vara extra noga med att tvätta händerna om du umgås nära någon med sjukdomen. Om du har hepatit A ska du inte laga mat till andra och vara noga med att tvätta händerna efter att du varit på toaletten.

Hepatit B och C överförs genom kroppsvätskor, framför allt via blod men även vid oskyddade samlag. Hepatit B kan även ibland spridas via saliv. Du ska därför vara försiktig med att få in kroppsvätskor i till exempel sår, din mun, ditt underliv, din anal eller dina ögon. Hepatit sprids också ofta mellan personer som delar sprutor med varandra, så gör aldrig det.

Du som har hepatit måste vara försiktig om du blöder så att ingen får ditt blod på sig. Enligt smittskyddslagen måste du också berätta att du har hepatit innan du har sex med någon och använda kondom, femidom eller slicklapp.

Mer på UMO

Könssjukdomar

Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner.

UMO-poddenReportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

Till toppen av sidan