Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

Hepatit

Hepatit är en sjukdom som skadar levern. De flesta som får hepatit blir bra igen men en del behöver behandling för att bli friska.

En person som tittar neråt och ser ledsen ut.
Hepatit kallas ibland för gulsot eftersom huden och ögonvitorna kan bli gula.

Olika sorters hepatit

Hepatit är en inflammation i levern som kan bero på virus. Levern behövs till exempel för att smälta maten och rensa kroppen från alkohol, mediciner och andra skadliga ämnen. Hepatit gör att levern skadas och det kan göra att du blir väldigt sjuk. Det finns olika sorters hepatit som orsakas av virus. De vanligaste är hepatit A, hepatit B och hepatit C.

Hepatit kan spridas på olika sätt beroende på vilken sorts hepatit det är:

  • Hepatit A sprids genom mat och dryck.
  • Hepatit B och C sprids genom blod och sex.

Många som får hepatit blir bra igen men en del kan få kronisk hepatit, då kan man behöva medicin för det.

Hur märker jag att jag har hepatit?

Det kan dröja flera månader innan du får symtom och märker att du har fått hepatit. Det är olika från person till person hur det märks, en del märker inte av sjukdomen alls.

Oftast börjar det med symtom som är vanliga vid flera olika sjukdomar. Det kan till exempel vara ont i huvudet, feber, ont i kroppen och trötthet. Du kan också må illa.

Efter några dagar till ungefär en vecka kommer det symtom som är typiska för hepatit. Då kan huden bli gul och ögonvitorna gulaktiga. Det kan se ut som att du har en solbränna med gulröd underton om du har ljus hy. Det syns mindre om du har mörk hy. Bajset kan också bli ljust, nästan grått och kisset kan bli mörkt.

Det är vanligt att symtomen med feber och illamående blir bättre när man börjar bli gul.

Gul hy och gulaktiga ögonvitor försvinner ofta efter två till tre veckor, men du kan ändå känna dig trött under lång tid, ibland flera månader.

Vad gör jag om jag tror att jag har hepatit?

Du måste testa dig så fort som möjligt om du tror att du har smittats med hepatit. Det står i smittskyddslagen. Kontakta en vårdcentral eller en infektionsklinik om du tror att du kan ha fått hepatit. Infektionskliniker finns på de större sjukhusen. 

Det är viktigt att du söker vård direkt om du tror att du kan ha blivit smittad med hepatit B, till exempel om du har haft samlag med någon som har sjukdomen. Då kan du få vaccin som gör att du inte blir sjuk. Vaccinet ska tas så fort som möjligt, helst inom 24 timmar från att du tror att du har blivit smittad.   

Hur blir jag av med hepatit?

Det är olika hur behandlingen ser ut beroende på vilken sorts hepatit du har:

  • Hepatit A går över av sig själv, men om du mår mycket dåligt kan du behöva vård på sjukhus under några dagar.
  • Hepatit B går oftast över av sig själv. Det är ovanligt, men hepatit B kan finnas kvar i kroppen resten av livet. Då kallas det för kronisk hepatit B. Ofta beror kronisk hepatit på att man har smittats av viruset som barn. Det är ovanligt i Sverige, men händer i de länder där hepatit är vanligt. Vid kronisk hepatit B behöver du gå på kontroller hos läkare och en del kan behöva medicin.
  • Hepatit C kan bli kronisk. Men det finns bra behandling som gör att de flesta blir friska. Behandlingen består av tabletter som du tar under åtta till tolv veckor. Därför är det viktigt att du söker vård och får behandling om du behöver.

Om du får kronisk hepatit

Kronisk hepatit ger oftast inga symtom, men din lever kan skadas på lång sikt.

Du kan leva nästan som vanligt om du har kronisk hepatit, men det finns en risk att du kan smitta andra. Du kommer därför att få regler att följa så du kan göra det du brukade göra utan att sprida hepatit vidare. Du kommer också få information om hur du ska skydda din lever, till exempel att du ska undvika alkohol och vissa läkemedel.

Du behöver också gå till läkare en gång om året för att kontrollera levern och för att se om du behöver behandling.   

Det kan kännas jobbigt och skrämmande att få veta att man har en kronisk sjukdom. Det kan vara bra att prata med någon du litar på om du känner dig ledsen eller orolig.

Skydda dig själv och andra från hepatit

Det finns vaccin mot hepatit A och B. Ofta får du vaccin av sjukvården om du lever nära någon som har akut hepatit A. Vaccin mot hepatit B kan vara bra om du umgås nära någon som har det. Då behöver du oftast inte betala för vaccinet. Alla som vill vaccinera sig mot hepatit A och B kan göra det men då behöver man betala själv.

Hepatit A överförs främst med mat och vatten. Det innebär att du ska vara extra noga med att tvätta händerna om du umgås nära någon med sjukdomen. Om du har hepatit A ska du inte laga mat till andra och vara noga med att tvätta händerna efter att du varit på toaletten.

Hepatit B och C överförs framför allt via blod, men även via andra kroppsvätskor. Hepatit B kan även ibland spridas via saliv. Både hepatit B och C kan spridas vid oskyddade samlag. Du ska därför vara försiktig med att få in kroppsvätskor i till exempel sår, din mun, ditt underliv, din anal eller dina ögon. Hepatit sprids också ofta mellan personer som delar sprutor med varandra, så gör aldrig det.

Du som har hepatit måste vara försiktig om du blöder, så att ingen får ditt blod på sig. Enligt smittskyddslagen måste du också berätta att du har hepatit innan du har sex med någon och använda kondom, femidom eller slicklapp.

Mer på UMO

Svara varandra

Finns det killar som gillar lite större tjejer?

Många tjejer som väger mer än "normalvikten" skäms och mår dåligt över sina kroppar. Vad tycker ni killar om tjejer som är lite större?

Svara varandra

Vad blir killar kåta av?

Ge tips på vad killar blir kåta av!

Svara varandra

Killen vill inte använda kondom, hjälp!

Min kille vill ha sex och jag e okej med det och så. Men han gilla att spruta sperma i mig och jag vill inte bli gravid.

Fakta

Tips till dig som är ihop med någon som får ont vid sex

Du som är ihop med någon som har ont vid sex, kan göra mycket för att stötta och hjälpa.

Svara varandra

Vad lyssnar ni på när ni onanerar?

Vad lyssnar ni på för musik när ni onanerar?

Svara varandra

Killar, vad tycker ni om dominanta tjejer?

I porr är det jättevanligt med mansdominans, dock skulle jag vilja vara dominant när jag har sex med en kille. Är det nåt ni killar skulle tändas till på, eller skulle det vara oattraktivt?

Artikel

Att leva med hiv

Det kan kännas jobbigt att få veta att man har hiv eftersom det inte går att bota. Men de flesta blir lugnare när de får veta hur bra mediciner det finns nuförtiden

Artikel

Svårt att få orgasm

Många tycker att det är skönt att onanera eller ha sex utan att få orgasm. Men en del tycker det kännas jobbigt att inte få det. Det kan finnas olika anledningar till att du inte får orgasm. Och det finns saker du kan göra för att lättare få orgasm.

Artikel

Fetischer

Att ha en fetisch betyder att du blir sexuellt upphetsad och njuter av andra saker än någons kön eller en kroppsdelar som förknippas med sex.

Svara varandra

Var onanerar ni?

Är det konstig eller onormalt att onanera någon annanstans än i sitt eget hem och säng ?

Till toppen av sidan