Panik - lämna sidan!

Skabb

Skabb är ett litet djur som gör gångar i hudens yttersta skikt och lägger ägg där. Det är inte farligt att få skabb, men det kan vara jobbigt eftersom det ofta kliar mycket, särskilt på nätterna.

En person som ser lite tveksam ut och kliar sin högre arm. Illustration.

För att bli av med skabb finns det ett receptfri medel som du smörjer in dig med enligt bruksanvisningen i förpackningen.

Hur överförs skabb?

Skabb sprids när du har nära kontakt med någon. Det kan vara när du har sex men också när du smeker och kramar någon, håller någon i handen en längre stund eller sover i samma säng.

Djur kan också få skabb. Det är en annan sorts skabb som inte kan få fäste och föröka sig på en människa, men du kan få bett som ger tillfälliga besvär med utslag som kliar.

Hur märker jag att jag har skabb?

Det är vanligt att det börjar klia först 4-8 veckor efter att du blivit smittad. Ibland kan det klia så mycket att du river upp blödande sår. Du kan också få små rödaktiga knottror eller blåsor på huden.

Det kan klia var som helst på kroppen utom på huvudet. Skabbgångarna finns oftast på insidan av handlederna, mellan fingrarna, runt naveln och i underlivet.

Du kan ha skabb utan att märka det och du kan smitta andra redan under veckorna innan det har börjat klia.

Vad gör jag om jag tror att jag har skabb?

Gå till en vårdcentral för att undersöka dig om du tror att du har skabb. Den som undersöker dig för då in en tunn nål i en av gångarna som skabbdjuren har gjort och fångar upp ett av dem för att sen titta på det i mikroskop.

Hur blir jag av med skabb?

Om du har fått besked av en läkare att du har skabb ska du smörja in dig med ett receptfritt medel som finns att köpa på ett apotek. Det är viktigt att du läser bruksanvisningen som följer med förpackningen innan du använder medlet.

Du kan behöva göra om behandlingen efter en vecka. Blir du inte blir bra efter det ska du kontakta en läkare.

Alla som du haft nära kontakt med eller som du bor tillsammans med ska också behandlas samtidigt. Risken är stor för att de också kan ha fått skabb och kan smitta andra, även om de inte fått några besvär ännu.

Tvätta kläder, lakan och handdukar i maskin, minst 60 grader så att skabbdjuren dör. Det kan fortsätta klia upp till sex veckor efter behandlingen. Då kan du smörja in dig med en svag kortisonkräm eller -salva, som finns att köpa på apotek. Fråga din läkare om du behöver hjälp.

Mer på UMO

Könssjukdomar

Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner.

Fråga UMOVad kan de kliande utslagen runt könsorganet vara?

Jag har börjat få utslag runt könsorganet. Det kliar väldigt mycket, vilket resulterar i att jag är helt sönderriven och röd. Vad kan det vara?

Till toppen av sidan