Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

Skabb

Skabb är ett litet djur som gör gångar i hudens yttersta lager och lägger ägg där. Det är inte farligt att få skabb, men det kan vara jobbigt eftersom det ofta kliar mycket. Du blir av med skabb genom att smörja in dig med ett särskilt medel.

flicka som kliar på armen
Skabb kan klia mycket. Det finns ett receptfritt medel att köpa på apotek för att bli av med skabb. Du smörjer in dig med det enligt bruksanvisningen i förpackningen.

Hur överförs skabb?

Skabb sprids när du har nära kontakt, hud mot hud, med någon som har skabb. Det kan vara när du har sex men också när du smeker och kramar någon, sover i samma säng eller håller någon i handen en längre stund.

Djur kan också få en annan sorts skabb som inte kan stanna kvar och föröka sig på en människa. Men du kan få bett som ger tillfälliga besvär eller utslag som kliar.

Hur märker jag att jag har skabb?

Det vanligaste är att det kliar för att du har blivit överkänslig mot djuret. Det kan då börja klia 3-10 veckor efter att du har blivit smittad. Det kan speciellt klia på natten. Du kan även ha skabb utan att märka det och du kan smitta andra redan innan det har börjat klia på dig. Ibland kan det klia så mycket att du river upp sår. Du kan också få små knottror eller blåsor på huden.

Skabbdjurens gångar går ofta att se på insidan av handlederna, mellan fingrarna, runt naveln, på bröstvårtorna och på penisen. Men du kan ha skabb var som helst på kroppen.

Vad gör jag om jag tror att jag har skabb?

Gå till en vårdcentral eller en ungdomsmottagning om du tror att du har skabb. Den som undersöker dig för då in en tunn nål i en av gångarna som skabbdjuren har gjort. Hen fångar upp ett av skabbdjuren för att titta på det i mikroskop. Det gör inte ont då yttersta hudlagret består av döda hudceller och saknar känselkroppar.

Hur blir jag av med skabb?

Om du har fått besked av en läkare att du har skabb ska du smörja in dig med ett receptfritt medel som finns att köpa på ett apotek. Det är viktigt att du läser bruksanvisningen som följer med förpackningen innan du använder medlet. Du ska också tvätta kläder, lakan och handdukar i tvättmaskin, i minst 60 grader så att skabbdjuren dör. Skor, kläder och handskar som inte går att tvätta ska du vädra i 3-5 dygn.

Du ska göra om behandlingen efter en vecka. Kontakta en läkare om du tror att skabben inte är borta.

Alla som du har haft nära kontakt med eller som du bor tillsammans med ska också behandlas samtidigt. Risken är stor för att de också kan ha fått skabb och kan smitta vidare, även om dessa personer inte har fått några besvär ännu.

Det kan fortsätta klia i upp till sex veckor efter att själva skabbdjuren är borta. Då kan du smörja in dig med en kräm eller salva med kortison, som finns att köpa på apotek.

Mer på UMO

Könssjukdomar

Innehåll om könssjukdomar.

Frågor & svar

Vad kan de kliande utslagen runt könsorganet vara?

Jag har börjat få utslag runt könsorganet. Det kliar väldigt mycket, vilket resulterar i att jag är helt sönderriven och röd. Vad kan det vara?

Till toppen av sidan