Panik - lämna sidan!

Syfilis

Syfilis är en ovanlig könssjukdom som orsakas av bakterier. Den delas upp i tidig syfilis och sen syfilis. Det är inte alltid du får symtom men vid tidig syfilis kan du smitta andra. Om sjukdomen upptäcks går den att behandla.

En person som håller sig för huvudet och ser besvärad ut. Illustration.

Hur överförs syfilis?

Syfilis är en könssjukdom och orsakas av en bakterie. Den smittar framför allt genom att slemhinnorna i könsorganet, ändtarmen eller munnen kommer i kontakt med varandra. Syfilis smittar lättast om du redan har sår på kroppen. Det vanligaste sättet att få syfilisinfektionen är genom slidsamlag, analsamlag eller munsex.

Du får inte syfilis av att ta i hand, och inte heller om du till exempel använder samma toalett som någon som har syfilis.

Hur märker jag att jag har syfilis?

Vissa får symtom, andra inte. Syfilis delas upp i tidig syfilis och sen syfilis. Vid tidig syfilis kan infektionen överföras till andra. Det första symtomet vid tidig syfilis brukar vara att du får ett eller flera sår där du blivit smittad.

Såren gör oftast inte ont och brukar komma tre veckor efter att du smittats. Har du såret i underlivet kan lymfkörtlarna i ljumskarna svullna. Lymfkörtlar är små knölar som bland annat skyddar kroppen mot bakterier.

Om du inte får behandling syfilis kan infektionen sprida sig ut i blodet och efter några månader ge ett eller flera av de här symtomen:

  • utslag
  • feber
  • trötthet
  • ont i huvudet

Ibland har du inga symtom utan infektionen upptäcks i stället med hjälp av ett blodprov.

Efter ungefär två år har syfilis låg smittsamhet eller smittar inte alls. Det kallas för sen syfilis och ungefär en tredjedel har då kvar infektionen i kroppen, även om den inte smittar. Då kan du få symtom många år senare.

Hur skyddar jag mig mot syfilis?

För att skydda dig mot syfilis ska du använda kondom om du har slidsamlag och analsamlag. Kondom är också bra om du använder sexleksaker som en dildo.

Det är också bra att använda kondom om du har munsex med någon som har penis eller slicklapp om du har munsex med någon som har slida.

Du bör inte ha sex förrän du vet att du inte längre har syfilis. Om du vet att du har syfilis och har sex ska du berätta för din partner om det och använda skydd under hela samlaget.

Vad gör jag om jag tror att jag har syfilis?

Du bör gå och undersöka dig om du tror att du kan ha fått syfilis. I första hand är det bra att gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Du kan också gå till en hud- och könsmottagning. De mottagningarna kan heta olika saker beroende på var du bor.

Undersökningen görs med ett blodprov som kan tas tidigast efter en månad från det att du tror dig ha fått syfilis. När testet är gjort kan det ta allt från ett par dagar till över en vecka innan du får svar.

Om du kommer tidigare än en månad efter att du blivit smittad och du har ett sår, kan den som undersöker dig ta prov från det.

Mottagningen kontaktar dig om du har syfilis

Visar testet att du inte är smittad kommer mottagningen troligen inte att kontakta dig. Fråga gärna när du är där och gör testet.

Du blir alltid kontaktad av någon på mottagningen om testet visar att du har syfilis. Tillsammans bokar ni en tid för att träffas. Vid besöket pratar ni om könssjukdomen och vilken behandling du kommer få.

Smittspårning

Du måste följa smittskyddslagen om du vet eller tror att du har syfilis. Det innebär att du är tvungen att gå och testa dig om du tror att du kan ha syfilis. Och att du, om testet visar att du har det, måste berätta vem eller vilka du har haft sex med det senaste året.

Dessa personer kontaktas sedan av dig eller av mottagningen, för att också de personerna ska komma och testa sig. Anledningen är att det är viktigt att få tag på och behandla alla som kan ha fått syfilis, så att sjukdomen inte sprids vidare. De som blir kontaktade får aldrig reda på att det är du som uppgett deras namn. 

Hur blir jag av med syfilis?

Syfilis behandlas i de flesta fall med antibiotika genom sprutor som du får på sjukhus. Efter behandling får du gå på regelbundna blodprovskontroller.

Om du väntar barn och har syfilis

Du bör undersöka dig så fort som möjligt om du är gravid och misstänker att du kan ha syfilis, eftersom fostret också kan få syfilis. Du får samma behandling som andra som har syfilis.

Mer på UMO

Könssjukdomar

Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner.

ArtikelHitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

Ungdomsmottagningen

Här hittar du innehåll om ungdomsmottagningen.

ArtikelHud- och könsmottagning

På en hud- och könsmottagning kan du få hjälp med sånt som handlar om underlivet, könssjukdomar eller graviditet. Mottagningarna kan kallas för olika saker på olika ställen. De kan till exempel heta Sesam, Hud- och venereologmottagning, STI-mottagning eller STD-mottagning.

UMO-poddenReportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

Till toppen av sidan