Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

Syfilis

Syfilis är en ovanlig men allvarlig könssjukdom som orsakas av bakterier. Syfilis ger inte alltid symtom, och du kan överföra det till andra utan att själv ha symtom. Det bästa sättet att skydda sig mot syfilis är att använda kondom.

Kille står med armar i kors.
Det är viktigt att behandla syfilis så snart den upptäcks. Du behandlas då med antibiotika.

Hur överförs syfilis?

Syfilis sprids genom slidsamlaganalsamlag eller munsex. Du kan inte få syfilis av att ta i hand eller använda samma toalett som någon som har syfilis.

Syfilis överförs framför allt genom att slemhinnorna i könsorganet, ändtarmen eller munnen kommer i kontakt med varandra. Risken att överföra syfilis är större om du eller den du har sex med har sår som beror på syfilis och om infektionen är nyare än ett år.

Du kan överföra syfilis till andra utan att du själv har symtom.

Syfilis brukar delas upp i tidig syfilis och sen syfilis. Uppdelningen beror på hur länge du har haft bakterierna. Första året räknas som tidig syfilis. Sen syfilis överförs inte genom sexuell kontakt längre. Då kan syfilis istället överföras genom blodet.

Hur märker jag att jag har syfilis?

Det kan vara svårt att upptäcka en syfilisinfektion. Vissa får symtom efter några veckor, andra får symtom långt senare och en del får inga symtom alls. 

De tidiga symtomen brukar vara sår i underlivet, vid analöppningen eller i munnen några veckor efter smittotillfället. Såret brukar inte klia eller ömma och försvinner efter några veckor. Lymfkörtlarna i ljumskarna kan bli svullna om såret sitter i underlivet. Lymfkörtlarna känns som små knölar och skyddar bland annat kroppen mot bakterier.

Infektionen kan sprida sig till blodet om du inte får behandling. Då kan du få ett eller flera av de här symtomen:

  • utslag
  • feber
  • trötthet
  • ont i huvudet.

Syfilis kan också upptäckas genom att du tar ett blodprov. Det kan du göra tidigast en månad efter att du blivit smittad.

Syfilis som inte upptäcks kan finnas kvar i kroppen och leda till allvarliga symtom från hjärtat och nervsystemet efter flera år. Ibland kan det dröja så länge som 10-20 år efter att du fick syfilis. 

Vad gör jag om jag tror att jag har syfilis?

Du bör gå och undersöka dig om du har utsatts för smitta med syfilis. I första hand är det bra att gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Du kan också gå till en hud- och könsmottagning. De mottagningarna kan heta olika saker beroende på var du bor. Du betalar inget för att testa dig för syfilis.

Om du har sår vid undersökningstillfället kan den som undersöker dig ta ett prov från såret.

Ett säkert blodprov kan tas tidigast en månad efter att du tror att syfilis har överförts till dig. När testet är gjort kan det ta allt från ett par dagar till över en vecka innan du får svar.

Mottagningen kontaktar dig om du har syfilis

Om testet visar att du har syfilis blir du alltid kontaktad av någon på mottagningen. Tillsammans bokar ni en tid för att träffas. Vid besöket pratar ni om könssjukdomen och vilken behandling du kommer att få.

Visar testet att du inte har syfilis kommer mottagningen troligen inte kontakta dig, det är olika från mottagning till mottagning. Fråga gärna hur de brukar göra när du är där och gör testet.

Hur blir jag av med syfilis?

Syfilis behandlas i första hand med antibiotika genom sprutor som du får på mottagningen. Du betalar inget för behandlingen. Efter behandling får du gå på regelbundna blodprovskontroller under ett års tid.

Hur skyddar jag mig mot syfilis?

För att skydda dig mot syfilis ska du använda kondom eller femidom om du har slidsamlag eller analsamlag. Kondom är också bra om du använder sexleksaker. Tvätta även sexleksakerna efter att de har använts.

Det är också bra att använda kondom om du har munsex med någon som har penis, eller slicklapp om du har munsex med någon som har slida.

Du som har syfilis bör inte ha sex förrän du vet att du inte längre har syfilis. Om du vet att du har syfilis och ändå har sex har du en skyldighet enligt svensk lag att berätta för din sexpartner om det och att använda skydd.

Smittspårning görs för att syfilis inte ska spridas vidare 

För att försöka förhindra att vissa typer av sjukdomar sprids finns en särskild lag, smittskyddslagen.

Du måste följa lagen om du vet eller tror att du har syfilis. Det innebär att du ska testa dig om du tror att du kan ha smittats med syfilis. En så kallad smittspårning görs om det skulle visa sig att du har syfilis. Den gör du tillsammans med en barnmorska, läkare eller kurator. Då måste du berätta vem du har haft sex med, vanligen under de senaste 12 månaderna.

Dessa personer kontaktas sen av dig eller av mottagningen, för att också de personerna ska kunna testa sig. Anledningen är att det är viktigt att få tag på och behandla alla som kan ha fått syfilis, så att sjukdomen inte sprids vidare. De som blir kontaktade av mottagningen får aldrig reda på att det är du som har uppgett deras namn. 

Vad gör jag om jag är gravid och har syfilis?

Om du är gravid och misstänker att du kan ha syfilis bör du söka vård så fort som möjligt, eftersom fostret också kan få syfilis. Det är viktigt att du får behandling, eftersom syfilis kan vara farligt för barnet. Du får samma behandling som andra som har syfilis.

Mer på UMO

Könssjukdomar

Innehåll om könssjukdomar.

Artikel

Hitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

Ungdomsmottagningen

Innehåll om ungdomsmottagningen.

Artikel

Hud- och könsmottagning

På en hud- och könsmottagning kan du få hjälp med sånt som handlar om underlivet, könssjukdomar eller graviditet. Mottagningarna kan kallas för olika saker på olika ställen. De kan till exempel heta Sesam, Hud- och venereologmottagning, STI-mottagning eller STD-mottagning.

UMO-podden

Reportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

Till toppen av sidan