Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

Att leva med hiv

Det kan kännas jobbigt att få veta att man har hiv eftersom det inte går att bota. Men de flesta blir lugnare när de får veta hur bra mediciner det finns nuförtiden.

Så länge du tar medicin mot hiv kan du kan du göra sånt som du tycker är viktigt eller kul. Då finns det inget som hindrar dig från att till exempel plugga, jobba, resa, ha sex eller skaffa familj.

Mediciner gör att du kan leva som vanligt

I dag påverkas inte livet så mycket för dig som lever med hiv. Den stora skillnaden är att du behöver ta medicin resten av livet. Det här är vad medicinerna är till för:

 • Du ska slippa bli allvarligt sjuk av hiv och få aids. Läs mer om hiv och aids på 1177.se.
 • Du ska slippa föra över hiv till andra, till exempel när ni har sex.

Så länge du tar medicin mot hiv kan du göra sånt som du tycker är viktigt eller kul. Då finns det inget som hindrar dig från att till exempel plugga, jobba, resa, ha sex eller skaffa familj.

Kan jag ha sex med andra om jag lever med hiv?

Du kan ha sex med andra personer om du lever med hiv. Men du behöver tänka lite olika beroende på om din behandling är välinställd eller inte:

 • Du som har välinställd behandling
  Du kan ha sex med andra personer utan att använda skydd. Och du behöver inte berätta att du lever med hiv om du inte vill.
 • Du som inte har välinställd behandling
  Du måste använda kondom och berätta att du lever med hiv om din behandling inte är välinställd. Det står i smittskyddslagen och kallas informationsplikt.

Vi skulle just ha sex när jag berättade att jag har hiv

Man behöver inte berätta att man lever med hiv för den man har sex med, om man har en välinställd behandling. Men Alexandra ville ändå att hennes sexpartner skulle veta. Här berättar hon vad hon sa och hur han reagerade.

Här kan du lyssna på fler klipp från UMO-podden: Hur är det att leva med hiv?  

Kan jag skaffa barn om jag har hiv?

Det går jättebra att bli förälder om du har hiv. Men du måste berätta för vården att du lever med hiv om du blir gravid. Det är viktigt att du får stöd och behandling så tidigt som möjligt under graviditeteten.

Risken att barnet får hiv under graviditet eller förlossning är väldigt liten om du har välinställd behandling. Men du ska inte amma ditt barn om du har hiv.

Vad gäller enligt smittskyddslagen?

Hiv ingår i smittskyddslagen. Det innebär att du har rätt att få vård och behandling för hiv utan att betala. Du ska också få stöd om du mår dåligt eller om livet blir jobbigt för att du har hiv.

Lagen innebär även att du måste följa vissa regler. Här är några exempel:

 • Du behöver ha kontakt med vården några gånger om året så att du får veta om du har välinställd behandling eller inte.
 • Du måste berätta för vården vem eller vilka du har haft sex med när du får veta att du har hiv. De personerna får inte veta att det är du som har sagt deras namn.
 • Du måste berätta för personer du ska ha sex med att du har hiv om du inte har välinställd behandling. Och då måste ni också använda kondom om ni har samlag eller munsex med penis.
 • Du kan vara tvungen att berätta för vårdpersonal att du har hiv. Det beror på vad du ska få hjälp med av vården och om du har välinställd behandling eller inte.

Fråga mottagningen där du får din behandling om du vill veta mer om de här reglerna eller annat som du ska tänka på.

Kan jag få stöd om jag har hiv?

Du som just har fått veta att du har hiv kan till exempel känna dig chockad, arg, tom eller ledsen. Att du reagerar så beror nog på att du inte vet hur bra medicinerna mot hiv funkar nuförtiden. De flesta blir lugnare när de har hunnit vänja sig och har fått mer information.

Du kommer att få din behandling på en mottagning som jobbar med hiv. Där kan de mycket och är vana att träffa personer med hiv.

Här är några förslag på hur du kan få stöd:

Fråga personalen på mottagningen om allt du undrar över

Be att ni bokar in en tid om du vill prata i lugn och ro. Vill du ha sällskap eller hjälp att komma ihåg det du får veta? Ta med dig någon du känner och litar på.

Prata med någon om dina tankar och känslor

Du kan få stöd och hjälp av en kurator eller psykolog på mottagningen. Det gäller både om du nyss har fått hiv och om du har levt länge med hiv.

Kontakta en förening eller stödgrupp för personer med hiv

Då kan du få tips och stöd av personer med egna erfarenhet av hiv. Till exempel finns Noaks ark. Du kan också be din mottagning om tips på såna grupper eller söka på nätet.

Berätta hur du har det för personer som du känner och litar på

De kan vara ett viktigt stöd även om de inte kan så mycket om hiv.

Om du blir dåligt behandlad för att du har hiv

Tycker du att andra personer beter sig konstigt eller dåligt mot dig för att du har hiv? De kanske inte vet hur bra medicinerna funkar och är rädda för att själva få hiv. Men det är aldrig okej om andra personer behandlar dig dåligt för att du har hiv. Och du ska inte behöva hantera sånt själv.

Här är några förslag på vad du kan göra:

 • Prata med någon du litar på och berätta vad som har hänt. Det kan till exempel vara någon du känner eller din sjuksköterska, läkare eller kurator på mottagningen där du får din behandling.  Du kan också prata med någon som jobbar på en ungdomsmottagning eller elevhälsan.
 • Kontakta en stödförening för personer som lever med hiv, till exempel Noaks ark.  Här hittar du andra ställen som ger anonymt stöd på telefon, chatt och mejl.
 • Berätta för dina föräldrar, någon som jobbar i skolan eller en annan vuxen du litar på om du blir mobbad. Du kan prata med någon på studenthälsan om du pluggar på högskola.
 • Berätta för någon som är ansvarig om du blir diskriminerad. Det är lite olika vem som ska hjälpa dig beroende på var det händer. I diskrimineringslagen räknas hiv som en funktionsnedsättning.
 • Anmäl våld och hot till polisen. Ta hjälp av någon du litar på om det känns jobbigt att göra en polisanmälan själv.

Aktuella artiklar

Frågor och svar

Var kan jag få gratis kondomer?

Jag tycker att kondomer är rätt dyra. Finns det ställen som ger bort kondomer gratis? Till exempel nåt ställe på nätet där man kan beställa?

Frågor och svar

Är strypsex farligt?

Jag och min pojkvän har testat strypsex och jag undrar om det kan vara farligt? Har ni tips på hur man kan göra det på ett säkert sätt?

Frågor och svar

Jag får inte onanera eller ha sex för mamma

Min mamma har sagt att jag som tjej inte får ha sex innan jag gifter mig. Hon har också sagt att jag inte får onanera. Har föräldrar rätt att bestämma om det här?

Frågor och svar

Jag är orolig för att få hiv

Hur smittar det och hur kan jag veta om jag har fått hiv?

Frågor och svar

Hur träffar jag någon att ha sex med?

Alla andra verkar ha sex. Jag har aldrig träffat någon som vill.

Frågor och svar

Kan spiralen skava på penisen vid samlag?

Min kille tycker att det sticks på hans penis när vi har samlag. Det började efter att jag satte in en spiral. Kan det vara spiralens fel?

Frågor och svar

Måste man vara 15 år för att ha sex?

Var det förbjudet om jag hade sex innan jag var 15 år?

Frågor och svar

Jag betalade för sex, och nu känns det inte bra

Det var skönt men det känns inte bra efteråt. Nu tänker jag på om jag kan ha fått nån könssjukdom?

Frågor och svar

Hur går smittspårning till?

Jag är så rädd för att fått klamydia eller hiv. Men om jag testar mig, vad händer om det visar att jag har en sjukdom? Berättar de för alla jag har haft sex med, och att det var jag som sa vilka de var?

Frågor och svar

Ringer ungdomsmottagningen och frågar vilka man haft sex med?

Det var en från ungdomsmottagningen som ringde och sa att jag skulle berätta vilka jag har haft sex med. Jag gjorde det men efteråt kändes det konstigt.

Till toppen av sidan