Panik - lämna sidan!

Kondylom

Kondylom är en sexuellt överförd infektion som kan ge vårtor i underlivet. Det är en väldigt vanlig infektion som lätt smittar vid sex. Vårtorna kan klia och svida, men är inte farliga och de försvinner oftast av sig själv. Det finns behandling som du kan få om vårtorna inte försvinner av sig själv.

En person som blundar och ser ledsen ut. Illustration.

Hur överförs kondylom?

Kondylom överförs när du har sex. Inte bara när du har samlag, utan också om du har smeksex och kommer i kontakt med vårtorna. Det kan även överföras vid munsex, men det är ovanligt.

Kondylom kan finnas utan synliga vårtor. Därför kan kondylom smitta utan att du vet om det. Viruset smittar även om du inte har några symtom på kondylom.

Du kan få vårtor långt efter att du fick viruset, i vissa fall flera år senare.

Hur märker jag att jag har kondylom?

De flesta som får kondylom märker inte att de har det. Det kan bero på att vårtorna är små och sitter på ställen där de inte syns och att de inte känner några andra symtom.

Vårtorna kan sitta på olika ställen i underlivet. I slidöppningen eller på de inre blygdläpparna, i urinrörsmynningen, runt klitoris eller på livmodertappen. På penisen kan de sitta på ollonet, på ollonets kant, på förhudens insida, i urinrörsmynningen och på penisskaftet. Vårtorna kan också sitta runt analöppningen eller på andra ställen i underlivet där du har hår.

Vårtorna kan se olika ut, men oftast är de

  • flikiga eller runda och lätt upphöjda
  • rosa, lilatonade eller hudfärgade.

Du kan få många eller bara en eller några få. Vårtorna är inte farliga.

Om det tar lång tid innan du får vårtor, kan du tro att den du är ihop med har haft sex med någon annan. Eller så kanske den du är ihop med tror att du har haft det. Men så behöver det alltså inte vara.

Du kan också uppleva ett eller flera av de här symtomen:

  • Du kan känna klåda eller sveda
  • Du får små blödningar från vårtorna
  • Du kan känna obehag om du har samlag

Hur blir jag av med kondylom?

Hos de flesta försvinner vårtorna av sig själva efter ett tag och du behöver inte någon särskild behandling. Men det är alltid bra att gå till en ungdomsmottagninghud- och könsmottagning eller vårdcentral och undersöka dig om du undrar eller har besvär.

Kondylomvårtorna kan behandlas med läkemedel som du smörjer eller penslar på vårtorna. Läkemedlet är receptbelagt och måste skrivas ut av en läkare. Vårtorna försvinner inom en månad om du använder läkemedlet rätt.

Andra sätt att behandla vårtorna är att en läkare tar bort dem. De kan till exempel frysas bort.

Vårtorna kan komma tillbaka även om du har behandlat dem. Det beror på att viruset finns kvar i kroppen även om vårtorna är borta. Men för de flesta tar kroppens eget immunförsvar hand om viruset, så att det så småningom försvinner.

Hur skyddar jag mig mot kondylom?

Det är svårt att skydda sig helt mot kondylom eftersom vårtorna kan sitta på många olika ställen i underlivet.

Det bästa sättet att skydda dig på om du har samlag är att använda kondom även om det inte skyddar till hundra procent. Vårtorna kan nämligen sitta på andra ställen än där kondomen sitter, till exempel på pungen.

Vaccination mot HPV-virus gör att risken för att få kondylom minskar. 

Mer på UMO

Könssjukdomar

Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner.

ArtikelHitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

ArtikelGynekologisk cellprovtagning

Gynekologisk cellprovtagning är ett prov som tas från livmodertappen för att upptäcka tidiga tecken på sjukdomen livmoderhalscancer. Det brukar också kallas för cellprov. Du som är över 23 år erbjuds att göra cellprov regelbundet.

Till toppen av sidan