Kondylom
Kondylom är en av de vanligaste könssjukdomarna. Den är helt ofarlig men kan ge vårtor som kan klia och svida. Vårtorna försvinner oftast av sig själv men om det behövs kan du få behandling.

Vad är kondylom?
Kondylom är en infektion som beror på ett virus som kallas HPV, som står för humant papillomvirus.
Det är vanligt att ha eller att ha haft kondylom utan att veta om det. Många får inga vårtor eller andra besvär, och infektionen kan gå över utan att man märker något. Det kan också ta några månader eller mer från att man får viruset tills att man får vårtor.
Det finns många sorters HPV. De sorter som orsakar kondylom är oftast en annan HPV-sort än de som kan ge cellförändringar. Så du behöver inte lämna något extra cellprov bara för att du har eller har haft kondylom.
Hur smittar kondylom?
Kondylom överförs ganska lätt genom samlag eller smeksex. Kondylom kan också överföras genom oralsex, men det är ovanligt.
Hur skyddar jag mig mot kondylom?
Kondom och femidom ger ett bra skydd när du har sex. Men de skyddar inte helt, eftersom viruset kan finnas på ställen som de inte täcker. Till exempel på pungen eller runt analöppningen.
Det finns vaccin mot kondylom. Vissa av de HPV-vaccin som elevhälsan erbjuder alla elever i årskurs fem skyddar mot kondylom. Du som inte har blivit vaccinerad i skolan kan göra det senare. Läs mer här: Vaccination mot HPV - 1177.se.
Hur märks kondylom?
Det kan vara svårt att veta om du har kondylom eftersom du kanske inte får vårtor eller andra besvär.
Om du får vårtor sitter de oftast i eller runt snippan, penisen, pungen eller analöppningen. De kan också finnas i munnen och halsen, men det är ovanligt.
Det kan svida när du har sex eller kissar. Vårtorna kan också klia, svida eller blöda men ofta känns de inte.
Du kan få många vårtor eller bara några stycken. Vårtorna kan ha samma färg som din hud, vara rosa, vitaktiga, röda eller bruna. De kan se olika ut, men här kan du se ett exempel på hur vårtorna kan se ut: Symtom kondylom, 1177.se.
Hur behandlas kondylom?
För de flesta försvinner vårtorna av sig själva inom något år och behöver ingen behandling. Men om du har besvär av dem eller undrar något om kondylom kan du kontakta en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral.
Själva virusinfektionen behandlas inte. Men du kan få ett medel som du smörjer eller penslar på vårtorna för att de ska försvinna. En läkare kan också frysa, bränna eller skära bort vårtorna.
De flesta blir av med vårtorna någon månad efter behandlingen. Men ibland kan det behövas flera behandlingar innan vårtorna försvinner. Om vårtorna kommer tillbaka kan man få behandling igen. Läs mer: Behandling av kondylom, 1177.se.