Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

HPV

HPV är ett mycket vanligt virus. Det finns fler än tvåhundra olika typer av HPV. Vissa sorter kan göra att du får vårtor på händerna, fötterna eller i underlivet. Några få sorter kan leda till cellförändringar på livmodertappen som kan behöva tas bort. Det finns vaccin mot vissa sorter av HPV.

Tjej tittar rakt fram
Några få HPV-typer kan ge cellförändringar på livmodertappen. Det är därför viktigt att du går på dina cellprovskontroller.

HPV märks oftast inte

Nästan alla får någon typ av HPV under livet. De flesta HPV-typerna är inte farliga och viruset försvinner ofta av sig själv. HPV står för humant papillomvirus.

De flesta som får HPV märker ingenting. Men vissa typer av HPV kan göra att du får vårtor på händerna och fötterna. En annan typ kan ge vårtor i underlivet, det brukar kallas för kondylom. Vårtorna är inte farliga. De försvinner nästan alltid av sig själv. Men det kan ta ganska lång tid, några månader eller ibland år.

Några få HPV-typer kan ge cellförändringar på livmodertappen, som är den nedersta delen av livmoderhalsen.

Cellförändringar på livmodertappen syns inte och känns inte, och de kan gå över av sig själv. Risken att få cellförändringar är mindre om du låter bli att röka. 

Könet visas hur det ser ut inuti kroppen med äggledare, äggstock, livmoder, livmoderhals, livmodertapp och slida. Illustration.

HPV och cellförändringar kan leda till cancer

Ibland kan cellförändringar leda till cancer i livmoderhalsen. Därför får du som är 23 år och äldre en kallelse till gynekologisk cellprovtagning vart tredje år.

De flesta cellförändringar är inte cancer, och de flesta som får livmoderhalscancer blir friska om de får behandling. Du kan läsa mer om cellförändringar i livmoderhalsen på 1177.se

HPV kan även orsaka några ovanliga former av cancer, till exempel cancer i ändtarmsöppningen, i halsen eller i penisen.

HPV kan spridas genom sex

HPV kan spridas mellan personer om hud eller slemhinnor rör vid varandra. Därför kan HPV överföras vid alla typer av sex.

Kondom är bästa skyddet mot HPV när du har samlag eller munsex. Det skyddar inte till hundra procent, eftersom viruset kan finnas på ställen som kondomen inte skyddar. Men det är mycket bättre än inget skydd alls.

HPV-vaccin minskar risken för cellförändringar och cancer

Det finns vaccin som ger skydd mot de HPV-typer som oftast orsakar cellförändringar och livmoderhalscancer. Det ger också ett visst skydd mot några ovanliga cancerformer.

Vaccinet ger bäst effekt om du får det innan du har haft sex med någon annan. Men det är bra om du vaccinerar dig även om du har haft sex. Om du skulle ha blivit smittad av en typ av HPV får du ändå skydd mot de andra typerna som vaccinet skyddar mot.

Fråga en barnmorska på en ungdomsmottagning eller en gynekolog vad som gäller för dig om du har haft cellförändringar och fått behandling eller om du har fått besked om att du har HPV. 

Alla barn erbjuds vaccin mot HPV genom det så kallade allmänna vaccinationsprogrammet. Oftast får du det när du går i femman.  

Vaccinet som ges i skolan skyddar också mot kondylom.

Du får vaccinet vid två eller tre tillfällen

Du får sprutor med vaccin vid två eller tre tillfällen. Oftast får du  sprutan på utsidan av överarmen.

Du som är under 14 år vaccineras vid två tillfällen. Det ska gå minst sex månader mellan första och andra sprutan, men inte längre än ett år.

Du som är över 14 år vaccineras vid tre tillfällen. Du får den andra sprutan en månad efter den första. Den tredje sprutan får du sex månader efter den första.

Vad kostar det att vaccinera mig?

Vaccinet som du får i femman i elevhälsan är gratis, både för tjejer och killar.

Som tjej kan du vaccinera dig utan att betala tills du är 19 år i de flesta delar av landet. Du som är kille får betala för vaccinet om du inte får det gratis i elevhälsan.

Var kan jag få hjälp med HPV?

Du kan kontakta elevhälsan en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du är orolig för cellförändringar eller om du vill vaccinera dig.

Du kan också kontakta de ställena om du har kondylom eller andra vårtor som inte går bort. Du kan få en medicin som du stryker på vårtorna som gör att de försvinner. En läkare kan också skära, frysa eller bränna bort dem.

Det är ganska vanligt att vårtor kommer tillbaka igen. Det beror på att viruset finns kvar i kroppen. Efter ett tag tar kroppens eget immunsystem oftast hand om viruset så att det försvinner.

Cellförändringar kan läka av sig själv eller behöva opereras bort

Du blir kallad till en ny kontroll, om du har lämnat cellprov och det visar att du har cellförändringar. Då undersöks du och det tas ett nytt prov för att se om förändringarna har läkt av sig själv. Om det visar att du har något som kan bli cancer, görs en liten operation där en liten bit av livmodertappen tas bort. Under operationen får du bedövning eller blir sövd. Du ska inte ha sex under de första veckorna efter operationen, när operationssåret läker. Operationen gör det inte svårare att ha sex eller att bli gravid i framtiden. 

Mer på UMO

Könssjukdomar

Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner.

ArtikelKondylom

Kondylom är en sexuellt överförbar virusinfektion. Kondylom är vanligt och överförs lätt vid sex. Kondylom ger vårtor som kan klia och svida, men de är inte farliga och de försvinner ofta av sig själv. Det finns behandling som du kan få om vårtorna inte försvinner av sig själv.

ArtikelGynekologisk cellprovtagning

Gynekologisk cellprovtagning är ett prov som tas från livmodertappen för att upptäcka tidiga tecken på sjukdomen livmoderhalscancer. Det brukar också kallas för cellprov. Du som är över 23 år erbjuds att göra cellprov regelbundet.

Frågor & svarKan man vaccinera sig mot HPV även om man haft sex?

Jag har haft sex. Får jag ändå vaccinera mig?

Frågor & svarKan jag smitta någon med HPV?

Jag har mycket ångest för att jag skulle kunna smitta andra tjejer som jag har sex med, kan jag det? Är det farligt för min egen del?

Till toppen av sidan