HPV

HPV (humant papillomvirus) är ett mycket vanligt virus som finns i fler än hundra olika varianter. Av vissa sorter kan du få vårtor på händer, fötter eller i underlivet.

De flesta typer av HPV är ofarliga, men av några kan du få cellförändringar som ibland kan ge livmoderhalscancer.

Oftast märker du inte att du har HPV

De allra flesta som får HPV märker ingenting. Om du får vårtor på händer och fötter kan det var en variant av HPV. Några kan få vårtor i underlivet, kondylom. Vårtorna är ofarliga och du får oftast inga besvär. De försvinner nästan alltid av sig själv, men det kan ta tid.

Några HPV-typer kan ge så kallade cellförändringar på livmodertappen. De syns eller känns inte och kan läka av sig själv. Men ibland kan de leda till livmoderhalscancer och därför kallas du som är 23 år och äldre till gynekologisk cellprovtagning vart tredje år. Livmoderhalscancer har blivit ovanligare efter att fler har börjat lämna cellprov. 

Hur smittar HPV?

HPV sprids från person till person genom kontakt mellan hud eller slemhinnor. Det kan smitta vid alla typer av sex. HPV är vanligt och nästan alla får någon gång i livet någon variant av viruset. Du kan ha HPV utan att veta om det, eftersom det inte alltid syns. 

Hur behandlas HPV?

HPV-infektioner läker oftast av sig själv. Men om du har könssjukdomen kondylom eller andra vårtor som inte försvinner, kan du kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral. Du kan då få hjälp av en medicin som du stryker på vårtorna. Andra sätt att behandla vårtorna är att en läkare skär, fryser eller bränner bort dem. Dessa typer av HPV-viruset kan du inte få cancer av.

Det är ganska vanligt att vårtorna kommer tillbaka även om du har fått behandling. Det beror på att viruset finns kvar i kroppen även efter att vårtorna har försvunnit. Efter ett tag tar kroppens eget immunsystem hand om viruset så att det försvinner.

Om du har gjort en cellprovtagning och får svaret att du har cellförändringar, blir du kallad till en ny kontroll efter ett tag. Då kan förändringarna ha läkt av sig själv. Om ett nytt prov visar att du har något som kan bli cancer, görs en liten operation där en liten bit av livmodertappen tas bort. Under operationen får du bedövning eller blir sövd. Du får inte ha sex under de första veckorna efter operationen eftersom operationssåret behöver läka ifred. Operationen gör det inte svårare att ha sex eller att bli gravid i framtiden. 

Hur kan jag skydda mig mot HPV?

Om du har samlag eller munsex är kondom det bästa skyddet mot HPV. Det skyddar inte till hundra procent, eftersom viruset kan sitta på andra ställen än där skyddet sitter. Men det är mycket bättre än inget skydd alls.

Risken för cellförändringar på livmodertappen är mindre om du låter bli att röka

Könet visas hur det ser ut inuti kroppen med äggledare, äggstock, livmoder, livmoderhals, livmodertapp och slida. Illustration.
Könet visas hur det ser ut inuti kroppen med äggledare, äggstock, livmoder, livmoderhals, livmodertapp och slida. Illustration.

HPV-vaccin

Det finns vaccin som skyddar mot de två vanligaste typerna av HPV, som orsakar de flesta fallen av livmoderhalscancer. Det vaccinet som ges i skolorna i Sverige ger också skydd mot könssjukdomen kondylom.

Vaccinationen innebär att du får du en spruta vid två eller tre olika tillfällen. För att vaccinet ska ha bäst effekt ska du vaccinera dig innan du har haft sex med någon annan. Men även om du redan har haft sex är det ändå bra om du vaccinerar dig. Om du skulle ha blivit smittad av en virustyp får du ändå skydd mot de andra typerna som vaccinet skyddar mot.

Tjejer under 13 år vaccineras kostnadsfritt hos elevhälsan, oftast i femman. Då ges vaccinet vid två tillfällen. Andra sprutan tar du minst 6 månader efter den första, men mellanrummet får som längst vara ett år.

Om du är äldre än 13 år får du tre doser. Du tar då andra dosen en månad efter den första och den tredje får du 6 månader efter den första. Du får oftast sprutan på utsidan av överarmen. Om du har påbörjat vaccinering med ett vaccin ska du fortsätta med samma sort.

Som tjej kan du vaccinera dig kostnadsfritt tills du är 19 år i de flesta delar av landet. På vissa platser kan det vara kostnadsfritt till och med att du fyller 26.

Även om du är vaccinerad mot HPV är det bra att gå på de cellprovskontroller som du blir kallad till.

Som kille kan du vaccinera dig mot HPV, för att få skydd mot kondylom och visst skydd mot några ovanliga cancerformer. Från och med augusti 2020 ingår det i det så kallade allmänna vaccinationsprogrammet. Då är vaccinet gratis för dig som är född 2009 eller senare. Du får vaccinet hos elevhälsan när du går i femman. Om du är född innan 2009 så du får betala för vaccinet själv.

När ska jag söka hjälp?

Om du har besvär av kondylom eller om du vill vaccinera dig mot HPV, kan du kontakta en ungdomsmottagning, en vårdcentral eller elevhälsan.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan