Fråga

Kan man få hiv av någon som aldrig haft sex?

Fråga

Jag är en kille på 15 år som har en fråga. Jag tänkte bara kolla om man kan få hiv om man bara har haft sex med en person och den inte heller har haft sex med någon annan?

Svar

För att ge dig ett helt korrekt svar så behöver jag gå in på en del detaljer innan jag kan svara på din egentliga fråga.

Till att du börja med så går det inte att få hiv av någon som inte redan har hiv. Använder man skydd som kondom vid sex, skyddar det mot hiv om man har sex med någon som har hiv.

Nästan alla vuxna som har hiv idag har fått det genom att ha sex. Det sker som sagt genom att ha sex med någon som redan hade hiv.

Men om vi pratar om ungdomar som har hiv så har nästan alla fötts med det. Då har mamman haft hiv och viruset har överförts under graviditeten, vid förlossningen eller vid amning.

Men att ha hiv som ung är extremt ovanligt i Sverige. I hela landet finns det färre än 150 personer som är under 18 år och har hiv. Och i Sverige finns det över 700 000 personer som är 12-18 år gamla. Det är alltså otroligt få ungdomar som har hiv.

Så för att svara på din fråga. Ja, rent teoretiskt skulle det kunna vara möjligt att få hiv genom att ha sex med någon som aldrig haft sex. Eftersom en person kan vara född med det.

Men i praktiken skulle jag säga att risken att få hiv av en annan ung person är extremt liten, och det är ingenting som du ska oroa dig för.

Med vänliga hälsningar

Johan Nilsson, sjuksköterska

Till toppen av sidan