Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kan man få hiv av någon som aldrig haft sex?

Fråga

Jag är en kille på 15 år som har en fråga. Jag tänkte bara kolla om man kan få hiv om man bara har haft sex med en person och den inte heller har haft sex med någon annan?

Svar

Ja, man skulle kunna få hiv genom att ha sex med någon som aldrig har haft sex. Det beror på att man kan ha fått hiv på andra sätt än genom sex.

Man kan vara född med hiv. Då har mamman haft hiv och viruset har överförts under graviditeten, förlossningen eller amningen.

Hiv kan också överföras genom blod, till exempel om man har delat sprutor med andra för att spruta in narkotika i blodet.

Det kan vara bra att veta att färre än 130 personer i Sverige under 18 år lever med hiv. Och det finns över 700 000 personer mellan 12–18 år i Sverige. Så det är väldigt ovanligt att unga i Sverige lever med hiv.

Nästan alla under 18 år som lever med hiv i Sverige har fötts med det. Nästan alla vuxna har däremot fått det genom att ha oskyddat sex.

Det finns ingen risk att du får hiv genom att ha sex med någon som lever med hiv om personen tar sin medicin mot hiv som hen ska.

Om du använder kondom när du har sex har du ett bra skydd mot hiv och olika könssjukdomar.

Med vänliga hälsningar
Pernilla Albinsson, sjuksköterska

Mer på UMO

Artikel

Att testa sig för könssjukdomar

Du bör testa dig om du har haft oskyddat sex. Hur det går till beror på vilken könssjukdom du testar dig för.

UMO-podden

Hur är det att leva med hiv?

51. "Jag tänkte att jag kanske hade klamydia eller nåt, inte att jag hade hiv."

Till toppen av sidan