Panik - lämna sidan!
Fråga

Kan man få hiv av någon som aldrig haft sex?

Fråga

Jag är en kille på 15 år som har en fråga. Jag tänkte bara kolla om man kan få hiv om man bara har haft sex med en person och den inte heller har haft sex med någon annan?

Svar

Ja, man skulle kunna få hiv genom att ha sex med någon som aldrig haft sex. Det beror på att man kan ha fått hiv på andra sätt än genom sex.

Man kan vara född med hiv. Då har mamman haft hiv och viruset har överförts under graviditeten, vid förlossningen eller vid amning.

Hiv kan också överföras genom blod, till exempel om man har delat sprutor med andra för att spruta in narkotika i blodet.

Det kan vara bra att veta att det finns färre än 130 personer i hela landet som är under 18 år och har hiv. Och det finns över 700 000 personer mellan 12–18 år i Sverige. Så det är väldigt ovanligt att unga i Sverige har hiv.

Nästan alla unga som har hiv i Sverige har fötts med det. Nästan alla vuxna har däremot fått det genom att ha oskyddat sex.

Det går inte att få hiv av någon som inte redan har hiv.

Det går inte heller att få hiv av någon som har hiv och tar så kallade bromsmediciner. Bromsmediciner är läkemedel som minskar antalet hiv-virus i kroppen och gör att man inte kan överföra hiv till någon annan, till exempel genom sex. I Sverige får alla med hiv bromsmediciner.

Använder du skydd som kondom vid sex, skyddar det mot hiv och andra könssjukdomar.

Med vänliga hälsningar
Pernilla Albinsson, sjuksköterska

Till toppen av sidan