Panik - lämna sidan!
Kondomer och andra skydd mot könssjukdomar

Säkrare sex

Säkrare sex betyder att du har sex på ett sätt där risken för att överföra könssjukdomar eller för att någon ska bli gravid är liten. Du kan göra sexet säkrare på flera olika sätt. Säkrare sex kan kännas både tryggare och roligare.

Två personer som ligger i en säng. Den ena håller en kondom i handen. Illustration.
Det finns olika sätt som du kan ha säkrare sex på, till exempel genom att använda kondom.

Könssjukdomar överförs inte genom att ta varandra i hand, kramas, kyssas, dricka ur samma glas, äta från samma tallrik eller gå på samma toalett.

Ingen risk

Det finns ingen risk för att överföra könssjukdomar när du gör något av det här:

 • Du har sex med sexleksaker som du inte delar med någon annan. Eller att du byter kondom eller tvättar sexleksaken om andra personer har använt den.
 • Du onanerar ensam eller tillsammans med andra, om du bara rör ditt eget kön och utan att kroppsvätska från en person kommer på någon annans kön.

Låg risk

Risken för könssjukdomar är lägre när du har sex på något av de här sätten:

 • Slidsamlag med kondom eller femidom, där kondomen eller femidomen används under hela samlaget.
 • Analsamlag med kondom eller femidom, där kondomen eller femidomen används under hela samlaget.
 • Smeksex eller gnidsex.
 • Munsex utan att mensblod eller sperma kommer in munnen.
 • Munsex med kondom eller slicklapp.
 • När ni som har sex, har testat er för alla könssjukdomar och sen inte har haft oskyddat sex med andra.

Hög risk

Risken för könssjukdomar är högre när du har sex på något av de här sätten:

 • Slidsamlag utan kondom eller femidom.
 • Analsamlag utan kondom eller femidom.
 • Munsex där sperma kommer i munnen.

Hur överförs könssjukdomar?

Könssjukdomar kan överföras när slemhinnor kommer i kontakt med varandra. De kan också överföras när någons kroppsvätska kommer i kontakt med någon annans slemhinna, eller in i någon annans kropp. Kroppsvätskor kan vara sperma, slidsekret, försats eller blod. Blodet kan komma från mens eller från ett sår på könsorganet eller i munnen. Olika könssjukdomar överförs olika lätt. Läs mer om hur de olika könssjukdomarna överförs.

Ställen där slemhinnor finns:

 • i slidan
 • på de inre blygdläpparna
 • i analen
 • på insidan av förhuden
 • i urinrörsöppningen på ollonet
 • i munnen, halsen och ögonen.

Vad ska jag tänka på när jag använder skydd?

Kondom och femidom är de enda skydden som hindrar överföring av könssjukdomar. De skyddar också mot graviditet vid slidsamlag. 

Ha skydden i rumstemperatur och på en plats där de inte skaver mot något. Jackfickan eller väskan är bra ställen. Kolla att skyddet inte är gammalt genom att kolla bäst före-datumet. Risken att skyddet spricker är större om det är gammalt eller uttorkat.

Se till att du använder skyddet på rätt sätt, till exempel att det är på under hela samlaget.

Använd inte ett skydd av latex tillsammans med fettbaserade medel som olja eller hudkräm. Fettet gör att skyddet lätt går sönder. Det funkar bra med glidmedel som är vatten- eller silikonbaserade.

Det är bra att testa sig

Testa dig för könssjukdomar om du har haft sex på ett sätt som gör att risken är stor att du kan ha fått en könssjukdom. Du behöver vanligtvis inte testa dig om du har haft säkrare sex och inte får några symtom.

Du kan ändå alltid gå och testa dig om du är orolig. Kontakta en ungdomsmottagning eller en hud- och könsmottagning. Du kan också testa dig på många vårdcentraler.

Det kan vara bra att berätta hur du har haft sex, eftersom en del testmottagningar missar att fråga om det. De sätt du har haft sex på kan nämligen påverka hur du bör testas.

Var noga med att skydda dig om du misstänker att du kan ha fått en könssjukdom så att du inte för den vidare till någon annan.

Du kan få råd om skydd

För att få råd och tips om hur du kan skydda dig mot könssjukdomar kan du gå till en ungdomsmottagning. Du kan antingen gå ensam eller tillsammans med någon.

Mer på UMO

Kondomer och andra skydd mot könssjukdomar

Innehåll om kondomer och andra skydd mot könssjukdomar.

Frågor & svar

Behöver jag testa mig efter munsex?

Jag undrar om jag borde testa mig efter att ha haft oralsex? Jag har inte fått några symtom, men jag vill ju liksom vara säker.

UMO-podden

Reportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

Artikel

Hitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

Till toppen av sidan